JAk ustawić tylnie koło w mojej cb ?
zrobiłem tak
ustawiłem równo napinacze
i suwmiarka w 3 pkt z lewej i z prawej ustawiłem ta sama odległość od wahacza do felgi kola
czy to poprawny sposób?
znalazlem troche w tym temacie :
http://seven-fifty.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=2042
ale proszę o konkretną instrukcje:)
jak ustawic tylnie koło ?
-
- Junior
- Motocykl: Honda CB 750 seven-fifty 92r.
- chłyst seven
- Motocykl: honda CB seven fifty 2003r
Re: jak ustawic tylnie koło ?
lepiej jest przyłozyc laser do zebatki i sprawdzac po łancuchu czy prosto idzie metoda sprawdzona w 100% zero jakis problemów
- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
dobrze zrobiłeś
jeżeli chodzi o ustwienie koła względem wachacza po to jest ta podziałka , a motocyklista używa piwa a nie lasera

Mówię i piszę po polsku (staram się).
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
... chyba że motocyklista z "Powrotu Dżedaj" - raczej zawierzyłbym suwmiarce jaką masz gwarancję że równo ustawileś laser?
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
Heh, ja ostatnio miałem bardzo dziwne odgłosy z okolic tylnego koła. Co jakiś czas coś ocierało niemiłosiernie, bardzo głośno, oraz wyraźnie moto tracił siłę podczas ocierania. Byłem tym bardziej zdziwiony, że jednego dnia zrobiłem 60km w koło komina i nic się nie działo, a na drugi dzień znowu coś ocierało. Nie mogłem dojść co jest grane, podejrzewałem łożyska tylnego koła ,ale koło nie ma luzów. Pojechałem do kolegi - mechanika. Kolega z braku czasu nie mógł zerknąć, ale zasugerował, czy mam równo ustawione tylne koło. W sumie nic przy tylnym kole nie majstrowałem i nie podejrzewałem tego. Podczas jazdy z kolegą na 2 moto, on jechał to z tyłu, to z boku, przyglądał się co jest grane, problemy co jakiś czas pojawiały się, za chwilę znowu pojawiały się, nasilały się na nierównym asfalcie, wg niego trochę tył mam skoszony. W domu sprawdziłem ustawienie tylnego koła względem wahacza. Heh, pomiar mnie zaskoczył, od punktu odniesienia z jednej strony miałem ok 7 cm, z drugiej strony ok 5cm (do opony). Do felgi analogicznie więcej. Wczoraj to poprawiałem, ale mierzyłem już odległość od wahacza do felgi. Zrobiłem próbę i nic się nie tłucze. W moim przypadku polatałem trochę z plecakiem i wtedy pierwszy raz to hałąsowaniezauważyłem, teraz powinno być dobrze. A ja już chciałem kupować komplet łożysk i uszczelniacze....
- 152mm
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Honda CB1300,K750,SHL
-
- Senior
- Motocykl: vfr 750 rc36II
Jesteś pewny, że wahacz w SF jest symetryczny? Jeśli na znakach było ok, a różnica przy pomiarze była tak duża to coś tutaj nie gra. Niemożliwe żeby ustawianie na znaki dawało takie rozbieżności.W domu sprawdziłem ustawienie tylnego koła względem wahacza. Heh, pomiar mnie zaskoczył, od punktu odniesienia z jednej strony miałem ok 7 cm, z drugiej strony ok 5cm (do opony). ..

Ostatnio zmieniony 04 sie 2010, 22:41 przez reles, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: FZS 600
Wahacz SF nie jest symetryczny! Ustawianie takiej samej odległości po dwóch stronach wahacza to błąd.
Witam,
w takim razie niezły orzech do zgryzienia, bo w weekend zrobiłem ok. 150 km i nic mi nie ocierało, jak miało to miejsce wcześniej. W wolnej chwili looknę na ustawienie podziałek, bo ostatnio z kolei ustawiałem na odległości od wahacza, a na podziałki w ogóle nie spoglądałem,:).
w takim razie niezły orzech do zgryzienia, bo w weekend zrobiłem ok. 150 km i nic mi nie ocierało, jak miało to miejsce wcześniej. W wolnej chwili looknę na ustawienie podziałek, bo ostatnio z kolei ustawiałem na odległości od wahacza, a na podziałki w ogóle nie spoglądałem,:).
- chłyst seven
- Motocykl: honda CB seven fifty 2003r
niewiem czy w kazdym motocyklu naciągi łancucha na wachaczu pokazuja to samo cały czas ustawaiłem jednakowo ale to był błąd bo trzeba patrzec by łancuch po zębatkach szedł w lini wtedy napewno nic nie bedzie szczelac chrupac i łancuszek dłuzej pozyje robie to laserem przykładam do tylniej zebatki i patrze jak linia lasera przecina sie na łancuchu proste i logiczne