Wypociłem takową tabelkę w formie zdjęcia z tego powodu, że jeszcze chciałem coś dorzucić,ale zobaczymy czy wywiąże się jakaś merytoryczna dyskusja i czy warto nadal w to brnąć.
Takie szybkie tłumaczenie " po łebkach"
Dla silników z modeli RC38 i RC 42 producent przewidział olej o parametrach
Dla RC38 API SF-SG
SAE 10W/40
Dla RC42 API SE-SG
SAE 10W/40
Nurtuje mnie pytanie czemu dla RC42 jest obniżona klasa oleju minimalna od SE ale to już producenta chyba by trzeba pytać
Dodatkowo na szybko małe tłumaczenie
Wskaźnik lepkości- czym wyższy tym lepszy
TBN- czym wyższy tym lepszy
Gęstość- to już hmmm troszku inaczej tzn zimą lepsza najniższa, latem lepiej wyższa bo bardziej chroni silnik w ekstremalnych temperaturach (jeden z czynników), dużo czynników innych jest też ważnych bo latem np. te z niską gęstością są traktowane, jako ekologiczne , ekonomiczne...akurat w naszych motocyklach nie ma chłodzenia płynem i jest możliwość jazdy w ekstremalnych dla oleju temperaturach więc nie jest to wskazane ale naprawdę są to wartości tak minimalnie się różniące, że niekiedy w danych markach nie są bardzo wysokie.
Na niemieckich forach bardzo w niektórych środowiskach jest chwalony olej Gulf (u nas bardzo słabo marketingowo chyba) i po parametrach widać, że nie jest źle wręcz b.dobrze i cena b.dobra.
Wiadomo dużo zostaje do opisania bo np są oleje półsyntetyczne i np."wysławiany" Motul 7100 niekiedy nazywany syntetykiem co jest błędem bo to olej HC, następnym parametrem który powinien dyskwalifikować dany olej do danego silnika jest klasa API, w dużo źródłach jest podane , że można maksymalnie stosować do danego silnika jedną klasę wyżej, więc u nas max SH ale...
Temat bardzo drażliwy od lat...jedno pewne- ważna wymiana co 6tyś bo naprawdę "czuć" wg mnie już od 5tyś, że coś nie hallo...
A olej hmmm to już zostawiam każdemu z osobna- świeży napewno

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.