Witam.
Zmieniał ktoś łożyska w przednim kole. Ostatnio zdębiałem jak zobaczyłem co faktycznie mi postukuje z przodu, to nie główka ramy tylko luz na przednim kole... W kole miałem łożyska NSK 6004 DU. Co oznaczają litery DU? Polecacie cos lepszego? I jeszcze jedno bo jeszcze nie wybijałem starych łożysk: czy zapieraja się one tylko o tulejke dystansową między łożyskami czy jest jakiś próg na feldze za każdym z łozysk?
Pozdrawiam.
[rozwiazane] - Łożyska przedniego koła
-
- Junior
-
- Nekromanta
- Motocykl: YAMAHA XV 1700 ROAD STAR
Re: Łożyska przedniego koła
Pewnikiem że obustronnie zakryte. Inny sposób oznaczenia to ZZ.Co oznaczają litery DU
Zapierają się o próg. Tuleja przeciwdziała wepchnięciu/ściśnięcu wewnętrznych bieżni łożysk do wnętrza piasty.czy zapieraja się one tylko o tulejke dystansową między łożyskami czy jest jakiś próg na feldze za każdym z łozysk?
"Najgorszy jest zawsze koniec miesiąca, najbardziej ostatnie trzydzieści dni"
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
-
- Junior
Dzięki. Łożyska wymienione własnie na takie z oznaczeniem ZZ - dwustronnie kryte tylko że osłoną metalową a nie plastykową. Wszytko gra... 

- tomal
- Junior
- Motocykl: CB 750 SevenFifty
Witam,
mógłbyś napisać jak zmienić te łożyska tak krok po kroku jak pięciolatkowi?
na co trzeba uważać przy odkręcaniu zacisku itp....
Byłbym bardzo wdzięczny bo właśnie coś takiego muszę zrobić a nie chcę płacić 60zl w serwisie
pozdro
mógłbyś napisać jak zmienić te łożyska tak krok po kroku jak pięciolatkowi?
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
na co trzeba uważać przy odkręcaniu zacisku itp....
Byłbym bardzo wdzięczny bo właśnie coś takiego muszę zrobić a nie chcę płacić 60zl w serwisie
pozdro
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi. [Albert Einstein]
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
60zł to tanioszka ale dla majsterkowcza radocha samemu. 
Ja biorę długiego pręta FI 12 (około), wkładam w koło tak, żeby nie doszedł do drugiego łożyska i przeginam aby przesunąć rurkę, która jest między łożyskami. Następnie opieram pręt na dolnym łożysku i młotkiem wybijam w dół łożysko a przy okazji wylatuje uszczelniacz. Potem wylatuje rurka. Następnie odwracam koło na drugą stronę i wybijam drugie łożysko z uszczelniaczem. W ten sposób nie uszkadzają mi się uszczelniacze od podważania. Ważne żeby koło opierać na feldze a nie na tarczy. Układam je np. między paletami.
Większej wprawy wymaga właściwe wbicie łożyska, żeby go nie zniszczyć. Ja zamówiłem sobie u tokarza prymitywny a 100% skuteczny przyrząd, który opiera się tylko na zewnętrznej bieżni; wcześniej biłem przez stare łożysko ale na koniec i tak trzeba było dobijać wkrętakiem. Jeśli masz blisko do lodówki - wrzuć sobie łożyska na noc do zamrażarki i montuj schłodozne - wejdą jak
Pamiętaj o rurce rozporowej, żeby ją włożyć przed zamontowaniem drugiego łożyska
Właściwie załóż reduktor prędkościomierza, najlepiej przed demontażem zaznacz sobie flamastrem jego położenie względem goleni. No i tulejek nie pogub.
Przy odkręcaniu zacisku uważaj na palce.
Przy dokręcaniu zacisku uważaj na moment siły.

Ja biorę długiego pręta FI 12 (około), wkładam w koło tak, żeby nie doszedł do drugiego łożyska i przeginam aby przesunąć rurkę, która jest między łożyskami. Następnie opieram pręt na dolnym łożysku i młotkiem wybijam w dół łożysko a przy okazji wylatuje uszczelniacz. Potem wylatuje rurka. Następnie odwracam koło na drugą stronę i wybijam drugie łożysko z uszczelniaczem. W ten sposób nie uszkadzają mi się uszczelniacze od podważania. Ważne żeby koło opierać na feldze a nie na tarczy. Układam je np. między paletami.
Większej wprawy wymaga właściwe wbicie łożyska, żeby go nie zniszczyć. Ja zamówiłem sobie u tokarza prymitywny a 100% skuteczny przyrząd, który opiera się tylko na zewnętrznej bieżni; wcześniej biłem przez stare łożysko ale na koniec i tak trzeba było dobijać wkrętakiem. Jeśli masz blisko do lodówki - wrzuć sobie łożyska na noc do zamrażarki i montuj schłodozne - wejdą jak

Pamiętaj o rurce rozporowej, żeby ją włożyć przed zamontowaniem drugiego łożyska

Właściwie załóż reduktor prędkościomierza, najlepiej przed demontażem zaznacz sobie flamastrem jego położenie względem goleni. No i tulejek nie pogub.
Przy odkręcaniu zacisku uważaj na palce.

Przy dokręcaniu zacisku uważaj na moment siły.
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
A nasze - nie
- tomal
- Junior
- Motocykl: CB 750 SevenFifty
dzięki wielkie:)
a jak myślicie, które łożyska z tego zestawu najbardziej się nadają? :
1) 6004 C3 ZZ NSK - 14zł
2) 6004 ZZ NACHI JAPAN - 12zł
3) 6004 SKF C3 - 13zł
4) 6004 2RS FAG - 16zł
chciałem właśnie kupować, ale nie wiem które będą najlepsze...
a jak myślicie, które łożyska z tego zestawu najbardziej się nadają? :
1) 6004 C3 ZZ NSK - 14zł
2) 6004 ZZ NACHI JAPAN - 12zł
3) 6004 SKF C3 - 13zł
4) 6004 2RS FAG - 16zł
chciałem właśnie kupować, ale nie wiem które będą najlepsze...
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi. [Albert Einstein]
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
kryte bez luzu ale ZZ to zdaje sie krycie blaszkami a lepsze do motocykla są kryte plastikiem
Każde pokolenie ma własny czas
A nasze - nie
A nasze - nie
-
- Seveniarz
- Motocykl: CeBeTa 750'92
Jakie jest oznaczenie (wymiar) łożysk tylnego koła? są trzy prawda?
Słońce świeci, droga równa, Marian toczy kulki z gówna
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Za serwisowka -
sa trzy, jadac w kolejnosci od zebatki:
6204UU
2 x 6303UU
sa trzy, jadac w kolejnosci od zebatki:
6204UU
2 x 6303UU
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS