Serwisowanie w Trójmieście / dziwne ruchy kierownicy
- fuzzy
- Junior
- Motocykl: CB750
Serwisowanie w Trójmieście / dziwne ruchy kierownicy
Macie do polecenia jakiś serwis w Trójmieście? Wybrałbym się z moim nabytkiem na jakiś prządny przegląd, bo niepokoi mnie mocno zachowanie przy puszczeniu kierownicy. Przy prędkości ok 60km/h jak ją puszczę to samoistnie zaczyna bardzo szybko drgać lewo-prawo i to tak o 5-10cm w tempie kilka razy na sekundę. Ja się niestety kompletnie na tym wszystkim nie znam, bo mnie matka natura nie wyposażyła w zmysły niezbędne obsłudze machin i potrzebowałbym żeby ktoś to obejrzał, powiedizał co jest nie tak i zaordynował co należy zrobić.
- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Re: Serwisowanie w Trójmieście / dziwne ruchy kierownicy
To zjawisko nazywa się "shimma" powodowane jest, złym stanem ogumienia, luzem w główce ramy, zużytym zawieszeniem, zużytymi łożyskami kół lub ocierającymi hamulcami.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

- grzesiek
- Senior
- Motocykl: CB 750 f2
Polecam Ci Wiśnia Motors w Gdyni na grabówku ul. Filomatów 4 to jest koło lidla i neste. kumpel posiada ten warsztat i mogę śmiało polecić. Czasem to zjawisko występuje przy założonym tylnym kufrze gdy jest źle ustawiony
- woytazz-w1
- Senior
- Motocykl: honda cb seven fifty
Tak jak koledzy mówią. Zanim pojedziesz do mechaniora sprawdż dokładnie stan opony np. czy nie jest "kwadratowa", czy na feldze nie ma śladu po odważniku który zgubiłeś, czy ciśnienie jest prawidłowe 2,5 atm. przód i tył, czy nie zmieniałeś końcówek przy kierownicy. Jeżeli wszystko wyeliminujesz prawdopodobnie czekać Cię będzie wymiana łożyska główki ramy (prawdopodobne koszty to 100-150zł. łożysko + ok 150 zł. robocizna). Jak rozpozdać luzy łożyska było wałkowane w dziale mechanika.
- tdi
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 R42
To zjawisko nazywa się "shimma" powodowane jest, złym stanem ogumienia, luzem w główce ramy, zużytym zawieszeniem, zużytymi łożyskami kół lub ocierającymi hamulcami.
Bardzo trafna diagnoza

- fuzzy
- Junior
Wszystko super a jest gdzieś napisane jak się to robi (główkę ramy ponoć znajdę na forum), ale łożyska, hamulce i zawieszenie? Oponoa wygląda spoko. Ja kupiłem ten motocykl pomałej przygodzie (widziałem go przed zrobieniem, kupiłem i dałem do zrobienia). Wymieniałem w nim lagę, błotnik, ograniczniki kierownicy. Naprawdę nie było tam tragedii, ale może ktoś coś przeoczył przy naprawie. Dlatego chciałbym go pokazać w innym serwisie. Obczaję tą Gdynię jakoś w tygodniu.To zjawisko nazywa się "shimma" powodowane jest, złym stanem ogumienia, luzem w główce ramy, zużytym zawieszeniem, zużytymi łożyskami kół lub ocierającymi hamulcami.
Bardzo trafna diagnozasprawdż wszysko jak kolega radzi
Mam kufer z tyłu - zdejmę i zobaczę jak będzie bez niego - skoro grzesiek tak podpowiada - bo tyle umiem zrobić:P
- tdi
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 R42
Zaciskasz hamulec przedni i pchasz delikatnie przód-tył słuchasz czy nie ma stuków , kręcisz lekko kierownicą czy są wyczuwalne jakieś luzy na główce ramy.
Luzy na kole ,obciążasz tył i kręcisz kołem wsłuchując się czy łożyska nie buczą i tak jak w samochodzie chwytasz za koło i nim poruszasz sprawdzając czy ma jakiś luz. Zawieszenie ,odkręcić koło błotnik i poruszać lagą czy ma jakiś luz ( wytarte tuleje prowadzące) obrazki w manualach.Hamulce ,zobacz opis wymiana klocków
sprawdż czy koło się toczy swobodnie bez chwilowych zatrzymań.
Powodzenia
Luzy na kole ,obciążasz tył i kręcisz kołem wsłuchując się czy łożyska nie buczą i tak jak w samochodzie chwytasz za koło i nim poruszasz sprawdzając czy ma jakiś luz. Zawieszenie ,odkręcić koło błotnik i poruszać lagą czy ma jakiś luz ( wytarte tuleje prowadzące) obrazki w manualach.Hamulce ,zobacz opis wymiana klocków

Powodzenia

- grzesiek
- Senior
Z tym kufrem tak miałem w poprzedniej hondzie. Gdy jeździłem bez kufra problemu nie było 

- fuzzy
- Junior
Odwiedziłem Pomirskiego (dealer Hondy) i wieść gminna niesie, że owszem bieżnik to i może moje oponki mają niemal nowy, za to są stare i sparciałe, popękane i nierówne i to ponoć od tego. Niestety mam chwilowo pilniejszy problem z aku, jak zmienię laczki to dam znać dla potomnych czy pomogło.
- krzysiek_m
- stary Seveniarz
- Motocykl: XRV750 / CRF 1000
Serwisu ci nie polecę, ale mogę jeden odradzić.
InterMotors w Rumii. O nich już zaczynają dowcipy powstawać.
Generalnie zasada jest taka, że wiele punktów nie ma własnych serwisantów, tylko jak trzeba zrobić coś co nie jest wymianą klocka czy oleju to dzwonią po "freelancerach"... Więc dobry mechanik w 3City to skarb.
InterMotors w Rumii. O nich już zaczynają dowcipy powstawać.
Generalnie zasada jest taka, że wiele punktów nie ma własnych serwisantów, tylko jak trzeba zrobić coś co nie jest wymianą klocka czy oleju to dzwonią po "freelancerach"... Więc dobry mechanik w 3City to skarb.
-
- stary Seveniarz
- Motocykl: Było SF 750
Ci "fachowcy - doradcy klyenta strategicznego" z InterMotorsa, cztery razy wychodzili na warsztat aby zapytać nastepnego
wysokiej klasy specjalisty mechanika, czy klocki do CB 750 to te klocki, bo katalogi były dla nich wyższym stopniem dan i
próby wyszukania zakończyły się uspakajającym głosem cycatej panienki zza lady - kolega zaraz wróci
Ale gdy w tylko podszedłem do czegoś co tam stało za 50tyś/zł, zaraz przybiegło jeszcze jedno stworzenie z pytaniem - w czym mogę pomóc ?
Odparłem że załoga szuka dla mnie klocków, i to coś podeszło do tej cycatej koleżanki i zapytało - pan pyta o klocki do ...
Co ciekawe, nie widziało mnie to chwilkę wcześniej gdy mówiłem do niej dzień dobry
Po cieżkich bojach dowiedziałem się, że za dwie godziny mogę przyjechać na wymianę klocków , jednak sami jeszcze nie wiedzieli czy mają takie klocki.
To była moja ostatnia wizyta w tym miejscu - amen.
Kliknołem sobie klocki Ferodo na znanym portalu popijając kawkę. Za dwa dni w skrzynce czekały o 40zł tańsze klocki. Pół godziny i wymienione
własnoręcznie i ile radości i satysfakcji pozostało.

wysokiej klasy specjalisty mechanika, czy klocki do CB 750 to te klocki, bo katalogi były dla nich wyższym stopniem dan i
próby wyszukania zakończyły się uspakajającym głosem cycatej panienki zza lady - kolega zaraz wróci

Ale gdy w tylko podszedłem do czegoś co tam stało za 50tyś/zł, zaraz przybiegło jeszcze jedno stworzenie z pytaniem - w czym mogę pomóc ?

Odparłem że załoga szuka dla mnie klocków, i to coś podeszło do tej cycatej koleżanki i zapytało - pan pyta o klocki do ...
Co ciekawe, nie widziało mnie to chwilkę wcześniej gdy mówiłem do niej dzień dobry
Po cieżkich bojach dowiedziałem się, że za dwie godziny mogę przyjechać na wymianę klocków , jednak sami jeszcze nie wiedzieli czy mają takie klocki.
To była moja ostatnia wizyta w tym miejscu - amen.
Kliknołem sobie klocki Ferodo na znanym portalu popijając kawkę. Za dwa dni w skrzynce czekały o 40zł tańsze klocki. Pół godziny i wymienione
własnoręcznie i ile radości i satysfakcji pozostało.

-
- stary Seveniarz
A wracając do drgań kolegi Fuzziego - czy ciśnienie jest prawidłowe w oponach ?
- krzysiek_m
- stary Seveniarz
- Motocykl: XRV750 / CRF 1000
... blondyneczka jest tam prawdziwą maskotkąpróby wyszukania zakończyły się uspakajającym głosem cycatej panienki zza lady - kolega zaraz wróci![]()

- fuzzy
- Junior
Jest postęp. I to jaki postęp!!! Jakby mi ktoś opowiedział jaka jest różnica między starą oponą a nową, to bym nieuwierzył. Narazie zmieniłem tylko przód (Michelin Pilot Road II), tył będzie poniedziałek-wtorek. Ale już nie ma shimmy Ślicznotka idzie jak brzytwa i jestem znowu zakochany!
Z tego miejsca chciałbym też uprzejmie zhejtować przemiłego pana, który zarzekał się, że przednia opona jest super, a tylną założy mi świerzą w ramach przygotowania motocykla do sezonu. Jak to były dobre opony to ja jestem baletnica. Także Pan Kaszub ma karnego kutasa i
Na pochybel ściemniaczom. A mógł mieć wafel klienta na lata.
Chciałem jeszcze dla całośći obrazu dodać, że zdecydowanie nie jestem baletnica:P

Z tego miejsca chciałbym też uprzejmie zhejtować przemiłego pana, który zarzekał się, że przednia opona jest super, a tylną założy mi świerzą w ramach przygotowania motocykla do sezonu. Jak to były dobre opony to ja jestem baletnica. Także Pan Kaszub ma karnego kutasa i

Na pochybel ściemniaczom. A mógł mieć wafel klienta na lata.
Chciałem jeszcze dla całośći obrazu dodać, że zdecydowanie nie jestem baletnica:P
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Ha! Nie ma to jak przednia opona z nacieciami robionymi tapeciakiem! (i zeby nie bylo.... PRIII rulez. Mialem w FJRce i bylo gitesik
)

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS

- fuzzy
- Junior
Jest i nowy tył
Ale niestety trochę shimmy pozostało.
Przeniosło się w granicę 55km/h-35km/h i jest dużo słabsze. Aktualnie podejrzana jest przednia felga - ma jedną nierówność. Chyba zrobię to jednak po sezonie.

Ale niestety trochę shimmy pozostało.

- szataniszcze
- Zimne to i owo ;)
- Motocykl: cebula 230 kilo radości
mam podobnie i staram się dojjść co i jak od 1,5 roku
od 60 do 50 też mam zajebiaszcze latanie fajery
opony-nie, łożysko-nie. W moim przypadku stawiam na olej w lagach bo jak się buja przodem to aż pierdzi w tych lagach
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
od 60 do 50 też mam zajebiaszcze latanie fajery

opony-nie, łożysko-nie. W moim przypadku stawiam na olej w lagach bo jak się buja przodem to aż pierdzi w tych lagach

SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!
- fuzzy
- Junior
Chwilowo wrócił mi pomysł z topcasem. Ponoć ma takie właśnie objawy - a po zmianie gum jest bardzo zdecydowana poprawa - może na nowych gumach i bez topcase'u będize OK?
Dodatkowy objaw, ktoryz tym wiaze to "rzucanie" >140. Motocykl mi plywa i trzesie mnie jakby na boki - bardzo niekomfortowe. Dużo stabilniej jest z pasażerem.
Jak będę miał wolne to się przelecę po obwodizance bez case'a i podzielę wrażeniami.
Dodatkowy objaw, ktoryz tym wiaze to "rzucanie" >140. Motocykl mi plywa i trzesie mnie jakby na boki - bardzo niekomfortowe. Dużo stabilniej jest z pasażerem.
Jak będę miał wolne to się przelecę po obwodizance bez case'a i podzielę wrażeniami.
-
- Junior
- Motocykl: Honda cb 750 Nighthawk 1992
Odkopię temat.
Potrzebny dobry serwis w okolicach Malborka. Może być Trójmiasto (czyszczenie gaźników, ustawienie składu mieszanki, synchronizacja gaźników)
Potrzebny dobry serwis w okolicach Malborka. Może być Trójmiasto (czyszczenie gaźników, ustawienie składu mieszanki, synchronizacja gaźników)
-
- stary Seveniarz
ADAMMOTO - Al.Zwycięstwa 62/45 Gdynia tel.058 6220340 osa@adammoto.plOdkopię temat.
Kolejka na zapisy. Możliwy dowóz przez niego busem na warsztat i z powrotem.
A chłop używa klucza dynamometrycznego - to o czymś świadczy

I nawet posiada montażownicę i wyważarkę do kół - to w trójmieście rarytas.
- grzesiek
- Senior
Wiśnia motors również na ulicy Filomatów 4
Gdynia grabówek.