Sprzęgło
-
- Junior
- Motocykl: cb 750
Sprzęgło
Zauważyłem że przy 6000 obrotów nagle silnik skacze z obrotami gwałtownie do 7000 ale moto nie przyspiesza czy to może oznaczać że sprzęgło ślizga? Byłem załadowany + plus pasażer. Sprawdzę dziś czy na wszystkich biegach, ale może kto wie jak sprawdzić sprzęgło.
-
- Beniamin
- Motocykl: honda cb 750 seven fifty 1992
Re: Sprzęgło
Witam mi tez jakis czas temu sie slizgalo sprzeglo lecz wina byla po stronie linki ktora zacierala sie i dobrze nie wysprzeglala
- bladymir
- Junior
- Motocykl: CB 750 SF 1999r
Sprawdz czy masz zachowany ok. 4mm luz na lince (klamce) sprzęgła , jak tak to najprawdopodobniej kończy się sprzęgło , jak sytuacja będzie sie powtarzać to nie radzę zwlekać z wymianą tarcz sprzęgłowych , bo jak będziesz latał na zużytych tarczach to spalisz jeszcze metalowe przekładki w sprzęgle , a to w sumie z tarczami robi sie juz duży koszt
, przy wymianie tarcz można jeszcze pomyśleć nad nowymi sprężynami

- tdi
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 R42
U mnie też się ślizga i jadę ale uważam żeby nie przekroczyć momentu poślizgu przy spokojnej jeżdzie jeszcze trochę pokulasz
A kolega ma rację jak przegniesz to zapłacisz

A kolega ma rację jak przegniesz to zapłacisz

-
- Junior
1.Jakieś doświadczenia ktoś zmieniał koszty?
2.Tarcze lepsze NHC czy EBC?
2.Tarcze lepsze NHC czy EBC?
- bladymir
- Junior
- Motocykl: CB 750 SF 1999r
Ja wymieniłem u siebie na tarcze NHC , nie pamiętam ile za nie zapłaciłem , ale 2 rok śmigam i wszystko ok. trzeba tylko pamiętać że przed wyminą nowe tarcze trzeba utopić w oleju silnikowym na 24H , no i jeszcze przydałby się specjalny klucz koronkowy do nakrętki centralnej w koszu sprzęgłowym
-
- Junior
No i dobrałem się do sprzęgła. Zmówione na allegro tarcze, sprężyny i uszczelka. Ale skąd klucz gwiazdkowy? Jakieś pomysły ? A może ktoś może pożyczyć. Ta śruba która tam jest jest zablokowana przez zaklepanie na "ząbku". Trzeba wymieniać taką śrubę czy można zostawić starą.
-
- Junior
Przy okazji chce wymienić łożysko dociskowe. W katalogu motoristy znalazłem "łożysko kulowe radialne 12x28x7 NTN" koszt 65 zł. Jak wpisałem rozmiar i nazwę producenta wyskoczyło to http://tge.com.pl/189535,lozysko-16001-jr-12x28x7.html zdaje sie, że to samo, ale nie wiem czy się nada zna sie kto na tym lepiej?
- Mariusz
- Dziadek Druid
- Motocykl: CBF 1000
Masz tam nr tel. Zadzwoń i zapytaj.