biegi ciężko chodzą...

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Piotrek82
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: FZS 600

biegi ciężko chodzą...

Postautor: Piotrek82 » 17 maja 2009, 01:03

No właśnie mam taki problem, że kiedy silnik i skrzynia nie są jeszcze w pełni rozgrzane to do zmiany biegów muszę używać naprawdę dużej siły. Ja rozumiem, że dopiero po rozgrzaniu oleju mokre sprzęgło będzie pracować optymalnie, ale na początku jazdy biegi chodzą jak w smole, aż noga boli. Niestety nie mam właściwie porównania do innych motocykli, bo sevenka to mój pierwszy :serduszka: Czy to normalne, czy ktoś miał podobny problem???

piotreek
stary Seveniarz

Re: biegi ciężko chodzą...

Postautor: piotreek » 17 maja 2009, 18:51

U mnie biegi wchodzą tak samo zawsze, a jeśli jest jakaś różnica to nieodczuwalna. Nie jest to na pewno normalne, że biegi na zimnym silniku wchodzą ciężko (o ile nie jest jakoś ekstremalnie zimno na dworze)

Awatar użytkownika
Stefan
Seveniarz
Seveniarz
Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty

Postautor: Stefan » 18 maja 2009, 23:02

To kolejna próba wpisania postu (kłopoty z logowaniem w systemie). Biegi powinny wchodzić bez problemu bez względu na temperaturę otoczenia, to jedynie wpływa na większe sklejanie się tarcz sprzęgłowych, na co jest zresztą sposób. Może Twoje problemy wiążą się z tematem sprzęgła? w naszej sevence jedynie skrzynia biegów pracuje raczej głośno a biegi trzeba zapinać zdecydowanym ruchem ale muszą wchodzić, nie może być silnego oporu. Sam skrzyni nie rozbierałem, może podpowie ktoś, kto to już robił. Hej

Mark 33
Junior
Junior
Motocykl: Honda CB 750

Postautor: Mark 33 » 13 mar 2011, 21:47

Podłącze sie pod temat jeżdzę sewenką drugi rok ,dziś zrobiłm parę kilometrów,mam pytanie odnośnie skrzyni biegów ewe. sprzęgła jak w temacie u mnie zawsze jest zgrzyt,.Jak właczam jedynkę zgzryt(chyba że zapnę z buta...przenośnia , to wskoczy poprawnie czyli stuknie ) między pierwszym a drugim ok, trzeci zgrzyt, potem ok 4,5 , choć nie zawsze czasami jest ok,bez zgrzytów i stuknieć -czym to może być spowodowane,niebardzo mam z czym porownac brak w pobliżu seweny do porównywania,a tak nie powinno raczej byc niebardzo wiem co z tym zrobić. :blaga:

Awatar użytkownika
dj.1
Junior
Junior
Motocykl: VFR1200XD
Kontakt:

Postautor: dj.1 » 14 mar 2011, 08:23

porownac mozna przejechaniem sie BMW ,,, ;)

Wróć do „Mechanika”