Jazda z kompletem kufrów

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
Stefan
Seveniarz
Seveniarz
Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty

Jazda z kompletem kufrów

Postautor: Stefan » 22 lis 2008, 22:24

Witajcie- w mijającym sezonie poruszałem się nieraz sevenką wyposażoną albo w kuferek centralny albo w komplet ( 1+2). Jeździłem bez większych obciążeń, ot po prostu trochę narzędzi, zapasowych części, jakieś akcesoria typu lornetka, jedzonko itp. Stwierdziłem kilkakrotnie, że przy małych prędkościach rzędu 40-50 km/h puszczenie kierownicy z rąk wywoływało jej lekkie chybotanie w obie strony. Większe prędkości eliminowały to zjawisko. Sprawę odkryłem przypadkowo bo kierownicę trzymam generalnie pewnie oburącz, rzadko jedną ręką. To samo zjawisko ma mój synal na omal nowym Transalpie, oczywiście tylko z kuframi. Jazda bez kufrów nie daje takich efektów ubocznych. Może to niezbyt istotny objaw ale trochę mnie irytuje. Czy macie podobne doświadczenia ? Chętnie o tym poczytam a będę wdzięczny za ewentualne sposoby zaradcze. Dodam, iż tylne amorki mam ustawione przeważnie na drugim stopniu twardości, powietrza w oponach (nowych i w zalecanych wymiarach) tyle, ile należy wg instrukcji, koła ustawione w jednej osi, co lubię sprawdzać. Powoli do zimowego letargu..

Awatar użytkownika
lesor
(ex SF)
Motocykl: [ex] SF94 + SF93

Re: Jazda z kompletem kufrów

Postautor: lesor » 24 lis 2008, 11:06

To normalne, że z kuframi będzie shimmy. Opór powietrza powoduje odciążenie przodu.
Shimmy przy 40km/h solo nie jest typowe i należy zajrzeć do kilku rzeczy, przede wszystkim do łożyska główki (a najlepiej wymienić), poza tym opony - czasem nawet nowe (bywa, ze niektóre typy opon z danym motocyklem nie grają), do tego łożyska kół oraz wahacza. I na koniec skrzywienia: półek + sztycy i ramy.
Kiedy wymieniałeś łożysko główki?
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie

Awatar użytkownika
Stefan
Seveniarz
Seveniarz
Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty

Postautor: Stefan » 24 lis 2008, 12:59

Łożysko główki ramy było sprawdzane przy zakupie 2 lata temu, wymiany nie było i wydaje się, że chyba będzie warto to zrobić przed nowym sezonem. Ponieważ jednak i w drugim motocyklu dzieje się podobnie, przychylałbym się do wersji negatywnych zmian aerodynamiki wywoływanej przez kufry ( zdążyłem już coś poczytać w necie na ten temat). Ale dzięki za podpowiedź.

Awatar użytkownika
lesor
(ex SF)
Motocykl: [ex] SF94 + SF93

Postautor: lesor » 24 lis 2008, 13:06

jeśli było sprawdzane 2 lata temu a nie wymieniane, to wymień.
Poczujesz różnicę.
:)
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 24 lis 2008, 17:20

To moze jeszcze ja swoje 3gr dorzuce. Jezdzilem sevenka z 3 zapchanymi w opor kuframi
(http://www.bikepics.com/pictures/1387271/ ) i zadnych telepan ani drgan nie stwierdzilem ani podczas jazdy w jedna ani w dwie osoby.
Byc moze nie bylo takich rzeczy dlatego, ze moja niemala masa (jakies ze 110 kg bedzie) dociazala wystarczajaco przod, moze kwestia szyby, ktora dzialala jak spojler dociazajacy przod, a moze to kwestia nowych opon, w ktore byla obuta moja sevenka.
Znam tez przypadek sevenki, ktora miala lekkie wibracje przodu przy zalozonych nowych oponach - to na potiwerdzenie tego co pisal Lesor. Zmiana tychze na inny model pomogla i wyleczyla objaw. Zeby bylo smieszniej te same opony, na ktorych wystepowalo wspomniane lekkie telepanie, zalozone do innej sevenki nie dawaly takich objawow.
Wniosek z tego, ze problem jest/moze byc bardzo zlozony i zalezny od wielu czynnikow i trzeba szukac przyczyny nieco po omacku.
W Twoim przypadku zaczalbym tak jak radzi Lenio od lozysk glowki ramy. Jesli objaw nie ustapi, nastepne w kolejce pod lupe ustawilbym opony.

Powodzenia i obie lapy na kierownice ;-)!
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor
Motocykl: pierwsza była Sevenka ...

Postautor: Wojtek_K » 24 lis 2008, 20:31

Kloszu ten avatarek to przypomina mi Mrówkowy ... zdrowyś Ty ?
Mówię i piszę po polsku (staram się).

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 24 lis 2008, 21:10

Kloszu ten avatarek to przypomina mi Mrówkowy ... zdrowyś Ty ?
Na umysle to z pewnoscia nie...., ale kosci poki co, odpukac cale jak widac na zalaczonym awatarku ;-), ale juz zmieniam, zeby nie bylo strachu...

Jakby co, to mowilismy o takim awatarku (to tak dla potomnosci, bo awatary sie zmieniaja, a rozmowy o nich pozostaja...):

Obrazek
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Wróć do „Mechanika”