Czujnik biegu jałowego
- bogd74
- stary Seveniarz
- Motocykl: Honda CB 750 NH RC38 i SF RC42
Re: Czujnik biegu jałowego
Dzięki wielkie za samą strone....będę studiował wszystko pomału w wolnym czasie bo co Nighawka to bardzo mało odpowiedzi nawet na FB. Bardzo niespotykana maszyna hehe
-
- Senior
Witam, gdzie znajduje się ten czujnik srebrny silnik 95 rok??
- bogd74
- stary Seveniarz
Okolice lewej pokrywy na dole...idzie tam kabel to go łatwo zlokalizujesz...
-
- Senior
OK wychodzi na to, że znalazłem. Teraz pytanie mam czujnik ten tańszy jak od Żuka ;D, czy seven fifty z innym czujnikiem ma inny karter silnika czy jak?? bo nie rozumiem dlaczego producent zastosowal dwa rodzaje? których rocznikach jak bylo?
- bogd74
- stary Seveniarz
Wg mnie jest jeden o nr 35759-MW3-671
- jang
- Junior
- Motocykl: Honda CB750 Seven-Fifty
Opiszę moje doświadczenia z tym czujnikiem, może komuś się jeszcze przyda.
Problem ujawnił się zaraz po zakupie motocykla, czyli w ubiegłym sezonie.
Czasami kontrolka świeciła, a czasami nie.
Po zdemontowaniu zauważyłem spory luz między szczelinami w tulei środkowej gniazda a tą "zapałką" w czujniku.
Rozszerzyłem końcówki wspomnianej "zapałki" żeby skasować nieco luzy.
Na chwilę obecną działa, ale jak długo to nie wiem bo dopiero zaznajamiam się z motocyklem.
Skorzystałem ze zdjęcia kolegi carlos74 żeby kontynuować wywód - kolor niebieski to miejsca występowania luzu.
Problem ujawnił się zaraz po zakupie motocykla, czyli w ubiegłym sezonie.
Czasami kontrolka świeciła, a czasami nie.
Po zdemontowaniu zauważyłem spory luz między szczelinami w tulei środkowej gniazda a tą "zapałką" w czujniku.
Rozszerzyłem końcówki wspomnianej "zapałki" żeby skasować nieco luzy.
Na chwilę obecną działa, ale jak długo to nie wiem bo dopiero zaznajamiam się z motocyklem.
Skorzystałem ze zdjęcia kolegi carlos74 żeby kontynuować wywód - kolor niebieski to miejsca występowania luzu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- martbex
- Junior
- Motocykl: CB750
Cześć. To mój pierwszy techniczny post na forum. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem cb750. Mój czujnik też swiruje. Dziś doszedłem w jaki sposób można go łatwo sprawdzić. Otóż po wykreceniu czujnika, jak jego obudowę przyłożymy do masy to kręcąc tą "zapalka " kontrolka powinna się zapalac tylko w miejscu oznaczonym na gumowej uszczelce. Jeśli kontrolka pali się również w innej pozycji ,to niestety nic się nie da zrobić. Czujnik do wymiany.
- martbex
- Junior
Kupiłem czujnik do cbx750 na olx za 50 zł. Jestbto czujnik, wskaźnik biegow, ale ma takie samo mocowanie. Da się to zamontować, trzeba tylko znaleźć odpowiedni przewód I trochę wygiac I działa. To tak dla informacji.
- bogd74
- stary Seveniarz
- martbex
- Junior
Ten precik, który się obraca w czujniku.
- martbex
- Junior
Jeśliby ktoś szukał czujnika, to mam dostęp do takiego od cbx750, u mnie zdaje egzamin po drobnej przeróbce. Umieściłem ogłoszenie w sekcji sprzedam.
- bogd74
- stary Seveniarz
Czyli rozumie że coś w środku trzeba podłubać bo cbx ma 6biegów i o to kaman? Niewiadomo czy ta przeróbka długo wytrzyma jak mocna ingerencja...wrzucaj tu foty dużo to pomoże chłopakom.
Mi niestety nie działa bo jakiś rzeźnik ułamał jeden ząbek co wychodzi z silnika i nie mam tej miseczki ale sam czujnik przetestowany i działa, czyli jest mało używany bo mam non stop na luzie
Mi niestety nie działa bo jakiś rzeźnik ułamał jeden ząbek co wychodzi z silnika i nie mam tej miseczki ale sam czujnik przetestowany i działa, czyli jest mało używany bo mam non stop na luzie

- martbex
- Junior
Ingerencja jest żadna. Ten od CBX ma 6 biegów i w związku z tym 6 kabli.Czyli rozumie że coś w środku trzeba podłubać bo cbx ma 6biegów i o to kaman?
Ja metadą prób i błedów zlokalizowałem kabel, który odpowiada za bieg/ pozycję tego pręcika, a która jest najbliższa pozycji pasującej do nacięć, w które ma on wejść. NAstępnie znów metodą prób i błedów wygiąłem precik i tyle.
JAk zlokalizować kabel? Trzeba po kolei każdy z nich podłączać do kabla, który był podłączony do oryginalnego czujnika i jedncześnie przytknąć obudowę czujnika do masy (np. blok silnika, cokolwiek) i obracać precikiem, jednocześnie obserwować kontrolkę luzu. Będzie się ona zapalać w różnych pozycjach.
Każdy kabel odpowiada w CBX za inny bieg, a więc inną pozycję precika .
Resztę kabli odciąć i tyle. Nie ma co tam się spieprzyć, bo ingerencji oprócz zgięcia pręcika nie ma.
- martbex
- Junior
To kup:Mi niestety nie działa bo jakiś rzeźnik ułamał jeden ząbek co wychodzi z silnika i nie mam tej miseczki ale sam czujnik przetestowany i działa, czyli jest mało używany bo mam non stop na luzie
https://www.bike-parts-honda.pl/honda-m ... 700/1/1792
Pozycja nr.9
- bogd74
- stary Seveniarz
To to pryszcz 15zł..mam ułamany ząbek z tej ośki co z silnika wychodzi, za dużo roboty aby to ogarnąć
-
- Junior
- Motocykl: Honda Seven Fifty
Hej, też miałem ułamane te widełki (ząbek) który wychodzi z tego bębna zmiany biegów. Jako że i tak miałem wyciągnięty silnik, to rozkręciłem skrzynie i wyciągnąłem cały bęben. Znajowy spawacz zalał mi całą
ulamana końcówkę spawem, a ja później drelem wycialem szparę. (Trzeba tylko zaznaczyć lub zrobić zdjęcie przed spawaniem. Ułatwi to wycięcie nowej szpary) Poki co takie rozwiązanie działa.
ulamana końcówkę spawem, a ja później drelem wycialem szparę. (Trzeba tylko zaznaczyć lub zrobić zdjęcie przed spawaniem. Ułatwi to wycięcie nowej szpary) Poki co takie rozwiązanie działa.