Motocykl po tygodniu stania w garażu nie chce odpalić. Rozrusznik nawet nie zakręci. Akumulator jest z marca jak zapewniał poprzedni właściciel, w co wierzę. Ale sam korzystał i mi też radził kupić taki prostownik, który podtrzymuje właściwy stan naładowania akumulatora.
Jak mi ktoś taki tekst sprzedaje, to wiem, że gówno a nie wymienił akumulator. Moje akumulatory robią po trzy sezony i nie ma potrzeby (choć posiadam) doładowywania "specjalną ładowarką"...
Jeszcze nie kupiłem. Ładowanie jakieś musi być, bo jak motocykl odpalę na popych to jedzie. Po kilkunastu minutach jazdy i po postoju czasem udaje się uruchomić Hondę z pomocą rozrusznika. Może nie mam właściwego ładowania podczas jazdy, a może to kwestia zbyt niskich obrotów. Ostatnio ktoś mi mówił o optymalnych obrotach. Są w ogóle takie? Że wskazówka obrotomierza powinna być pionowo. Ja jeżdżę w okolicach 3.5 tys. obrotów, to za mało?
Wydaje mi się, że akumulator jest w dobrym stanie, tylko że jazda na światłach i raczej krótkie trasy być może są powodem ciągłego niedoładowania.
Albo zwarta cela w akumulatorze albo akumulator z grupy "pińć złoty na allegro" i odłamało się mu pół płyty w którejś celi. Albo poprzedni właściciel kupił ale aku w wyniku niewłaściwej obsługi jest zasiarczony i jego pojemność to nie 12 Ah lecz 4 Ah.
Podjedź do sprzedawcy akumulatorów, niech wyjmie przyrząd (normalny amperomierz ze stosownym bocznikiem zamiast powyższych szamańskich metod czy teoretyzowania z rozrusznikiem

) i Ci zmierzy, nazwijmy to "stan" tego akumulatora. Może się okazać, że błądzisz a to temat prosty, od ręki kupisz nowy i będziesz latał myśląc tylko o dolaniu paliwa...
Możesz też wziąć areometr i zbadać gęstość kwasu w celach, możesz też wziąć klucz 12/14 lub duże nożyczki i metodą zwarciowo-organoleptyczną zobaczyć, co się dzieje w celach (uprzedzam, że to wymaga trochę wprawy i czasem rękawic oraz okularów ochronnych

), tylko po co się tak certolić...
A jak się okaże, że Twój akumulator jest dobry to wtedy trzeba sprawdzić ładowanie.
Chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy. Jak już pożyczę miernik lub w końcu kupię to muszę sprawdzić napięcie podczas spokojnej pracy silnika czy przy określonych obrotach (na luzie)? Po podłączeniu się do akumulatora miernik powinien wskazywać napięcie 14.4V? Gdzie jeszcze warto sprawdzić?
W
HONDA Common Service Manual w dziale 22 (regler 22-21 a alternator 22-26),
serwisówka była kiedyś do ściągnięcia z głównej obecnie jest powszechnie dostępna na wielu serwerach, są opisane i działanie układu ładowania i sprawdzanie. Byłby duży pech, jeśli się trafi przypadek opisany przez Stefana... Ale i takie zwarcie bywa mierzalne.
IMHO - zacznij od najczęstszej przyczyny - akumulator.
A tak jeszcze bardziej to trzeba zacząć od zmierzenia prądu przy wyłączonej stacyjce...,
o! jest prosta bezmiernikowa metoda : naładuj akumulator, nie podłączaj do motocykla, poczekaj kilka dni i wtedy spróbuj na tym aku odpalić motocykl.