[rozwiazane] - Poziom oleju
-
- stary Seveniarz
- Motocykl: SV 650 '2002
[rozwiazane] - Poziom oleju
Jak mierzycie poziom oleju - na kołach czy centralnej podstawce??
- dofo
- powsinoga
- Motocykl: SevenFifty '92
- Kontakt:
- lopuch
- stary Seveniarz
- Motocykl: black
Re: Poziom oleju
Czy ubywa wam oleju jak jezdzicie przez dłużej z V-max (niby 200 - gps'a musze pożyczyć żeby zrobić wiarygodny pomiar)
mam wrazenie ze po trasce 40km (A2 pełna kita nonstop prawie) wciąga troche olej - niby jak sie tak jezdzi to rnormalne - ale to tylko podsłyszana opinia
- też tak macie ?
mam wrazenie ze po trasce 40km (A2 pełna kita nonstop prawie) wciąga troche olej - niby jak sie tak jezdzi to rnormalne - ale to tylko podsłyszana opinia
- też tak macie ?
Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
Łopuch
Amici fures témporum

- LuTo
- dmuchnij moją trąbkę
- Motocykl: R1200RT
A2 pełna kita nonstop prawie
przepraszam, że tak głupio zapytam

ja jak jadę kilka km obwodnicą radzmińską z prędkością ~150 - 160 mam wrażenie że to w zupełności wystarcza. Później jest strasznie głośno i cholernie wieje :/
- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
Moja nie lyka oleju w ilosciach zauwazalnych (o ile w ogole lyka), ale tez o tym slyszalem, ze im bardziej silnik dostaje po tylku tym wieksze prawdopodobienstwo wzrostu spalania oleju.
- lopuch
- stary Seveniarz
---hmm szczerze powiem że cieżko odpowiedziećA2 pełna kita nonstop prawie
przepraszam, że tak głupio zapytam: po co?
ja jak jadę kilka km obwodnicą radzmińską z prędkością ~150 - 160 mam wrażenie że to w zupełności wystarcza. Później jest strasznie głośno i cholernie wieje :/
Luto to moje pierwsze duże moto - jeżdze ostrożnie w miescie powoli na trasach też nie za szybko (szczególnie ostanio jak w drodze do pracy minąłem sarne z bliska -uffff ) ale jak mam odcinek obowdnicy i jest pusto a tak sie zdaża ze jada tylko tiry na jednym pasie i to w odstępach po 500m (bez ryzyka że pan po zjedzeniu tarczy taho wyprzedzi sobie kolege bez patrzenia w lustro)

Oczywiście jak wieje i warunki sprawiają że ta pełna kita to walka o przetrwanie to sobie odpuszczam. inna sprawa to że mam inną kiere i ona wymusza inna pozycje niż standard- na dłuższą mete jest męcząca dla nadgarstów ale jak się położe na tankbagu to nie jest źle - hałas tylko okrutny ale mam airoha sv55 i on tak ma.
Dofo
a jak sprawdzasz ten poziom zawsze po tych 5 min - bo ja mam wrażenie że jak pojeżdze i postoi z godzinke (jest jeszcze mocno ciepły) to mam inny poziom niż na drugi dzień rano - w manualu jest napisane że silnik ma chodzić chwile - qrna ciekawe ile ta chwila - bo robilem test i inny poziom był jak był odpalny chodził 3 min na ssaniu i potem postał z 5h to samo 3min na ssaniu i qrcze inny poziom za każdym razem.
Rozumiem że twoja mimo podrózy autostradowych nie wpitala oleju i miedzywymianami nic nie dolewasz ?
Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Łopuch
Amici fures témporum

- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
Dolewalem tylko podczas Eurotripu (9kkm) gdy mi mechanik zbyt slabo dokrecil filtr i gubilem kropelki podczas jazdy/nocnych postojow. Poniewaz mam pedalska nakladke na tenze filtr to samoczynne dokrecenie byloby conajmniej klopotliwe. Lenistwo wygralo i 2/3 trasy jechalem z 1litrowa buteleczka.
Mierze zazwyczaj po jakiejs jezdzie i odczekaniu 10-15 minut zeby olej posplywal z kanalow w silniku. Czynie to praktycznie tylko po zmianie oleju i filtra bo jak czasem sprawdzam po kilku kkm to poziom jakos nie zmienia sie zauwazalnie.
Mierze zazwyczaj po jakiejs jezdzie i odczekaniu 10-15 minut zeby olej posplywal z kanalow w silniku. Czynie to praktycznie tylko po zmianie oleju i filtra bo jak czasem sprawdzam po kilku kkm to poziom jakos nie zmienia sie zauwazalnie.
- Qba_tuSzyN
- Junior
- Motocykl: Honda cb 750 RC42 1996
od niedawna, coś mi postukuje, najbardziej gdy po dłuższym postoju go odpalam. nakręcone ma już ok 50tyskm. i raczej będzie to łańcuszek, ale tak se myślę może ma to coś wspólnego z poziomem oleju? niechcący nalało mi się więcej i mam tak po górną kreskę bagnetu...nie przekracza ale jest na równi...to dobrze czy niedobrze? pytam, bo akurat po wymianie oleju zaczeło tak stukać. A i powiedzcie mi jakie szkody mogą być tego że oleju jest na FUL a nie po środku tych kresek? i ile by to kosztowało...
- grysiuu
- Junior
- Motocykl: Honda CB 750 '97
Jest to górna dopuszczalna granica więc nic nie powinno się stać.Stukają pewnie zawory ,może olej niewłaściwy zalałeś?
- Qba_tuSzyN
- Junior
castrol 10w40 jeśli dobrze pamiętam. "stukają pewnie zawory" czy to znaczy ze coś się popsuło czy dopiero się popsuje? <LOL>laik ze mnie, więc pytam. Jak groźne jest to dla silnika i jak wyeliminować ten problem?
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Jezeli po rozgrzaniu silnika przestaje stukac to nie ma problemu. Przy zimnym silniku moga lekko halasowac zaworki i regulatory.
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS

- Qba_tuSzyN
- Junior
Po dobrym rozgrzaniu silnika stukanie nieznacznie cichnie...ale dalej stuka i drażni...w sumie to jezdzić jezdzi....tylko szkoda jak by miaało się coś popsuć przez to ze wczesniej nie zareaguje....;/
- grysiuu
- Junior
Czy to był olej motocyklowy (oznaczenie GPS)? Swoją drogą ja też mam wlany ten olej i też stukają mi zawory więc może coś nie tak z tym kastrolem?Ktoś jeszcze ma to cudo wlane.
- Qba_tuSzyN
- Junior
sprawdzę i dam znać, ale raczej na 90% tak GPS. Po za tym to znajomy zamawiał specjalnie dla mnie, więc wiedział ze potrzebuje do moto. I jak to z tymi zaworami, będzie to bolało w przyszłości....?
- grysiuu
- Junior
Dzisiaj byłem w serwisie i przy okazji gadałem z gościem o porannym stukaniu.Generalnie rzecz biorąc nie przejmować się i jeździć.Ale u mnie po rozgrzaniu te zaworki cichną i słyszalne jest tylko lekkie cykanie.W porównaniu z poprzednią xj 600 ten silnik cyka jak szwajcarski zegarek.
- lopuch
- stary Seveniarz
Mam tak głośny kask że nic nie słysze - i to jest lekarstwo 

Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Łopuch
Amici fures témporum

- Qba_tuSzyN
- Junior
Po poniedziałkowej modyfikacji wydechu też już nic nie słysze.... 

-
- Junior
- Motocykl: Honda seven fifty
Re: [rozwiazane] - Poziom oleju
powiedzcie mi prosze czy jestescie pewni. ze olej w silniku sprawdza sie przy przytknietym bagnecie? bo ja slyszalem rozne opinie
- zmorka
- Beniamin
- Motocykl: cb 750
z tego co ja wiem i robie, to na wykreconym i tylko przytknietym bagnecie 

Lepiej krótko świecić niż długo kopcić.
-
- Junior
- Motocykl: Honda seven fifty
a moge wiedziec jaki poziom na bagnecie trzymasz w takim razie?
- zmorka
- Beniamin
- Motocykl: cb 750
sa tam dwie kreseczki min i max i miedzy nimi sie trzymam, chyba wszedzie obowiazuje taka sama zasada, chyba, ze cos jest nie tak i rozwalisz na łopatki cały moj "system", chociaz widzialem patenty na bagnetach gdzie jest przedzial dla pomiaru goracego , a z drugiej strony zimnego oleju , no ale na ten temat niech sie wypowie ktos inny,moze jestem w bledzie

zapozyczony obrazek z zaprzyjaznionego forum HH

zapozyczony obrazek z zaprzyjaznionego forum HH
Lepiej krótko świecić niż długo kopcić.