Syntetyk, czy półsyntetyk ...

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
christopcheer
Motocykl: Sevenka, Suzuki Intruder 1800C

Syntetyk, czy półsyntetyk ...

Postautor: christopcheer » 17 sie 2025, 20:53

Witam, chciałbym wymienić olej w moim moto. Jest to pierwsza wymiana. Motocykl był ściągnięty z Niemiec i nie miałem możliwości zapytania jaki olej był lany. Dlatego mam pytanie do kolegów, czy przy przebiegu około 45 tysięcy km zalać syntetykiem, czy półsyntetykiem ? Mam drugie moto, Suzuki C1800, i tam przy przebiegu około 40 tysięcy dalej leję pełen syntetyk.
Tutaj czytając Wasze posty, słyszę o półsysntetyku. Mam małego zgryza i proszę o pomoc i wyjaśnienie ... :)

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Re: Syntetyk, czy półsyntetyk ...

Postautor: KLOSZ » 18 sie 2025, 22:07

Czołem!
Moim zdaniem nie ma co się rozwodzić za mocno nad oliwą. Temat był wałkowany pierdyliard razy, a finalnie zdania są jak doopa :dupa: , czyli każdy ma swoją ;)
Lej półsyntetyka w sepcyfikacji zgodnej z zaleceniami Hondy z serwisówki i tyle. To zagwarantuje Ci prawidłowe działanie samoregulatorów luzów zaworowych i... będzie Pan zadowolony :rock: :moto: :spoko: .
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
carlos74
stary Seveniarz
Motocykl: 93`CB750 F2

Postautor: carlos74 » 19 sie 2025, 12:07

:rock: Siema, nic dodac nic ujac, a jednak dodam, lepiej kupic jakikolwiek(np.mannol) ale by nie byl podrabiany(np.motul) bo wtedy moze byc kicha.

christopcheer
Motocykl: Sevenka, Suzuki Intruder 1800C

Postautor: christopcheer » 20 sie 2025, 18:28

Dziękuję bardzo za informacje :-)

Wróć do „Mechanika”