biegi ciężko chodzą...
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: FZS 600
biegi ciężko chodzą...
No właśnie mam taki problem, że kiedy silnik i skrzynia nie są jeszcze w pełni rozgrzane to do zmiany biegów muszę używać naprawdę dużej siły. Ja rozumiem, że dopiero po rozgrzaniu oleju mokre sprzęgło będzie pracować optymalnie, ale na początku jazdy biegi chodzą jak w smole, aż noga boli. Niestety nie mam właściwie porównania do innych motocykli, bo sevenka to mój pierwszy
Czy to normalne, czy ktoś miał podobny problem???

-
- stary Seveniarz
Re: biegi ciężko chodzą...
U mnie biegi wchodzą tak samo zawsze, a jeśli jest jakaś różnica to nieodczuwalna. Nie jest to na pewno normalne, że biegi na zimnym silniku wchodzą ciężko (o ile nie jest jakoś ekstremalnie zimno na dworze)
- Stefan
- Seveniarz
- Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty
To kolejna próba wpisania postu (kłopoty z logowaniem w systemie). Biegi powinny wchodzić bez problemu bez względu na temperaturę otoczenia, to jedynie wpływa na większe sklejanie się tarcz sprzęgłowych, na co jest zresztą sposób. Może Twoje problemy wiążą się z tematem sprzęgła? w naszej sevence jedynie skrzynia biegów pracuje raczej głośno a biegi trzeba zapinać zdecydowanym ruchem ale muszą wchodzić, nie może być silnego oporu. Sam skrzyni nie rozbierałem, może podpowie ktoś, kto to już robił. Hej
-
- Junior
- Motocykl: Honda CB 750
Podłącze sie pod temat jeżdzę sewenką drugi rok ,dziś zrobiłm parę kilometrów,mam pytanie odnośnie skrzyni biegów ewe. sprzęgła jak w temacie u mnie zawsze jest zgrzyt,.Jak właczam jedynkę zgzryt(chyba że zapnę z buta...przenośnia , to wskoczy poprawnie czyli stuknie ) między pierwszym a drugim ok, trzeci zgrzyt, potem ok 4,5 , choć nie zawsze czasami jest ok,bez zgrzytów i stuknieć -czym to może być spowodowane,niebardzo mam z czym porownac brak w pobliżu seweny do porównywania,a tak nie powinno raczej byc niebardzo wiem co z tym zrobić. 

- dj.1
- Junior
- Motocykl: VFR1200XD
- Kontakt:
porownac mozna przejechaniem sie BMW ,,,