Bagnet olejowy-prośba

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
Robert
Beniamin
Beniamin
Motocykl: była SF'94, jest hornet '08

Bagnet olejowy-prośba

Postautor: Robert » 04 mar 2009, 14:53

Mam u siebie bagnet olejowy ze wskaźnikiem temperatury i niestety nie ma na nim podziałki poziomu oleju, w związku z tym mam taką prośbę, czy mógłby któryś z posiadaczy "sevenki " podać mi wymiary A i B z orginalnego bagnetu zgodnie ze schematem zamieszczonego poniżej rysunku ? Czy kontroli poziomu należy dokonac po wkręceniu i ponownym wykręceniu czy tylko wkładając bagnet bez przykręcania? Pytam bo jeśli trzeba wkręcić to i grubość uszczelki też nie jest bez znaczenia.

Obrazek

pozdr

Awatar użytkownika
vova
stary Seveniarz
Motocykl: Ex-CB750SF/Ex-FZ6-SAFazer
Kontakt:

Re: Bagnet olejowy-prośba

Postautor: vova » 04 mar 2009, 16:44

Wiem tyle, ze bez wkręcania się sprawdza.
Zbieram na pampersy dla córeczek, przyjmuje we wszystkich walutach i każdą ilość pieniężną!

Awatar użytkownika
bladymir
Junior
Junior
Motocykl: CB 750 SF 1999r

Postautor: bladymir » 04 mar 2009, 19:24

Tak jak pisze VOVA , sprawdza sie na wykreconym , a w orginalnym bagnecie wymiar A= 90mm, B=19mm
pzdr.

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 04 mar 2009, 20:11

Ano...
na wykreconym. Tylko wetknac i wyciagnac. Tak na marginesie, ktos glosil taki poglada, ze dopoki nie kupil czujnika temeratury to mu sie motocykl nie grzal a on sam spokojnie sobie smigal. Jak kupil czujnik i wkrecil to zaczely sie stresy i nerwowe zerkanie na wskazowke.... a przeciez Japonczycy nie chcieli nas stresowac, to po co Wam to? ;-)
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
Robert
Beniamin
Beniamin

Postautor: Robert » 04 mar 2009, 20:56

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Skoro sprawdza się na wykręconym więc powinienem zapytać o wymiar A , którego początek powinien zaczynać się tam gdzie zaczyna się pręt bagnetu, czyli od miejsca gdzie zaczyna się gwint. ewentualnie jaka jest długość tej gwintowanej części bagnetu . Jak kupowałem moto to już taki bagnet był więc jestem skazany na stres i na zadawanie takich pytań ;)

Awatar użytkownika
bladymir
Junior
Junior

Postautor: bladymir » 04 mar 2009, 22:50

Sam pręt orginalnego bagnetu od gwintowanego korka do poziomu max czyli wymiar A nie licząc właśnie tego korka ma 70mm ,a sam korek od krawedzi gdzie gdzie zaczyna sie metalowy bagnet do jego górnej krawedzi zaraz nad uszczelką ma, jak łatwo policzyć 20mm . Jak masz jeszcze jakies pytania co do wymiarów orginalnego bagnetu to śmiało pisz , bo zaraz ide wrecić bagnet z powrotem do silnika :]

Awatar użytkownika
Robert
Beniamin
Beniamin

Postautor: Robert » 05 mar 2009, 08:36

Big dzięki bladymir. Udzieliłeś mi wszelkich niezbednych informacji na temat bagnetu, teraz moge iśc dolać oleju do moto :jupi:
ps.
bladymir, widząc godzinę o której dałeś odpowiedź i jeszcze napisałeś, że zaraz idziesz wkręcić bagnet do silnika, pomyślałem że trzymasz motocykl w pokoju obok ;) :D

Awatar użytkownika
bladymir
Junior
Junior

Postautor: bladymir » 05 mar 2009, 20:48

Najchetniej tak własnie trzymałbym moto w pokoju na zimę :] , ale mam sevenke zbunkrowaną pietro niżej w piwnicy , tam ma optymalne warunki do przezimowania , ale juz niebawen ujrzy znowu światło dzienne i :moto:

Wróć do „Mechanika”