Naciąg łańcucha
-
- Motocykl: RC42 '00
Naciąg łańcucha
Witka.
Zauważylem pewną nieprawidłowość w funkcjonowaniu łańcucha, jest on wg mnie niesymetrycznie nacigąnięty. Objawy sa takie, ze obracając koło na stopce centralnej w jednym polozeniu łańcuch jest napiety jak baranie jaja natomiast po przesunieciu powiedzmy o ok 180 stopni powstaje luz rzedu +/- 3 cm (gora- dół). Łańcuch stawia opór przy obracaniu w momencie gdy nachodzi na zebatke zwrotną. Nie chce za bradzo śmigać zeby nie spowodowac np uszkodzenia łożysk tylnym kole. W zwiazku z tym mam pytanie czy jzu sie zabierć za wymiane zestawu napedowego czy moze delikatnie poluzowac ? Idac dalej czy kupie zestaw ponizej 500 zl? Jestem posiadaczem SF od niedawna stad pytanie do Was skad taka nieprawidlowosc mogla sie wziac? Zle napiety lancuch ?
Z gory dzieki za odpowiedz
pozdro4all
Zauważylem pewną nieprawidłowość w funkcjonowaniu łańcucha, jest on wg mnie niesymetrycznie nacigąnięty. Objawy sa takie, ze obracając koło na stopce centralnej w jednym polozeniu łańcuch jest napiety jak baranie jaja natomiast po przesunieciu powiedzmy o ok 180 stopni powstaje luz rzedu +/- 3 cm (gora- dół). Łańcuch stawia opór przy obracaniu w momencie gdy nachodzi na zebatke zwrotną. Nie chce za bradzo śmigać zeby nie spowodowac np uszkodzenia łożysk tylnym kole. W zwiazku z tym mam pytanie czy jzu sie zabierć za wymiane zestawu napedowego czy moze delikatnie poluzowac ? Idac dalej czy kupie zestaw ponizej 500 zl? Jestem posiadaczem SF od niedawna stad pytanie do Was skad taka nieprawidlowosc mogla sie wziac? Zle napiety lancuch ?
Z gory dzieki za odpowiedz
pozdro4all
TELSON
-
- Motocykl: Honda CB 750
Re: Naciąg łańcucha
Hej,
Przede wszystkim, czy łańcuch jest już "na końcu skali"? Czy przy naciąganiu zwracałeś uwagę aby oś była prostopadle do wahacza z obu stron? Jeżeli tak sprawdź niżej wymienione:
- czy obręcz jest prosta (no i oczywiście oś)
- czy łożyska koła są ok (zakręć posłuchaj czy wyją czy mają luz)
- czy łożyska wahacza są ok (złap za wahacz i poruszaj nim na boki, luzując wcześniej łańcuch)
Tyle, napisz czy cos wyszło........
Przede wszystkim, czy łańcuch jest już "na końcu skali"? Czy przy naciąganiu zwracałeś uwagę aby oś była prostopadle do wahacza z obu stron? Jeżeli tak sprawdź niżej wymienione:
- czy obręcz jest prosta (no i oczywiście oś)
- czy łożyska koła są ok (zakręć posłuchaj czy wyją czy mają luz)
- czy łożyska wahacza są ok (złap za wahacz i poruszaj nim na boki, luzując wcześniej łańcuch)
Tyle, napisz czy cos wyszło........
-
- Nekromanta
- Motocykl: YAMAHA XV 1700 ROAD STAR
To już koniec łańcucha. Czeka cię wymiana na nowy, najlepiej wraz z zębatkami.
"Najgorszy jest zawsze koniec miesiąca, najbardziej ostatnie trzydzieści dni"
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
- Trollski
- stary Seveniarz
- Motocykl: Locha
jakbys chcial za browara pozbyc sie starego lancucha to daj znac
moze ktos jeszcze ma stare lancuchy ktorych nie potrzebuje ? mialem juz wczesniej zapytac ale mam duzo na glowie teraz z racji urzadzania sie przed przybyciem malego trolla.
ze zuzytych lancuchow w wolnym czasie robie takie rzeczy na kuzni

moze ktos jeszcze ma stare lancuchy ktorych nie potrzebuje ? mialem juz wczesniej zapytac ale mam duzo na glowie teraz z racji urzadzania sie przed przybyciem malego trolla.
ze zuzytych lancuchow w wolnym czasie robie takie rzeczy na kuzni

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
A to jest....? Rozplaskany lanuch?
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- mol
- Senior
- Motocykl: RC42
- Kontakt:
http://www.motocykle24.pl/sklep/index.php tu ostatnio kupowalem zestaw złoty/wzmacniany ponizej 500 zetaWitka.
czy kupie zestaw ponizej 500 zl?

pozdro
- Trollski
- stary Seveniarz
tak, to lancuch z poprzedniego motocykla przekuty na nóz.A to jest....? Rozplaskany lanuch?
pare moich prac - http://trollsky.knives.pl
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Ladne, pogratulowac. Maja walory glownie wizualne czy takze praktyczne? Pytam o trwalosc i twardosc takiego ostrza po przekuciu go z formy lancuchowej na ostrzowa. Nie znam sie na metaloplastyce i mnie to zastanowilo. Moze odpowiedz jest jakas oczywista, ale ponoc nie ma glupich pytan... 

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- Trollski
- stary Seveniarz
ten z lancucha raczej ozdobny bo zle go zeszlifowalem - rdzen z narzedziowej stali powinien byc na krawedzi tnacej, reszta jak najbardziej uzytkowa, kuta stal dobrze zahartowana trzyma ostrosc rewelacyjnie.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
No to niezle.... kiedys mowili przekuc miecze na lemiesze, a teraz... przekuc lancuchy na noze, ale sie narobilo przez tych zlych motocyklistow 

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

-
- Nekromanta
Normalnie...CZAAAAAD
. Jeżeli to nie tajemnica (a pewnie jest) opisz proces przerabiania łańcucha w nóż, ewent. na priv. Ile kosztują takie cacuszka?

- tomal
- Junior
- Motocykl: CB 750 SevenFifty
Trollski, ja mam na stanie ze 3 zużyte łańcuchy, oddam za darmo. Tylko że musiałbyś sobie odebrać osobiście we Wrocławiu 

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi. [Albert Einstein]
- Trollski
- stary Seveniarz
planuje byc we wrocku na wiosne 
Wojtas - trzeba troche doswiadczenia w kowalstwie zeby cos zgrzac, szczegolnie lancuch ktory ma sporo pistych przerw w srodku.
na kowadle trudno, ja dysponuje mlotem mechanicznym.

Wojtas - trzeba troche doswiadczenia w kowalstwie zeby cos zgrzac, szczegolnie lancuch ktory ma sporo pistych przerw w srodku.
na kowadle trudno, ja dysponuje mlotem mechanicznym.
- bladymir
- Junior
- Motocykl: CB 750 SF 1999r
W zeszłym sezonie robiłem wymianę zestawu napędowego , wiec mogę Ci sprezentować złoty zestaw DIDa , kolor po obróbce pewnie nie ma znaczenia
, i jakby Ci pasował to też będzie do odbioru we Wrocku u mojego brata , wiec jak reflektujesz to daj znać kiedy i gdzie
. A tak wogóle to zajeb.. noże , są na sprzedaż ? ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)

![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
-
- Motocykl: RC42 '00
[/quote]
http://www.motocykle24.pl/sklep/index.php tu ostatnio kupowalem zestaw złoty/wzmacniany ponizej 500 zeta
pozdro[/quote]
Widze ze odbiegliśmy troszke, ale do brzegu... Juz zasiegnąłem języka i mam pewność ze łancuch i zebatki sa do wymiany. Jaki konkretnie tzn ile ogniw i ilu zębowe zębatki?
http://www.motocykle24.pl/sklep/index.php tu ostatnio kupowalem zestaw złoty/wzmacniany ponizej 500 zeta

pozdro[/quote]
Widze ze odbiegliśmy troszke, ale do brzegu... Juz zasiegnąłem języka i mam pewność ze łancuch i zebatki sa do wymiany. Jaki konkretnie tzn ile ogniw i ilu zębowe zębatki?
TELSON
-
- Nekromanta
Jeżeli chcesz zakładać orginalne przełożenie, to zębatka przód 15z(jeżeli jeździsz solo i nie masz nadwagi, proponuję 16z. od VFR 750 lub CBR 600 F4 w/g LARSSONA pasują do SF), a tylna 40. Ilości ogniw nie podam...nie pamiętam, ale zazwyczaj kupując łańcuch pod konkretny model, to jest kilka ogniw więcej abyś mógł dokładnie dopasować sobie ich ilość. Proponuję najpierw założyć nowe zębatki, potem tylne koło przesunąć max. do przodu (nie sugerując się naklejkami naciągu) i założyć nowy łańcuch. Dopiero wtedy ustalić jego najmniejszą długość.
- Robert
- Beniamin
- Motocykl: była SF'94, jest hornet '08
orginał ma 112 ogniw. W LARSSONIE mają też zębatki tylne 36(84zł) i 46(116zł) zębów