Niech się stanie jasność!
-
- Junior
- Motocykl: Cb Seven-Fifty
Niech się stanie jasność!
Witam sevenkowe towarzystwo. Wczoraj po wieczornej przejażdżce i wizycie u znajomego, starego motocyklowego wyjadacza doszedłem do wniosku, że oryginalnie montowana w sevenie lampa nie nadaje się na wieczorne przejażdżki. Tym bardziej, że w moim regionie władze wojewódzkie mają luźne podejście do znaków poziomych, a mówiąc wprost - cholernie ciężko jeździ się gdy linie osi jezdni i pobocza są ledwie widoczne lub wcale.
Dlatego zapytuję każdego z osobna i wszystkich razem - czy ktoś zakładał inną lampę do seveny? Nasze oryginalne, z rozpraszającymi elementami to dziś już przeżytek. Zależy mi na lampie z gładką szybą, bo są bardziej efektywne przy tej samej mocy.
Z góry dzięki za pomoc.
Dlatego zapytuję każdego z osobna i wszystkich razem - czy ktoś zakładał inną lampę do seveny? Nasze oryginalne, z rozpraszającymi elementami to dziś już przeżytek. Zależy mi na lampie z gładką szybą, bo są bardziej efektywne przy tej samej mocy.
Z góry dzięki za pomoc.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Re: Niech się stanie jasność!
Poszperaj jeszcze w archiwum foruma, bo byla kiedys mowa o lampach. Zdaje sie, ze od Horneta ludziska implantowali...
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- Hyde
- stary Seveniarz
- Motocykl: Honda Seven Fifty (2001)
Ja tam pojechałem na stację diagnostyczną z kluczem oraz tradycyjną lampą, wyregulowałem sobie i teraz jest malina.
- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Ja mialem z Bandita 100% wiecej swiatla.
Podejdzie i z Horneta jak i CB 250 z gladkim szklem.
Najtansza opcja to zakup porzadnej zarowki.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

- Tomek_B
- stary Seveniarz
- Motocykl: Seveny już nie ma, jest boGSer
Sevena ma bardzo dobre światła.Wyreguluj tylko dobrze lampę i zamontuj nową żarowkę.
Żarówki mają to do siebie, że wolfram z którego są zrobione włókna utlenia się i osiada na bańce powodując stopniowe zmiejszanie ilości światła.Proces jest powolny i dlatego trudno zauważalny, podobnie jak z amortyzatorami w samochodzie.
Żarówka po 15 tys. km zauważalnie słabiej świeci.
No chyba, że odbłyśnik jest skorodowany.
Żarówki mają to do siebie, że wolfram z którego są zrobione włókna utlenia się i osiada na bańce powodując stopniowe zmiejszanie ilości światła.Proces jest powolny i dlatego trudno zauważalny, podobnie jak z amortyzatorami w samochodzie.
Żarówka po 15 tys. km zauważalnie słabiej świeci.
No chyba, że odbłyśnik jest skorodowany.
- Hyde
- stary Seveniarz
Dokładnie ja kupiłem chyba za 30zł phillipsa żarówkę co o 60% lepiej świeci i ma śnieżno biały kolor.Ja mialem z Bandita 100% wiecej swiatla.
-
- Junior
- Motocykl: Cb Seven-Fifty
Dzięki panowie za podpowiedzi. Opcja lamp to jak teraz widzę, ostateczna decyzja, a lampa jest dobrze ustawiona. Chodzi bardziej o natężenie światła, a nie miałem pojęcia o wolframie. Moja sevenka ma prawie 28 tyś na budziku, więc pewnie to już druga żarówka, jeśli nie trzecia - odbłyśnik jest cacy - przy wymianie pozycji oglądałem. Dzięki za odpowiedzi, zwłaszcza za info o tym wolframie Tomek.
Temat można zamknąć.
Temat można zamknąć.
- marcin840
- Senior
- Motocykl: cb750 seven fifty
Nowa żarówka i można spróbować umyć odbłyśnik, słyszałem o patentach płukania ryżem, podobno skutecznie. Jak jest zmatowiały to też bardzo pogarsza jakość świecenia. U mnie wypalił się całkiem odbłyśnik, świeciło tragicznie, ale za 35 zł zakupiłem taką oto lampę 

porównanie stara - nowa:

i już zamontowana:

Musiałem tylko przerobić kable do oprawki postojówki. Niestety, do oryginalnej lampy ten wkład chyba nie pasuje, bo będzie brakowało mocowania, u mnie się dało, bo poprzedni właściciel przełożył tę srebrną ramkę prawdopodobnie od cb650. Niezbyt pocieszające info dla posiadaczy oryginalnych lamp, ale może ktoś coś miał kombinowane - wtedy operacja jest możliwa.

porównanie stara - nowa:

i już zamontowana:

Musiałem tylko przerobić kable do oprawki postojówki. Niestety, do oryginalnej lampy ten wkład chyba nie pasuje, bo będzie brakowało mocowania, u mnie się dało, bo poprzedni właściciel przełożył tę srebrną ramkę prawdopodobnie od cb650. Niezbyt pocieszające info dla posiadaczy oryginalnych lamp, ale może ktoś coś miał kombinowane - wtedy operacja jest możliwa.
- KarolusMaximus
- Beniamin
- Motocykl: HCB750 Black Magic Woman
Petarda ,jestem zainteresowany jakiś specjalistyczny sklep ze świeczkami,świecznikami
?

"Nie mam czasu myśleć a co dopiero pisać, napisze jak coś wymyśle gdy tylko będę miał czas" KarolusMaximus
HCB750`99 BlackMagicWoman
Mój własny tor wyścigowy
HCB750`99 BlackMagicWoman
Mój własny tor wyścigowy
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- krzysiek_m
- stary Seveniarz
- Motocykl: XRV750 / CRF 1000
http://wesem.pl/
Fajni ludzie. Ja mam dwie lampy od Wesem w AT - jakość nieporównywalna - w nocy po Rumunii, Bułgarii jeździłem jak w dzień
.
Fajni ludzie. Ja mam dwie lampy od Wesem w AT - jakość nieporównywalna - w nocy po Rumunii, Bułgarii jeździłem jak w dzień

- marcin840
- Senior
Dokładnie, producentem jest Wesem, kupiłem w Zemot na Łopuszańskiej - dawno nie spotkałem się z tak miłą i życzliwą obsługą - w dobieranie zaangażował się pan i dwie panie ze sklepu, przynieśli z magazynu wszystko co mieli, żebym sobie pooglądał mocowania, pan pożyczył swoją prywatną skrzynkę z narzędziami, żebym na miejscu mógł rozebrać lampę i przymierzyć, wszystko z uśmiechem, żarty i miła atomsfera - bez żadnej łaski jak czasami się zdarza, że przyszedł po lampę za 30 pln i dupę zawraca.
- Hyde
- stary Seveniarz
No właśnie mam pytanie odnośnie regulacji prawo lewo, jest coś takiego w tym wkładzie?
Po za tym dużo mają tych lampeczek.
Po za tym dużo mają tych lampeczek.
- marcin840
- Senior
Regulacja prawo/lewo jest w ramce, nie ma nic wspólnego z wkładem. Nie wiem jak to opisać, zdjęć też za bardzo nie mam - mogę to rozebrać i zrobić, ale i tak większość ma oryginalne lampy i pewnie w tej mojej jest trochę inaczej. Tak w skrócie jest sobie wkład, z zewnątrz nałożona cienka niklowana ramka, skręcona z drugą ramką a w środku wkład. I dopiero to całe jest przykręcone do niklowanej szerokiej obwódki, która jest przykręcana do obudowy lampy. Rozwiązane jest to tak, że w zasadzie każdy wkład będzie pasował, kwestia tylko tych mocowań, który w moim przypadku mają nie przeszkadzać - nic nie mocują, tylko ustalają położenie wkładu.

- Hyde
- stary Seveniarz
Ja chyba właśnie miałem ciut inaczej, ten nieszczęsne oczko do regulacji było zintegrowane z wkładem tak mi się wydaje i cała lampa wisiała na specjalnych gumkach a nie jak na twoim zdjęciu na śrubach, jakoś inaczej ta ramka u mnie wyglądała.
Udało mi się wyszperać obrazek z manuala oryginalnej lampy i ramka jest zintegrowana z wkładem.

Udało mi się wyszperać obrazek z manuala oryginalnej lampy i ramka jest zintegrowana z wkładem.

- sebi_x
- stary Seveniarz
- Motocykl: '92 SF+'12 CBF1000
W zeszłym roku też zamontowałem wkład z Ikarusa z Wesemu. Ma jeden minus estetyczny. Wystaje z ramki o jakiś centymetr. Tzn płaskie szkło jest jakby wysunięte do przodu. Im dłużej na nie patrzę, tym bardziej mi przeszkadza. Ale chyba nic z tym nie zrobię bo w Wesemie oglądając ich stronę nie znalazłem całkiem płaskich.
Świeci ok. Tylko widać że to nie oryginał bo wystaje....
Świeci ok. Tylko widać że to nie oryginał bo wystaje....

"...gdybym chciał się tam po prostu dostać, pojechałbym pociągiem..."
"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)
Sebi
"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)
Sebi
- pysio102
- Seveniarz
- Motocykl: Honda Cb 750 Seven Fifty,Mz ts
Podpowie ktoś jaka jest odległość między tymi uszami gdzie mocuje sie lampę na obrazku element 24. Przymierzam się do kupna szyby a w tej nieoryginalnej lampie co mam to jest niemożliwe , mogłem was kiedyś posłuchać i dać od razu oryginał , a tak 700 zł jak krew w piach 

- CHUDY
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA Seven Fifty
Dzisiaj myłem lampe ryżem z płynem do mycia naczyń i obfite płukanie. Różnica bardzo duża
Jak wyschnie to zamontuję 
Jutro zbadam lampe i podam wymiary
Dzisiaj mało odczytam 

Jutro zbadam lampe i podam wymiary

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Nie ryzem a styropianem, o Boze to nie czajnik 

Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

- CHUDY
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA Seven Fifty
Już zrobione ryżem
i nie porysowane.
Jak przyczepić dziubek do nalewania w miejsce postojówki to lampa wyglądała by jak czajnik

Jak przyczepić dziubek do nalewania w miejsce postojówki to lampa wyglądała by jak czajnik
-
- Beniamin
- Motocykl: CB 750 seven fifty 1999
Jak ktoś ma zamiar wymienić reflektor, to poco bawić się w półśrodki...
https://motobanda.pl/doswietlanie-zakre ... to-mozliwe
To jest opcja godna uwagi...
https://motobanda.pl/doswietlanie-zakre ... to-mozliwe
To jest opcja godna uwagi...
- Hyde
- stary Seveniarz
Można? Można... ;-] super reflektorek tylko ciutke drogi ;-/.
-
- Beniamin
- Motocykl: CB 750 seven fifty 1999
Nówka na rynku...
Poczekajmy jak przyjaciele z za zachodniej granicy zaczną montować je do swoich maszyn. Jeśli wzrośnie popyt, zmaleje cena. Może nawet zaczną pojawiać się używki na rynku.
Czasem trzeba troszkę myśleć pejsami... ;-D
Poczekajmy jak przyjaciele z za zachodniej granicy zaczną montować je do swoich maszyn. Jeśli wzrośnie popyt, zmaleje cena. Może nawet zaczną pojawiać się używki na rynku.
Czasem trzeba troszkę myśleć pejsami... ;-D
- Hyde
- stary Seveniarz
Najlepiej jak to Chińczycy wybadają ;-]