Wywaliło olej :/

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Motocykl: RC42
Kontakt:

Wywaliło olej :/

Postautor: mol » 07 sty 2009, 15:09

hi
Poszedlem dzis do garazu przepalic sfke.
Odpalila o dziwo bez problemu (garaz nie ogrzewany) - chodzila chwile na ssaniu patrze w pewnym momencie kapie olej pod spodem, wystraszylem sie i zgasilem. Zrobila sie plama z 6-7 cm - tam na pierwszy rzut oka (pizdzi w garazu i nie chcialo mi sie nic grzebac ) wywalilo go gdzies w okolicy jak rurka z chlodniczki wchodzi do silnika.Pozniej odpalilem i wygladalo ze wiecej nie kapie. Co sie moglo stac ? 8)

pozdro

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor
Motocykl: pierwsza była Sevenka ...

Re: Wywaliło olej :/

Postautor: Wojtek_K » 07 sty 2009, 18:30

zlokalizować i usunąć nieszczelność ...

róznica temperatur /szybka zmiana/ mogła spowodowac rozszczelnienie
Mówię i piszę po polsku (staram się).

Awatar użytkownika
vova
stary Seveniarz
Motocykl: Ex-CB750SF/Ex-FZ6-SAFazer
Kontakt:

Postautor: vova » 07 sty 2009, 19:22

zlokalizować i usunąć nieszczelność ...

róznica temperatur /szybka zmiana/ mogła spowodowac rozszczelnienie
Właśnie o tym myślałem! Czy rzeczy, jak przewody, z gumy lub z plastyku nie popękają? To znaczy, ze narazie nie odpalać motoru? Czekać aż będzie około 0 C? Proszę o odpowiedz! :co:
Zbieram na pampersy dla córeczek, przyjmuje we wszystkich walutach i każdą ilość pieniężną!

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor

Postautor: Wojtek_K » 07 sty 2009, 20:02

jeżeli nie ma wody, przewody są OK to nie będzie problemu

ale może się zdarzyć, że odpalasz moto i po 5 minutach masz skok z -15 do + 100 to moze trafić szlak niektóre elementy / te wiekowe lub mocno skręcone/

Awatar użytkownika
vova
stary Seveniarz
Kontakt:

Postautor: vova » 07 sty 2009, 20:06

To co? Lepiej poczekać do 0 C? W sobotę chyba ma być 0 lub -1 C? :roll:
Zbieram na pampersy dla córeczek, przyjmuje we wszystkich walutach i każdą ilość pieniężną!

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor

Postautor: Wojtek_K » 07 sty 2009, 20:06

jeżeli nie ma wody, przewody są OK to nie będzie problemu

ale może się zdarzyć, że odpalasz moto i po 5 minutach masz skok z -15 do + 100 to moze trafić szlak niektóre elementy, a najbardziej te wiekowe lub mocno skręcone
częściej jednak bywa odwrotnie i to mróz niszczy / skoro pękają szyny to ... /, i u MOLa to było już raczej po ptakach przed odpaleniem a ciepło rozszeżyło jakieś elementy i doszczelniło wyciek

Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Kontakt:

Postautor: mol » 07 sty 2009, 20:08

Hm a pod tym przewodem olejowym jest chyba miedziana podkladka ?
A mozliwe ze przymarzlo jakies odpowietrzenie czy cus ? :hmm:
pozdro

Awatar użytkownika
vova
stary Seveniarz
Kontakt:

Postautor: vova » 07 sty 2009, 20:12

częściej jednak bywa odwrotnie i to mróz niszczy / skoro pękają szyny to ... /, i u MOLa to było już raczej po ptakach przed odpaleniem a ciepło rozszeżyło jakieś elementy i doszczelniło wyciek
Ale strachu mi narobiłeś!!! Kurde to co, jak mam w ocieplanym garażu, ale nie ogrzewanym, to już mam po ptakach i czeka mnie praca i wydatek??? :sciana:

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor

Postautor: Wojtek_K » 07 sty 2009, 20:27

:lol: nie czeka ... masz wszystko zdrowe to przeżyje, z moto jak z autem

przy przewodach olejowych ciśnieniowych są podkładki miedziane i takowa mogła strzelić

Awatar użytkownika
NIUTON
Junior
Junior
Motocykl: Sevenfifty '1992

Postautor: NIUTON » 11 sty 2009, 08:43

Racja. Wojtek_K dokładnie podpowiada i tak trzymać. Z zimna uszczelka pomiędzy pompą olelu, a przewodem nie trzyma. Olej pod ciśnieniem i wywaliło, a z powodu mrozu połączenia z uszczelnieniem mogą puszczać. Zostawić do wiosny i pić browary. Jak przylecą sko(urw)wronki odpalić moto i może nic nie będzie. W razie wycieku wykręć rurkę /potrzeba dużo cierpliwości bo kiepski dostęp. Widocznie japońskie rączki są mniejsze :hahaha: / podkładkę z miedzi kupisz w sklepie motoryzacyjnym lub w agromie /części od traktorów/ za kilka groszy i wymienisz sobie sam. Później maneeeta.

Wojtas
Nekromanta
Motocykl: YAMAHA XV 1700 ROAD STAR

Postautor: Wojtas » 12 sty 2009, 19:01

Tam nie ma podkładek miedzianych, są gumowe oringi.
"Najgorszy jest zawsze koniec miesiąca, najbardziej ostatnie trzydzieści dni"
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500

Awatar użytkownika
Stefan
Seveniarz
Seveniarz
Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty

Postautor: Stefan » 13 sty 2009, 13:07

To, co piszecie na temat możliwej nieszczelności przewodów olejowych tylko potwierdza moje stanowisko (wyrażone w innym miejscu forum i trochę "obsmaczone" przez "znawców tematu"), iż zimą lepiej nie odpalać motoru, nie narażać silnika i podzespołów na nagłe zmiany temperatur, które rozchodzą się po silniku i osprzęcie nierównomiernie, co może dawać efekt nagłego rozprężania się materiału, puszczania płynów przez podkładki, uszczelki itp.Zjawisko to obserwowałem w swoich starych motocyklach, mających b.niskie prędkości obrotowe silnika a cóż dopiero w silniku wysokoobrotowym, który się od razu wkręca nieraz na kilka tysięcy obrotów !i wytwarza moc energii cieplnej. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, jedynie wspominam swoje doświadczenia zimowe z motocyklami.

Awatar użytkownika
Kazik
Beniamin
Beniamin
Motocykl: RC42 '99; ex RC17 '84

Postautor: Kazik » 13 sty 2009, 17:27

nie jestem do końca przekonany, motocyklem czasem jeżdżę jak jest zimno i wszystko jest git.
poza tym silnik motocyklowy nie różni się zasadami działania i zasadniczo materiałami od silników samochodowych a w tych również nie uświadczyłem rozszczelniania układu i specjalnych wycieków nawet przy -30 ;). Instrukcja wskazuje jakiego oleju i jakich świe używać przy minusowych temperaturach więc przewidują że ktoś może wpaść na pomysł jazdy przy temperaturze na "-"
prędzej jakaś sparciała guma/uszczelka, niedokręcony jakiś przewód olejowy czy coś w tym kierunku i to wszystko.
ewentualnie tak jak ktoś wspomniał szlag może trafić elementy mocno skręcone/wiekowe, ale w takim samym stopniu dotyczy to motocykli i samochodów

Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Kontakt:

Postautor: mol » 19 sty 2009, 15:00

ehh rozkrecilem ten przewod - faktycznie jest oring - nie wyglada na zniszczony - skrecilem spowrotem i dupa blada olej sie leje po odpaleniu :?
blehhh
pozdro

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 19 sty 2009, 19:13

Ale upewniles sie, ze leje sie spod tego oringu? Jesli tak to go wymien i po zawodach. Niektore uszczelnienia uszkadzaja sie w niewidoczny sposob. Niby wygladaja OK, a jednak cieknie. Jak wymiana uszczelnienia nie pomoze to rozwazylbym w kolejnym kroku wymiane przewodu olejowego.
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Kontakt:

Postautor: mol » 19 sty 2009, 19:50

Ale upewniles sie, ze leje sie spod tego oringu?
na 99% leje na laczeniu przewod/silnik - dostane gdzies taki orginal(w sieci) czy dopasuje cos po motoryzacyjnych ? :|
pozdro

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 19 sty 2009, 19:51

A nie lepiej kupic oryginal? To chyba majatku nie bedzie kosztowalo, nie?
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Wojtas
Nekromanta

Postautor: Wojtas » 19 sty 2009, 20:06

dostane gdzies taki orginal(w sieci) czy dopasuje cos po motoryzacyjnych ?
Pewnie że dopasujesz w sklepie z zimmeringami, oringami, paskami klinowymi. Będzie to samo co orginał. Jedynie dokręć to mocowanie przewodu olejowego z wyczuciem. Mocno dokręcony oring nie uszczelni dobrze gniazda.
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500

Wojtas
Nekromanta

Postautor: Wojtas » 20 sty 2009, 20:33

na 99% leje na laczeniu przewod/silnik
może jest coś gdzieś zatkane? pytanie tylko czy jest to na zasilaniu chłodnicy, czy na odpływie z niej? odkręć oba końce od silnika, spuść olej z niej i DELIKATNIE sprawdź powietrzem przepływ w niej. Być może kanał olejowy w bloku jest zatkany? W sumie tam nie ma prawa lać się olej, gdy oring dobry.

Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Kontakt:

Postautor: mol » 20 sty 2009, 21:14

może jest coś gdzieś zatkane? pytanie tylko czy jest to na zasilaniu chłodnicy, czy na odpływie z niej? odkręć oba końce od silnika
Nie wiem - z tej strony co biegi 8)

Kurcze teraz cieknie z jednej stony odkrece druga i bedzie z dwoch ;) I jeszcze ten dostep :sciana: Chyba najpierw sprobuje z wymiana uszczelki albo cos tam jeszcze podloze :)
W kazdy razie po ponownym skreceniu tego przewodu leci wiecej niz wczesniej :(

pozdro

Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Kontakt:

Postautor: mol » 23 sty 2009, 12:36

c.d.
Jako ze nie dawalo mi to spokoju :| Rozkrecilem to dzis znowu (polecam oczkowa 12stke ;) ) obejrzalem jeszcze raz oring - nic w nim podejrzanego 8) znalazlem w garazu taka uszczelke cos takiego : http://www.tycner.pl/data/img/0/323.jpeg i podlozylem pod oring - dokrecilem ,odpalilem i niby nie cieknie :jupi: Przejade sie jak poskladam hamulce i zobacze czy zda egzamin :hihi:

pozdro

Wojtas
Nekromanta

Postautor: Wojtas » 23 sty 2009, 16:26

Zapewne oring uległ spłaszczeniu, i dlatego podłożenie podkładki doszczelniło połączenie.

Awatar użytkownika
son_of_freedom
Junior
Junior
Motocykl: Honda Seven-Fifty '98, SHL M11

Postautor: son_of_freedom » 27 kwie 2009, 16:59

Witam. U mnie identyczna sytuacja sie pojawila, lecz na laczeniu tego metalowego przewodu od chlodnicy z blokiem silnika z prawej strony. Nie jestem do konca pewien ale mogla zawinic myjka cisnieniowa bo wczesniej nic nie cieklo. Jeszcze nie odkrecalem rurki, bo narazie to lekkie pocenie, a chyba nie da sie tego zrobic bez spuszczenia oleju? Czy kros orientuje sie czy z prawej strony (strony hamulca noznego) takze usczelnieniem jest tylko oring? a przy okazji jakim nowym olejem najlepiej zalać sevenke?
Full Speed Ahead!

Wojtas
Nekromanta

Postautor: Wojtas » 27 kwie 2009, 17:37

Czy kros orientuje sie czy z prawej strony (strony hamulca noznego) takze usczelnieniem jest tylko oring?
Tak, też oring. Co do oleum, to już było tysiąc opcji na tym forum. Ważne aby był markowy i 10W40.

Awatar użytkownika
Trollski
stary Seveniarz
Motocykl: Locha

Postautor: Trollski » 27 kwie 2009, 19:32

wczoraj zauwazyłem spory wyciek oleju, stopka zalana, wydech na dole upiepszony.

jak sie ucieszyłem gdy sie okazało ze za mocno nasmarowałem lancuch :)

Wróć do „Mechanika”