Jak rozpoznać zużycie łańcucha rozrządu? Bolec napinacza.
-
- Beniamin
- Motocykl: cb 750 seve fifty 96'
Jak rozpoznać zużycie łańcucha rozrządu? Bolec napinacza.
Bo ktoś mi pierdół nagadał że jak głośno pierwszy bieg wchodzi to sie łańcuch rozrządu skończył......
POZDRAWIAM:)
SZCZEROŚĆ I KREATYWNOŚĆ,CO RAZ MNIEJ JEST TAKICH LUDZI!:(
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: FZS 600
Re: Jak rozpoznać zużycie łańcucha rozrządu?
Na piątym biegu zwolnić do 40km/h i dodać gazu. Jak będzie ewidentnie słychać dzwonienie to raczej łańcuszek. Ten sam test zrobić przy wyższych prędkościach 50,60,70,80 itd(dzwonienie powinno być proporcjonalnie mniejsze,potem może go nie być), żeby było porównanie. Poza tym przy zajechanym łańcuchu spada trochę kompresja na cylindrach(przez niedokładne otwieranie i domykanie zaworów), stąd większość użytkowników po zmianie odczuwa zupełnie słusznie polepszenie osiągów.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- 152mm
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Honda CB1300,K750,SHL
Bo ktoś mi pierdół nagadał że jak głośno pierwszy bieg wchodzi to sie łańcuch rozrządu skończył......

![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)

-
- Beniamin
- Motocykl: cb 750 seve fifty 96'
Już mu powiedziałem ,że za dużo w simsy gra:)
WWWWWWielkie dzięki pozdro!
WWWWWWielkie dzięki pozdro!
SZCZEROŚĆ I KREATYWNOŚĆ,CO RAZ MNIEJ JEST TAKICH LUDZI!:(
- Skowron
- Junior
- Motocykl: Honda Nighthawk 750 1992r.
To jest ciekawy temat...ani w instrukcji ani w serwisówce nie ma podanego przebiegu po którym należy łańcuszek wymienić. Zwłaszcza że tutaj ta część się zużywa (w samochodzie się nie wymienia rozrządu na łańcuszku). Ja odkąd kupiłem swojego nighthawka ciągle się tym martwię bo moto ma już 45000 przebiegu i bardzo mi się nie uśmiecha sytuacja w której łańcuszek mi pęka. Raz zapytałem w serwisie hondy o żywotność tego elementu ale nie potrafili mi odpowiedzieć. Sprawdzenie organoleptyczne nie wchodzi raczej w rachubę bo wiąże się z rozebraniem silnika 

- Timmy
- Junior
Już 45k?
Nie lękaj się pęknięcia tegoż łańcuszka, jest naprawdę bardzo wytrzymały. Ja zmieniłem przy 75k. Co do dzwonienia to zdecydowanie prędzej napinacz łańcucha niedomaga, to bardzo kiepski element. Jest też dosyć drogi, więc osobiście wybrałem wariant "studencki" i wymieniłem samą sprężynę (15zł) - znakomity efekt. Zużycie łańcucha można sprawdzić zdejmując pokrywę głowicy i oceniając wyciągnięcie bolca ponad zapinkę blokującą. Im więcej - tym bardziej zużyty. W wolnej chwili zmierzę ile u mnie wystaje z nowym łańcuchem, ktoś z ok 80k mógłby zrobić to samo, i mielibyśmy odpowiedź ile być powinno...

- Skowron
- Junior
- Motocykl: Honda Nighthawk 750 1992r.
Timmy
a zdjęcie pokrywy głowicy wiąże się z wymianą jakiejś uszczelki?długo to trwa? rozumiem że wymiana sprężyny napinacza wiąże się z rozkręceniem czegoś więcej niż pokrywa?
a zdjęcie pokrywy głowicy wiąże się z wymianą jakiejś uszczelki?długo to trwa? rozumiem że wymiana sprężyny napinacza wiąże się z rozkręceniem czegoś więcej niż pokrywa?
- Timmy
- Junior
Zdjęcie pokrywy głowicy jest proste i generalnie nie niszczy uszczelki - przed złożeniem trzeba tylko wszystko dokładnie oczyścić i odtłuścić, ewentualnie cieniutka warstewka sylikonu. Niestety, o ile pamiętam wymiana sprężyny wymusza m.in. rozpięcie łańcucha rozrządu, ale ja robiłem to przy poważniejszym dłubaniu w silniku więc mogę się mylić.
- Robert
- Beniamin
- Motocykl: była SF'94, jest hornet '08
wymiana sprężyny nie wymaga rozpięcia łańcucha. Napinacz jest rozbieralny, jak już go odkręcisz od głowicy, to wyciągasz dwie zawleczki z bolców, potem te dwa bolce i rozkładasz napinacz i wtedy możesz wyciągnąć cały napinacz na zewnątrz. Warto przy tej operacji zabezpieczyć obszar gdzie pracuje łańcuszek, aby nic z tych elementów nie wleciało do sinika, np powtykać szmatkę.
- sebi_x
- stary Seveniarz
- Motocykl: '92 SF+'12 CBF1000
Temat stary, ale z tego co widzę nie zakończył się jakimś sensownym wnioskiem.
A ja mam pytanie - wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów i przy okazji zrobiłem fotkę tego bolca sygnalizującego zużycie łańcuszka. Może ktoś zerknie i powie: "Jest ok", albo "stary, to już ostatni gwizdek".
Zasadniczo panna ma już swój przebieg i pewnie i tak przyszła pora na wymianę łańcuszka, ale....może nie? Na niskich obrotach troszkę podzwania, ale mało.
http://zapodaj.net/01526f5a9b1ea.jpg.html
<a href=http://zapodaj.net/01526f5a9b1ea.jpg.ht ... 897.jpg</a>
A ja mam pytanie - wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów i przy okazji zrobiłem fotkę tego bolca sygnalizującego zużycie łańcuszka. Może ktoś zerknie i powie: "Jest ok", albo "stary, to już ostatni gwizdek".
Zasadniczo panna ma już swój przebieg i pewnie i tak przyszła pora na wymianę łańcuszka, ale....może nie? Na niskich obrotach troszkę podzwania, ale mało.
http://zapodaj.net/01526f5a9b1ea.jpg.html
<a href=http://zapodaj.net/01526f5a9b1ea.jpg.ht ... 897.jpg</a>
"...gdybym chciał się tam po prostu dostać, pojechałbym pociągiem..."
"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)
Sebi
"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)
Sebi
- Leon
- Seveniarz
- Motocykl: JHRC42
A w razie zerwania łańcuszka - zawory i tłoki są kolizyjne w SF?
- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Raczej tak.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

- tdi
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 R42
Mamy dwa łańcuchy , jeden rozrząd drugi napęd alternatora przypuszczam że oba
o podobnej trwałości.Wypadałoby wymienić je razem
ale to jest tylko moje osobiste zdanie 
Ściąg manuala po niemiecku tam jest rysunek str. 50 tego bolca i chyba twój już mocno wystaje
o podobnej trwałości.Wypadałoby wymienić je razem

Ściąg manuala po niemiecku tam jest rysunek str. 50 tego bolca i chyba twój już mocno wystaje
- tdi
- Senior
Lańcuch rozrządu - jak poznać zużycie - bolec napinacza
Mam propozycję ,jak ktoś demontuje pokrywę zaworów to niech na ten
wątek wrzuca fotkę bolca zużycia łańcucha wraz z przebiegiem Km. Wtedy
będzie każdy sobie mógł porównać w jakim stopniu jego łańcuch jest zużyty
Edytowane by KLOSZ - poczerwieniłem, żeby każdy zauważył
wątek wrzuca fotkę bolca zużycia łańcucha wraz z przebiegiem Km. Wtedy
będzie każdy sobie mógł porównać w jakim stopniu jego łańcuch jest zużyty

Edytowane by KLOSZ - poczerwieniłem, żeby każdy zauważył

- marcin_z
- stary Seveniarz
- Motocykl: XJR1300 ; TT 1200
Re: Lańcuch rozrządu -bolec zużycia łańcucha
a jak jest prawidłowo z tym bolcem
Motorynka --> Honda CB750SF --> Yamaha XJR1300 --> Honda Varadero 1000XL --> Triumph tiger 1200
- tdi
- Senior
Re: Lańcuch rozrządu -bolec zużycia łańcucha
Właśnie dla tego że mam wątpliwości zacząłem ten wątek
Rysunek pokazuje że jest bardzo mało wysunięty ale czy tak faktycznie jest nie wiem

Rysunek pokazuje że jest bardzo mało wysunięty ale czy tak faktycznie jest nie wiem

- szataniszcze
- Zimne to i owo ;)
- Motocykl: cebula 230 kilo radości
jak sie nie wymienia jak sie wymienia!(w samochodzie się nie wymienia rozrządu na łańcuszku)

SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!
- szamanek5
- stary Seveniarz
- Motocykl: RC42 96`
Szatan ma rację jak dźwięk pracy silnika przypomina pracę betoniarki to i w samochodzie się wymienia.jak sie nie wymienia jak sie wymienia!(w samochodzie się nie wymienia rozrządu na łańcuszku)
Urodziłem się po to by jeździć na moto ! 

-
- Beniamin
- Motocykl: CB 750 Seven fifty
szanowni koledzy łańcuszek rozrządu w samochodach nie jest dożywotni ( tylko laicy tak myślą ),wymienia go się co około +- 300 tyś ( zależy od marki ) nie jest dożywotni w żadnym modelu ani żadnej marce pojazdu - szatan ma racje 

Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 10:13 przez slaryc, łącznie zmieniany 3 razy.
- szataniszcze
- Zimne to i owo ;)
- Motocykl: cebula 230 kilo radości
no zwróciłem na to uwagę co by kolege Skowrona uświadomić
w maluchu miałem łańcuszek i tam sie wymienia jak zaczyna trzeć o obudowe, teraz mam łade nive i powiem szczerze że nawet są specjalne tuningowe wersje napinacza rozrządu
i nie jest on tak niezniszczalny i wieczny, a i może czasem o ząbek przeskoczyć 

w maluchu miałem łańcuszek i tam sie wymienia jak zaczyna trzeć o obudowe, teraz mam łade nive i powiem szczerze że nawet są specjalne tuningowe wersje napinacza rozrządu

SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!
- pazdziochoo
- Motocykl: honda CB750 seven-fifty 97'
Re: Jak rozpoznać zużycie łańcucha rozrządu? Bolec napinacza
Czy ktoś wie gdzie można kupić napinacz albo samą sprężynę? Pytam ponieważ wszędzie po wpisaniu w wyszukiwarki itd. wyskakuje łańcuch, a o elementach o które pytam raczej cicho. W Larsson'ie jest sprężynka do hondy (średnica wewnętrzna 16 mm, długość 36 mm za 19 zł), niestety brak informacji do jakich modeli. Ostatnio musiałem wydać sporo pieniędzy na samochód, a także nowe świece, filtr, czyszczenie i synchro gaźników do sevenki nie mam za bardzo możliwości teraz wydania dużej gotówki na wymiany łańcuchów, a może warto by chociaż tymczasowo spróbować temu zaradzić. Za wszelką informację z góry dziękuję.
- marcin_z
- stary Seveniarz
- Motocykl: XJR1300 ; TT 1200
Motorynka --> Honda CB750SF --> Yamaha XJR1300 --> Honda Varadero 1000XL --> Triumph tiger 1200
- pazdziochoo
- Motocykl: honda CB750 seven-fifty 97'
Dzwoniłem dziś do serwisu Hondy we Wrocławiu. Pan poinformował mnie o kosztach. Łańcuch rozrządu oryginalny ponad 5 stówek, ale może być zamiennik np. DID za około 260 zł do tego sprawdzają ślizgi i wymieniają sprężynkę. Dojść może uszczelka pokrywy też oryginalna coś około 150 zł chyba że wyraźnie zażądam taniego zamiennika, ale mają z nimi złe doświadczenia oraz uszczelki pod śruby dokręcające pokrywę, ale to zależy od ich stanu. Robocizna 250 zł, razem coś +-700 zł. Pozwoliłem sobie pytać dalej tym razem o wymianę łańcuszka napędu alternatora lub po prostu wymiana obydwu za jednym razem. Nastała cisza... po czym Pan poinformował mnie że nie ma zamienników koszt oryginalnego to ponad 4 stówki i wiadomo że dochodzi jeszcze kilka rzeczy. Sumując około 2 tyś no może 1800 :/ Gość wiedział jak ściągnąć mi uśmiech z twarzy. Jak to się ma do opinii taniej w eksploatacji i nieomal bezobsługowej Hondy CB. Dodam, że przebieg mojego motocykla to 52 tyś. Od taka informacja jakby ktoś miał w planach taką robotę.
-
- Senior
- Motocykl: CB 750 Seven Fifty
- Kontakt:
Zapytałeś w najdroższym miejscu to się dziwisz? 

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Widać kolega nie czyta forum, łańcuchy to są elementy normalnej eksploatacji i podlegają wymianieJak to się ma do opinii taniej w eksploatacji i nieomal bezobsługowej Hondy CB. Dodam, że przebieg mojego motocykla to 52 tyś.

Koszty utrzymania motocykla są niestety wysokie.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A