Witam, już od jakiś 200 km coś mi dzwoni w moto. Silnik wyeliminowałem, dźwięk dochodzi z okolic kierownicy.
Jest to dźwięk jakby nie dokręconej śruby/części wpadającej w wibracje. Ruszałem lampą, klaksonami i nic to nie dawało. Wydaje się, że dochodzi ten dźwięk z lampy, ale po jej chwyceniu i poruszaniu nie przestaje dzwonić. Wszystko co mi się rzuciło w oczy sprawdziłem łapiąc ręką za to, ale nadal dzwoniło.
Może jest jakiś stały i typowy punkt z którego dzwoni?
coś dzwoni
-
- stary Seveniarz
-
- Motocykl: NH 750 '91
Re: coś dzwoni
U mnie dzwonił drugi kluczyk o kierownicę 

- Darrell
- Junior
- Motocykl: honda cb sevenfifty 96
Mi często w głowie dzwoni jak jadę na SevenFifty 

"Czy świat bardzo się zmieni gdy z młodych gniewnych staną się starzy wqrwieni??"
-
- stary Seveniarz
Kluczyki to wiem, że dzwonią, ale to nie one.
Kurde, wnerwia mnie to trochę, ale z drugiej strony pocieszające jest to, że to nie z silnika.
Kurde, wnerwia mnie to trochę, ale z drugiej strony pocieszające jest to, że to nie z silnika.
- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
zobacz w lampie, musisz zdjąć kloszWydaje się, że dochodzi ten dźwięk z lampy, ale po jej chwyceniu i poruszaniu nie przestaje dzwonić.
telefonMoże jest jakiś stały i typowy punkt z którego dzwoni?
Mówię i piszę po polsku (staram się).
- Czyzyk
- Senior
- Motocykl: Honda CB Seven Fifti. Viadro
Komu dzwoni,temu dzwoni..... a takiemu pijakowi,tylko
Ok przepraszam.Jak z przodu i u góry to w lampie,albo mocowanie liczników.
Ok przepraszam.Jak z przodu i u góry to w lampie,albo mocowanie liczników.
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Jestem prawie pewien że masz niedokręconą stacyjkę (też tak miałem). To są 2 śruby imbusowe od dołu stacyjki - aby to dokręcić najlepiej jest zdjąć lampę i zegary. Można bez zdejmowania ale jest to trudne.
Może to być także mocowanie lampy to się na takich 2 małych gumeczkach trzyma (one z czasem lubią parcieć) ale sprawdziłbym na początek stacyjkę.
Może to być także mocowanie lampy to się na takich 2 małych gumeczkach trzyma (one z czasem lubią parcieć) ale sprawdziłbym na początek stacyjkę.
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
-
- stary Seveniarz
Ok, a co do tej stacyjki, to próbowałem ją macać, ale nadal dzwoniło. Na weekend chodź bym miał pół sprzęta rozebrać to muszę wyeliminować to wnerwiające dzwonienie.
-
- Beniamin
- Motocykl: honda cb seven fifty 2001
A próbowałeś użyć zatyczek do uszu. W pewnych częstotliwościach to pomaga. Oczywiście to żart . Jak znajdziesz to daj znać ,może przydać się takie info na przyszłość. Choć podobno sevenka nie ma typowych usterek hehe...
Blacktomato
Żyj chwilą-nie chwilę..............
Żyj chwilą-nie chwilę..............
-
- stary Seveniarz
Właśnie zbieram się do garażu, najpierw walka z klockami, które skur...syny znów zaczęły piszczeć (nigdy więcej ferodo!), a później walka z tym dzwonieniem.
Pozdro
Po 3 godzinach walki chyba jest ok. 3 godziny dla tego, że zdjąłem sobie zaciski no i nie pytajcie jak to zrobiłem wyleciał mi jeden tłoczek i trochę płynu razem z nim
Podpompowałem klamką trochę, aby wyszły tłoczki, bo chciałem je przesmarować przy okazji płynem hamulcowym no i jeden wyskoczył przy wciskaniu drugiego. Dobrze, że została mi resztka płynu, to sobie dolałem i odpowietrzyłem.
Wracając do meritum sprawy, to rozebrałem przednią lampę, sprawdziłem czy jest ok i poskładałem. Odkręciłem całą lampę i również liczniki, pomacałem co się dało i nic nie było luźne. Poskładałem do kupy i wydaje się, że jest ok. Zobaczymy na trasie, czy znów się nie odezwie,
Pozdro
Po 3 godzinach walki chyba jest ok. 3 godziny dla tego, że zdjąłem sobie zaciski no i nie pytajcie jak to zrobiłem wyleciał mi jeden tłoczek i trochę płynu razem z nim

Wracając do meritum sprawy, to rozebrałem przednią lampę, sprawdziłem czy jest ok i poskładałem. Odkręciłem całą lampę i również liczniki, pomacałem co się dało i nic nie było luźne. Poskładałem do kupy i wydaje się, że jest ok. Zobaczymy na trasie, czy znów się nie odezwie,
- KWIAT
- Motocykl: HONDA CB 750 - 98
... i jak tam dzwoni dalej? u mnie podobny problem ... wyeliminowałem licznik, w którym brakowału paru śrubek ale nadal coś na dziurach słychać ... następny etap to patent ze stacyjką - zobaczymy ha
-
- stary Seveniarz
Nie śmigałem jeszcze w jakąś dłuższą drogę, jedynie pod garażem i było ok.