Czyszczenie gaźników...co sądzicie na ten temat???

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
woźnica
Junior
Junior

Czyszczenie gaźników...co sądzicie na ten temat???

Postautor: woźnica » 01 mar 2011, 00:07

Witam! Moja sevenka w tm roku stała sie pełnoletnia. Przygotowania do sezonu idą pełną parą. Motocykl jest już prawie gotowy do wyjazdu, ale zastanawiam się nad czyszczeniem gaźników. Regulacje gaźników zrobie na 100%... Natomiast zastanawiam się czy warto wkonać czyszczenie gaźników. Te małe Japońskie rączki jak je poskłaładały to obawiam się, że pan Rysiu z warsztatu "motocyklowego" swoimi grubymi palondrami może tylko namieszać i zepsuć. Pisze tak bo znam przypadek, gdzie w serwisie motocyklowym zrobiono czyszczenie gaźników i niestety motocykl już nigdy tak pięknie i równo nie gadał... :sciana: Napidszcie kilka słów z własnego doświadczenia w tym temacie...Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin_z
stary Seveniarz
Motocykl: XJR1300 ; TT 1200

Re: Czyszczenie gaźników...co sądzicie na ten temat???

Postautor: marcin_z » 01 mar 2011, 08:01

wszystko zależey na jakiego fachmena trafisz :co: . moja po czyszczeniu gaźników chodzi idelanie :rock:
Motorynka --> Honda CB750SF --> Yamaha XJR1300 --> Honda Varadero 1000XL --> Triumph tiger 1200

Hubert
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF

Postautor: Hubert » 13 mar 2011, 17:15

Zadałbym sobie pytanie, jak motocykl "chodzi". Jeżeli dobrze wkręca się na obroty, nie ma "dziury" w gazie, nie strzela, nie kicha, nie prycha, odpala na ssaniu "normalnie", spalanie jest w granicach 6litrów + ciężka ręka/- lekka ręka, świece mają kolor kawy z mlekiem, nie czarne, nie białe, każda ma podobny kolor, ładnie pali na 4 gary.
Jeżeli tak jest to ja bym nic nie ruszał, bo po co?
Jeżeli masz zdrowe serce, to lekarz pierwszego kontaktu nie będzie wysyłał do kardiologa na wstawienie sztucznego rozrusznika, zastawki (po prostu...dobrze wyregulowany gaźnik, dobrze działający, jak działa to ja bym tego nie ruszał).

kaszka1035
Beniamin
Beniamin
Motocykl: Honda cb 750

Postautor: kaszka1035 » 23 mar 2011, 22:40

Witam.
Coś takiego znalazłem w allegro http://moto.allegro.pl/srodek-do-czyszc ... 09152.html, może ktoś miał z podobnymi środkami do czynienia.

Awatar użytkownika
pektosol
Beniamin
Beniamin
Motocykl: CB SevenFifty '95
Kontakt:

Postautor: pektosol » 28 mar 2011, 08:50

może się nie znam ale jestem zdania że to naciąganie.
To tak jakbyś zamiast prysznica używał tylko dezodorantu...na początku działa...
Mądrość przychodzi z wiekiem,
czasem jest to wieko od trumny.

woźnica
Junior
Junior

Postautor: woźnica » 03 kwie 2011, 01:11

Dziś wieczorem polatałem po mieście z kolesiem, który jeździł na R1 2008r. Wyobraźcie sobie jak moją sevenke musiałem wkręcać, żeby dotrzymać mu "koła"...:) Kumpel był w ciężkim szoku jak sevena sie zwija...:)))) Babcia dawała rade... W pewnej chwili odkęcając gaz na trzecim biegu, gdzieś przy 8tyś obrotów nagle i na chwile straciła moc...przygasły zegary a nastepnie wszystko wróciło do normy i dalej wkręcała na wysokie "C", miałem wrażenie jak by sie sprzęgło ślizneło. Zrobiła tak tylko raz. Zastanawiające... Jeśli chodzi o regulacje i czyszczenie gaźników to jedyne co zrobie to regulacje. Na zimnym silniku ma problemy z zapaleniem na ssaniu więc zobacze czy bedzie poprawa. Pozdrawiam:)

Wróć do „Mechanika”