komunikacja

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
maser
Junior
Junior
Motocykl: Honda CB 750 '98 , WSK 125 '84
Kontakt:

komunikacja

Postautor: maser » 30 cze 2012, 09:01

Witam ;)
Interesuje mnie system komunikowania pomiędzy kierowcą a pasażerem.Jako że nie mam pojecia o tym temacie prosiłbym o opinie co jest najlepsze i za ile można takie cuś sprawić ?? :co:
pozdrawiam wakacyjnie :mrgreen: :moto: :flacha:

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor
Motocykl: pierwsza była Sevenka ...

Re: komunikacja

Postautor: Wojtek_K » 01 lip 2012, 00:10

1. kaski z systemem
2. najzwyklejsze radiotelefony z słuchawkami
3. dedykowane dla motocyklistów systemy

www.allegro, sklepy motocyklowe itd
Mówię i piszę po polsku (staram się).

Awatar użytkownika
szataniszcze
Zimne to i owo ;)
Motocykl: cebula 230 kilo radości

Postautor: szataniszcze » 02 lip 2012, 13:15

ja mam fabryczną komunikację Nolana. Ale to musisz miec kaski nolana do tego przeznaczone :]
ogólnie troche mnie posrało że zakupiłem ten system bo każda następna pierdułka kosztuje w pip kasy, ale... była kasa to zaszalałem.
Do wejścia w system N-com skłoniła mnie estetyka tego wszystkiego. Otóż w kasku są specjalne wgłębienia na słuchawki, wyjścia na microfon itd. Możesz sobuie słuchać muzyczki w stereo i odbierać telefony dzięki modułowi Blutut :]
Ja tam z żonką połączyłem się przez kabel bo na szczęście się opamiętałem i nie wywaliłem następnych 750ciu zetów na drugi moduł do jej kasku ;)
Ale tak jak napisał ci wojtek, jest kupe uniwersalnych pierdolników które sobie mocujesz.
SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!

Awatar użytkownika
sebi_x
stary Seveniarz
Motocykl: '92 SF+'12 CBF1000

Postautor: sebi_x » 09 lip 2012, 13:16

Kupiłem ładnych parę lat temu zestaw do montażu. Taki na kablu. Można i radio podłączyć i MP3 i posłuchać małżowiny. Użyłem RAZ i więcej nie chcę. Tym bardziej że to co mam, powyżej 90km/h strasznie szumi wiatrem. Może dlatego że tanie było. Radia nie słucham podczas jazdy bo rozprasza. Muza - zwłaszcza fajniejsza powoduje że za bardzo zaczynam świrować.
Jednym z plusów jazdy na moto jest to, że jestem sam ze sobą, swoimi myślami i sytuacją na drodze.
Z żoną mamy system tzw dotykowy: Jak ściska udami, znaczy: "nie wyprzedzaj" albo "za szybko". Jak napierdziela po plecach, to samo co przedtem, tylko bardziej. Jak czuje stuknięcie kaskiem o mój kask, znaczy że zasnęła i trzeba spokojnie hamować i nie składać za bardzo w winkle. Pozostałe gesty zależnie od sytuacji i nastroju.
System nam obojgu odpowiada. Kiedyś jechaliśmy jakąś traskę i jakies dziwne dźwięki zacząłem słyszeć. Zatrzymuję się na światłach, słucham silnika itp aż mnie olśniło: pytam czy przypadkiem nie śpiewa albo coś. Na to ona zdziwiona: "A to słychać? Przepraszam".
Jazda na głucho ma swoje zalety....
"...gdybym chciał się tam po prostu dostać, pojechałbym pociągiem..."

"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)

Sebi

Wróć do „Mechanika”