Witam
W zeszłym roku nabyłem Nighthawka 650. Uporałem się z większością rzeczy które były do zrobienia przy motocyklu ale został mi jeszcze problem ze słabym ładowaniem na wolnych obrotach.
Sprawdziłem rezystancje uzwojeń mocy i wzbudzenia (poprawne), brak przebić do masy. Po włączeniu zapłonu pojawia się 9,5 V na przewodzie zielonym w mniejszej wtyczce regulatora (gdzieś kiedyś wyczytałem że powinno być 12 V). Napięcie zmierzone na akumulatorze przed chwilą 12,5 V przy wyłączonym kluczyku.
Po uruchomieniu silnika jest 11,8 V na akumulatorze (akumulator nowy i sprawny) na wolnych obrotach.
Ładowanie zaczyna się dopiero przy około 2000 obr./min.
Na wysokich obrotach napięcie nie przekracza 14,4 V także prawidłowo.
Nie mogę znaleźć przyczyny braku ładowania na wolnych obrotach.
Proszę o porady jeśli ktoś z Was spotkał się z takim problemem i rozwiązał go.
Pozdrawiam Serdecznie
Piotr
Nighthawk CB650SC, słabe ładowanie
-
PNighthawk650
- Motocykl: Honda Nighthawk 650sc
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Re: Nighthawk CB650SC, słabe ładowanie
Czołem! Na początek wziąłbym schemat instalacji w garść i posprawdzał wszystkie połączenia związane z ładowaniem i regulatorem ( ew. spadki napięć/rezystancję połączeń, podłączenie masy do ramy i instalacji). W leciwych sprzętach często występują problemy wynikające z zaśniedzenia połączeń. Skoro sprawdziłeś uzwojenia alternatora i wzbudzenia, to tu szukałbym winnego. W sumie chyba jeszcze nie słyszałem, żeby w CB albo NH uszkodził się regulator ładowania, więc myślę, że tu małe prawdopodobnieństwo, ale... nigdy nie wiadomo. Zacznij od analizy stanu instalacji i połączeń. Masz gdzieś pod ręką schemat instalacji w tej CeBuli? Jeśli tak to podeślij mi proszę na klosz@seven-fifty.info , bo zdaje się, że jest to inna instalacja niż w CB750 i NH.
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
-
PNighthawk650
Dziękuję za odpowiedź
Załączam pasujący schemat. Będę sprawdzał połączenia przy stacyjce i samą stacyjkę. Tam faktycznie może być bałagan.
Wygląda to tak jakby sygnał wzbudzający był za niski na wolnych obrotach natomiast ograniczenie napięcia do 14,4 V działa dobrze.
Załączam pasujący schemat. Będę sprawdzał połączenia przy stacyjce i samą stacyjkę. Tam faktycznie może być bałagan.
Wygląda to tak jakby sygnał wzbudzający był za niski na wolnych obrotach natomiast ograniczenie napięcia do 14,4 V działa dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Moje skromne sugestie na początek przygody z diagnozą:
Przewód zielony to jest masa (-) więc na wyłączonej stacyjce sprawdź omomierzem jaka jest rezystancja między klemą minusową akumulatora i zielonym przewodem we wtyczce do regulatora. Powinna być bliska zera.
Przewód czarny do regulatora to monitor napięcia w instalacji. Jak włączysz stacyjkę to sprawdź napięcie na czarnym przewodzie we wtyczce do regulatora. Pomiar między klemą minusową akumulatora a przewodem we wtyczce) i porównaj ten pomiar z pomiarem napięcia na klemach akumulatora. Powinieneś mieć odrobine niższe napięcie na tym czarnym niż zmierzone bezpośrednio na akumulatorze, ale różnica powinna być rzędu dziesiątych części Volta.
Kolejny pomiar do sprawdzenia to zmierzenie przy wyłączonej stacyjce rezystancji między czerwono-białym przewodem wtyczki regulatora, a plusową klemą akumulatora. Powinno być zero, lub jakaś mikrorezystancja (zależy jak dokładny masz miernik).
Aha, przed pomiarami rezystancji ustaw najpierw miernik na najmniejszy zakres pomiaru rezystancji i zetknij ze soba obie sondy miernika i zobacz/zapamiętaj jaki wynik pokazuje miernik - będziesz wiedział ile rezystancji w pomiarze wnoszą Ci same przewody pomiarowe miernika. Dalsze pomiary będziesz mógł sobie pomniejszyć o tę wartość.
Przewód zielony to jest masa (-) więc na wyłączonej stacyjce sprawdź omomierzem jaka jest rezystancja między klemą minusową akumulatora i zielonym przewodem we wtyczce do regulatora. Powinna być bliska zera.
Przewód czarny do regulatora to monitor napięcia w instalacji. Jak włączysz stacyjkę to sprawdź napięcie na czarnym przewodzie we wtyczce do regulatora. Pomiar między klemą minusową akumulatora a przewodem we wtyczce) i porównaj ten pomiar z pomiarem napięcia na klemach akumulatora. Powinieneś mieć odrobine niższe napięcie na tym czarnym niż zmierzone bezpośrednio na akumulatorze, ale różnica powinna być rzędu dziesiątych części Volta.
Kolejny pomiar do sprawdzenia to zmierzenie przy wyłączonej stacyjce rezystancji między czerwono-białym przewodem wtyczki regulatora, a plusową klemą akumulatora. Powinno być zero, lub jakaś mikrorezystancja (zależy jak dokładny masz miernik).
Aha, przed pomiarami rezystancji ustaw najpierw miernik na najmniejszy zakres pomiaru rezystancji i zetknij ze soba obie sondy miernika i zobacz/zapamiętaj jaki wynik pokazuje miernik - będziesz wiedział ile rezystancji w pomiarze wnoszą Ci same przewody pomiarowe miernika. Dalsze pomiary będziesz mógł sobie pomniejszyć o tę wartość.
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
-
PNighthawk650
Zgadza się, żle napisałem. Zielony to masa, na czarnym jest + po zapłonie i tutaj jest wyraźny spadek napięcia Gdy na akumulatorze jest 12,5 V na czarnym przewodzie jest 10,8 V. Otworzyłem skrzynke bezpieczników za przednią lampą i widać że coś się kiedyś tutaj paliło.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
W takiej sytuacji zacząłbym od poprawienia tego połączenia. Testowo możesz zrobić bypas między plusem aku i tym czarnym przewodem do regulatora i przy takim tymczasowym połączeniu odpaliłbym motka i zaobserwował napięcie ładowania. Jeżeli okaże się, że bypas pomógł, to trzeba będzie znaleźć gdzie jest spadek napięcia na drodze tego czarnego przewodu (jakieś słabe kontakty, zaśniedzenie kostek itp.). To napięcie idzie z aku przez stacyjkę wprost na ten czarny przewód, więc zacząłbym od kostek stacyjki i zmierzenia rezystancji styku samej stacyjki, bo może po latach jest wypalony.
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro: