Lejek dla:
1) aby uniknąć pompy... (wiem, że grawitacja przeważnie wystarcza

)
2) aby w prosty sposób uzależnić dawkowanie oleju od prędkości motocykla
... taki tam pomysł kto wie czy dobry

ale wydaje mi się, że jak dla wolno jadącego motocykla ustawię 1 kropelkę to przy lejeczku i powiedzmy 100 km/h powinny wylecieć ze 3 kropelki przy tym samym czasie otwarcia elektrozaworu.
Dodano: 20.12.2009:
OK zrobiłem testy na "mokro"

niestety nie na motocyklu, a na biurku, kapało do pojemnika, olej przekładniowy 75w80. Płytkę drukowaną już odebrałem z realizacji, elementy wlutowałem już bez "pająka" otwarcie elektrozaworu ustawiłem na 1s co 30s żeby obserwacje były "szybsze". Regulację otwarcia zaworu miałem od 1s do 4s a regulację czasu między otwarciami od 30s do 200s. - gdzieś wyczytałem, że optymalnie jest 1 kropla co 90 sekund.
No i spostrzeżenia regulacje otwarcia zaworu miałem do d... musiałem zmienić rezystor R1 na mniejszy. Okazuje się że przy wysokości zbiornika ok. 70 cm otwarcie zaworu na 1 sek. powoduje wykropienie od 4-5 kropli. Rezystor R1 dałem 620 Ohm ponad 10 razy mniej teoretycznie jest to otwarcie zaworu na 1/10 sekundy ale to nieprawda inercja elektromagnesu w zaworze jest tak duża, że właśnie wtedy trwa to jakieś 0,5 sek i kapie 1 kropelka. Oczywiście trzeba to doregulować do wysokości położenia zbiornika, średnicy przewodów i średnicy zakraplacza. Lepkość oleju ma znaczenie drugorzędne... Obojętne czy to olej SAE80 czy woda, kapie to 1 kropelkę przy obecnych ustawieniach, myślę że SAE od 20 do 90 będzie kapało w tym układzie z tą samą prędkością. Testuję to w pracy

do której z racji wykonywanego zawodu wróce dopiero po Nowym Roku, będę jeszcze we wtorek może machne jakieś zdjęcia. Jako dyszę (na razie mono) mam plastikową pipetkę, kupiłem końcówki zakraplacza scottoilera, ale nie wiem czy nie zostanę przy pipecie (mam ich z 20 szt. i pasują idealnie na wcisk do stosowanych przeze mnie węży silikonowych z akwarystycznego (6/4 mm), nic nie podcieka.
P.S. lejeczek nic nie daje

mogę sobie w niego dmuchać ile zechce wylatuje 1 kropelka, jako symulację 100 km/h użyłem powietrza w spraju