Hydrauliczne Popychacze
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
Hydrauliczne Popychacze
Po przesiadce z Suzuki GS500 na Sevenkę, ciężko nie zauważyć takiego rozwiązania technicznego jakim jest: hydrauliczna regulacja luzu zaworowego i wygoda z tym związana oraz oszczędność na serwisie jeżeli regulację luzu zaworowego zlecało się mechanikowi.
Znalazłem taką informację, na jednym z for internetowych:
Jeśli mamy w silnikach popychacze hydrauliczne to musimy pamiętać o wymianie oleju, bo są one wrażliwe na każde nawet najmniejsze zanieczyszczenie. Trzeba sprawdzać poziom oleju regularnie.
Zanieczyszczony olej może w znacznym stopniu wpłynąć na prace popychaczy. Wpływ ma także jakość oleju silnikowego (nie wlewać byle czego).
Są one też zwykle w czołówce elementów uszkadzanych przez niewłaściwy dobór oleju lub jego zanieczyszczenia w normalnej eksploatacji.
Popychacze powinny być wymienianie na nowe, nie mogą być ani regulowane, ani naprawiane
Odpowietrzanie elementów kasujących luzy zaworów silnikowych
W zależności od warunków pracy silnika (częste uruchamianie, rozruch zimnego silnika, rozruch po remoncie silnika) może wystąpić głośna praca układu sterującego pracą zaworów. Jako szybką metodę odpowietrzenia układu hydraulicznego zaleca się:
1. Jeżeli po pierwszym uruchomieniu silnika (np. montaż po remoncie), po ponownym uruchomieniu silnika lub przy pracy na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku występują hałasy, należy zwiększyć obroty silnika do ok. 2500 obr/min i utrzymywać je przez ok. 4 minuty lub płynnie zmieniać obroty silnika w przedziale 2000 - 3000 obr/min. przez okres 4 minut.
2. Pozostawić silnik pracujący na wolnych obrotach i przez 30 sek. kontrolować czy stuki ustały.
3. Jeżeli po wykonaniu czynności 1 i 2 nie słychać stuków, świadczy to o odpowietrzeniu popychaczy. Jeżeli w dalszym ciągu słychać stuki należy ponownie powtórzyć czynności 1 i 2.
4. W większości przypadków (90%) stuki popychaczy można wyeliminować już za pierwszym razem.
5. W wyjątkowych przypadkach może stać się niezbędnym, ażeby czynności 1 i 2 powtórzyć 5 - 6 krotnie.
6. Jeżeli mimo to stuków nie da się wyeliminować zaleca się wymienić popychacze na inne.
Czy ktoś z Was stosuje raz na jakiś czas taką metodę?
Wiem że należy stosować dobry olej, zmieniać regularnie.
Można stosować dodatek czyszczący silnik.
Można coś jeszcze zrobić?
Znalazłem taką informację, na jednym z for internetowych:
Jeśli mamy w silnikach popychacze hydrauliczne to musimy pamiętać o wymianie oleju, bo są one wrażliwe na każde nawet najmniejsze zanieczyszczenie. Trzeba sprawdzać poziom oleju regularnie.
Zanieczyszczony olej może w znacznym stopniu wpłynąć na prace popychaczy. Wpływ ma także jakość oleju silnikowego (nie wlewać byle czego).
Są one też zwykle w czołówce elementów uszkadzanych przez niewłaściwy dobór oleju lub jego zanieczyszczenia w normalnej eksploatacji.
Popychacze powinny być wymienianie na nowe, nie mogą być ani regulowane, ani naprawiane
Odpowietrzanie elementów kasujących luzy zaworów silnikowych
W zależności od warunków pracy silnika (częste uruchamianie, rozruch zimnego silnika, rozruch po remoncie silnika) może wystąpić głośna praca układu sterującego pracą zaworów. Jako szybką metodę odpowietrzenia układu hydraulicznego zaleca się:
1. Jeżeli po pierwszym uruchomieniu silnika (np. montaż po remoncie), po ponownym uruchomieniu silnika lub przy pracy na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku występują hałasy, należy zwiększyć obroty silnika do ok. 2500 obr/min i utrzymywać je przez ok. 4 minuty lub płynnie zmieniać obroty silnika w przedziale 2000 - 3000 obr/min. przez okres 4 minut.
2. Pozostawić silnik pracujący na wolnych obrotach i przez 30 sek. kontrolować czy stuki ustały.
3. Jeżeli po wykonaniu czynności 1 i 2 nie słychać stuków, świadczy to o odpowietrzeniu popychaczy. Jeżeli w dalszym ciągu słychać stuki należy ponownie powtórzyć czynności 1 i 2.
4. W większości przypadków (90%) stuki popychaczy można wyeliminować już za pierwszym razem.
5. W wyjątkowych przypadkach może stać się niezbędnym, ażeby czynności 1 i 2 powtórzyć 5 - 6 krotnie.
6. Jeżeli mimo to stuków nie da się wyeliminować zaleca się wymienić popychacze na inne.
Czy ktoś z Was stosuje raz na jakiś czas taką metodę?
Wiem że należy stosować dobry olej, zmieniać regularnie.
Można stosować dodatek czyszczący silnik.
Można coś jeszcze zrobić?
-
- stary Seveniarz
Re: Hydrauliczne Popychacze
Tak, jeździć i od czasu do czasu przypałować pod czerwone pole na ciepłym silniku.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Jezdzic i nie czytac za duzo forow w internecie 
W czasie jazdy jak utrzymujesz predkosc obrotowa miedzy 3 i 4 tys. obr. to tez sie odpowietrza

W czasie jazdy jak utrzymujesz predkosc obrotowa miedzy 3 i 4 tys. obr. to tez sie odpowietrza

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- lopuch
- stary Seveniarz
- Motocykl: black
Hubert nie ruszaj - ja na początku dużo czytałem i szukałem dziury w całym - jak nie chodzi jak sieczkarnia to nic z tym nie rób.
Jak się s pitoli to prawdopodobnie są zasyfione - można je przepłukać.
W poz w serwisie do którego jeżdżę robili to raz w jednej sevence z powodzeniem, więc się da i nie trzeba na wymieniać na nowe.
Jak się s pitoli to prawdopodobnie są zasyfione - można je przepłukać.
W poz w serwisie do którego jeżdżę robili to raz w jednej sevence z powodzeniem, więc się da i nie trzeba na wymieniać na nowe.
Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
Łopuch
Amici fures témporum

Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
nic się nie pytoli, wszystko działa dobrze, tylko dobrze wiedzieć jak dbać, z tego co wynika to pewnie tylko lać, jeździć, regularnie zmieniać olej, filtry i tyle.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
D O K L A D N I E TAK, pilnowac okresow wymiany, zmianiac filtr i oleum, jezdzic 

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

-
- Motocykl: honda cb seven-fifty
witam.w mojej sevence przy rozgrzanym silniku słychać delikatne pukanie popychacza.obawiam się że czeka mnie wymiana tej części.motor stał w garażu przez ok 4 lata więc może jest jakaś inna przyczyna?jeżeli jest ktoś ma jakąś poradę będę wdzięczny.
-
- Senior
- Motocykl: vfr 750 rc36II
Odkopuję, bo mam coś do dodania w temacie.
Otóż w mojej Sevence po rozgrzaniu nawalało z rozrządu, z lewej strony. Nie jakoś strasznie, ale było to lekko wnerwiające, szczególnie, że słychać było to w czasie jazdy. Coś tak jakby tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=qC-KdTXUgVM
Udałem się z tym do Aleksandra, gdzie regulatory zostały profesjonalnie wydłubane i zastąpione nowymi (lekko przechodzonymi), przy okazji wymieniono łańcuch rozrządu, a oględziny tego co akurat było widać po zdjęciu wałków nie wykazały jakiegoś ponadprzeciętnego zużycia.
Efekt jest taki, że nic się nie zmieniło i jak nap****ało tak nap****ala, dziękuję za uwagę.
Otóż w mojej Sevence po rozgrzaniu nawalało z rozrządu, z lewej strony. Nie jakoś strasznie, ale było to lekko wnerwiające, szczególnie, że słychać było to w czasie jazdy. Coś tak jakby tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=qC-KdTXUgVM
Udałem się z tym do Aleksandra, gdzie regulatory zostały profesjonalnie wydłubane i zastąpione nowymi (lekko przechodzonymi), przy okazji wymieniono łańcuch rozrządu, a oględziny tego co akurat było widać po zdjęciu wałków nie wykazały jakiegoś ponadprzeciętnego zużycia.
Efekt jest taki, że nic się nie zmieniło i jak nap****ało tak nap****ala, dziękuję za uwagę.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Dziekujemy za cenna uwage potwierdzajaca propagowane na tym forum stanowisko, ze jesli dziala, to nie ruszac i nie polepszac na sile.
Szkoda, ze poniosles koszty opisanej operacji
Szkoda, ze poniosles koszty opisanej operacji

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

-
- Senior
No właśnie "jeśli działa", dla mnie jak coś wali to znaczy, że nie działa, albo działa, ale zaraz może przestać.
Koszty na szczęście nie były przesadnie duże (tutaj pozdrowienia dla Aleksandra).

Koszty na szczęście nie były przesadnie duże (tutaj pozdrowienia dla Aleksandra).
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Może to z alternatora... taki problem był już opisywany na tym forum. Poza tym jest jeszcze rzadko pojawiający się na forum kolega Zimny. Też mu wszyscy mówili że regulatory, żeby olać ... a jednak skończyło się wymianą silnika (miał problem z panewką)... jako kolejne ekstremum mogę podać mój przypadek grzechotanie dokładnie między 2500 a 3000 obrotów i w żadnym innym zakresie - problem prozaiczny - niedokręcona stacyjka... a dałbym sobie rękę uciąć że dźwięki dochodziły z silnika... już chciałem zamawiać łańcuch rozrządu
życzę ci żeby było jak u mnie a nie jak u Zimnego.

Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
-
- Senior
Przejechane mam z tym już ponad 6000 km + niewiadomo ile poprzedni właściciel, więc jakby miało coś paść to już by dawno padło.
Na liście Nighthawha mają ludzie podobne problemy na sprzętach ze sporym przebiegiem, wniosek zawsze ten sam - hgw, nie ruszać i jeździć, co też teraz sam mogę potwierdzić.

Na liście Nighthawha mają ludzie podobne problemy na sprzętach ze sporym przebiegiem, wniosek zawsze ten sam - hgw, nie ruszać i jeździć, co też teraz sam mogę potwierdzić.

- Kazik
- Beniamin
- Motocykl: RC42 '99; ex RC17 '84
TTTM
trzeba się przyzwyczaić że po większym przebiegu chodzi jak beczka gwoździ
(ewentualnie wymienić hydropopychadła na nowe
). Co do dźwieków to mnie to tylko denerwuje brzęczenie tłumika gdzieś ze spodu- mam nadzieję że w tym roku uda mi się to w końcu zrobić
pozdrawiam

trzeba się przyzwyczaić że po większym przebiegu chodzi jak beczka gwoździ

pozdrawiam
-
- Seveniarz
- Motocykl: CeBeTa 750'92
Moja sevena miała ok 90tys km. Jeździła bardzo ładnie. Popychaczy stukało czasem 2 a czasem 8
Te elementy zmniejszą luz zaworowy. Najważniejsze, z punktu widzenia spalania w cylindrze jest to aby zawór nie miał za małego luzu, żeby w momencie uniesienia krzywki był zamknięty. Większy luz nie jest jeszcze taki tragiczny - oczywiście na dłuższą metę jest ale to na bardzo dłuższą. Mój motocykl latał i nie było żadnych problemów. Nie ma co wpuszczać się w koszty wymiany tego typu mechanizmów bo z reguł wynosi to ok 1/4 wartości motocykla. Chyba że masz dojścia do cen hurtowych.

Słońce świeci, droga równa, Marian toczy kulki z gówna
-
- Senior
Odkopuję po raz kolejny, może się komuś przyda.
Zalałem sevenę syntetycznym Mobilem 15W50 i nastąpiło porażające wyciszenie rozrządu.
Także nie polecam półsyntetków Motula (10W40, 15W50), wygląda na to, że nie dają rady po mocnym nagrzaniu pieca.
Zalałem sevenę syntetycznym Mobilem 15W50 i nastąpiło porażające wyciszenie rozrządu.

Także nie polecam półsyntetków Motula (10W40, 15W50), wygląda na to, że nie dają rady po mocnym nagrzaniu pieca.
-
- stary Seveniarz
Miałem motula 10w40 pół syntetyczny - klepało, mam elf syntetyk 10w50 klepie od czasu do czasu.
-
- Nekromanta
- Motocykl: YAMAHA XV 1700 ROAD STAR
Mobil 15W50 to mineralny olejZalałem sevenę syntetycznym Mobilem 15W50 i nastąpiło porażające wyciszenie rozrządu.

"Najgorszy jest zawsze koniec miesiąca, najbardziej ostatnie trzydzieści dni"
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
-
- Senior
Coś ci się kolego mocno pomieszało, Mobil1 Racing 4T 15w50 - syntetyk, Motul 5100 15w50 - półsyntetyk. Sprawdź na stronach producentówMobil 15W50 to mineralny olej, a Motul 10W50 i 15W50 to też... mineralne oleje- wiec ta wypowiedz nie wnosi nic nowego. Syntetyk to tylko oleje o wartości lepkości 0W i 5W. Bardzo możliwe że oleje mineralne wyciszają hydropopychacze w motocyklach o dużych przebiegach.

- LuTo
- dmuchnij moją trąbkę
- Motocykl: R1200RT
i jest gęściejszy niż 10W40, dlatego jest zalecany przy temperaturach ostatnio u nas panujących.Motul 5100 15w50
I również pewnie dlatego wyciszył coś tam w motorze.
-
- Senior
Nie tak, na Motulu też padaka klepała. Pomaga zalanie syntetykiem xW50, xW60, po prostu one lepiej trzymają lepkość po silnym rozgrzaniu i stąd jest ciszej.
-
- stary Seveniarz
Na zimę zaleję 10w60 i zobaczymy, czy będzie różnica pomiędzy 10w50 a 10w60.