Jechał 240 i 1,5 cm a teraz jedzie 200km/ha martwić się?
-
- Beniamin
- Motocykl: cb 750 seve fifty 96'
Jechał 240 i 1,5 cm a teraz jedzie 200km/ha martwić się?
No wiec tak jak kupiłem 3 lata temu sevenkę to nic nie regulowałem w gazniorach no i jakoś takoś nie miała dołu przed pełnym rozgrzaniem wiec postanowiłem poczyścić i z synchronizować ,zrobiłem to sam(jestem Z siebie dumny)wkręciłem dysze tak jak jest zalecane(jeśli dobrze pamiętam to było 2,5 obrotu a zalecane jest 1,5 wiec tak zrobiłem) no i wakuometry......efekt jest taki ,że:
jechała 240 i jakieś 1,5 cm dalej na budziku,ale przyspieszenia miała taki sobie czyli gorszą dynamikę
teraz jedzie 200km/h może troszkę więcej ale przyspiesza jak szalona(wydaje mi się ,że się tak nie męczy przy prędkościach 110-170)
mam się martwić czy tak ma być,silnik mi pracuje bardzo dobrze,nie trzęsie,nie dławi się,wydaje się pracować nieco lżej niż wcześniej.......?
jechała 240 i jakieś 1,5 cm dalej na budziku,ale przyspieszenia miała taki sobie czyli gorszą dynamikę
teraz jedzie 200km/h może troszkę więcej ale przyspiesza jak szalona(wydaje mi się ,że się tak nie męczy przy prędkościach 110-170)
mam się martwić czy tak ma być,silnik mi pracuje bardzo dobrze,nie trzęsie,nie dławi się,wydaje się pracować nieco lżej niż wcześniej.......?
SZCZEROŚĆ I KREATYWNOŚĆ,CO RAZ MNIEJ JEST TAKICH LUDZI!:(
- szamanek5
- stary Seveniarz
- Motocykl: RC42 96`
Re: Jechał 240 i 1,5 cm a teraz jedzie 200km/ha martwić się?
Nie ma co się martwić, silnik ma tak pracować
.
Osobiście mnie trochę dziwi te V=240 gdyż, Seven Fifty ma podawaną prędkość maksymalną 205km/h, chyba silnik musiał dostawać za wysokich obrotów, a czy to dla niego było zdrowe

Osobiście mnie trochę dziwi te V=240 gdyż, Seven Fifty ma podawaną prędkość maksymalną 205km/h, chyba silnik musiał dostawać za wysokich obrotów, a czy to dla niego było zdrowe

Urodziłem się po to by jeździć na moto ! 

- zoombie
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 seven fifty
240 no to pogratulować. Też się zastanawiałem nad paliwem lotniczym
:P:P hehe. Ale do sedna. Fakt ze moja to jeszcze troszeczke i zabytek bo 92r. ale ustawiona jest idealnie. na zimnym silniku sam starter bez obrotu manetki i odpala od razu a prędkość 185-190 max raz sprawdzałem. Nie wiem czym się przejmujesz. Jeżeli praca silnika nie zostawia nic do życzenia to chyba ta prędkość powinna ci wystarczyć. Albo zamień na przecinaka.
Od mechanicznej strony wyjaśniając twój problem to porostu ustawienia mieszanki paliwa, dolotu powietrza zmiana trakcji. Na gaźnikach masz bardzo szerokie pole manewru przy ustawieniach tylko czy zmieniając fabryczne ustawienia tak jak pisałeś ze jechała 240 to było zdrowe dla silnika. Ustawienia i osiągi powinny być taki jak serwisówka mówi

Od mechanicznej strony wyjaśniając twój problem to porostu ustawienia mieszanki paliwa, dolotu powietrza zmiana trakcji. Na gaźnikach masz bardzo szerokie pole manewru przy ustawieniach tylko czy zmieniając fabryczne ustawienia tak jak pisałeś ze jechała 240 to było zdrowe dla silnika. Ustawienia i osiągi powinny być taki jak serwisówka mówi

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
240 km/h
no gratulacje

Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

-
- Beniamin
Dziękuję za gratki , może ktoś wcześniej o ten 1 obrót dyszą więcej dał wiecej paliwa i była szybsza i więcej paliwa szło.zobaczymy ile zmaleje spalanie teraz.generalnie czas teraz na stalowe przewody hamulcowe i tą nieszczęsną kanapę turystyczną do której się zabieram 2 sezon(teraz już mam gościa co mi zrobi za 350-400pln skórzaną rozszywaną podwójną nitką)tylko muszę się spytać ile to potrwa i mu podrzucić....
dzięki jeszcze raz .POZDRAWIAM
dzięki jeszcze raz .POZDRAWIAM
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Wez sobie jakiegos GPSa i zmierz te predkosc z nim na pokladzie, bo cos mi sie to wszystko nieco dziwne wydaje.... 240 sevenka? 

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- zoombie
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 seven fifty
No co mniejsza zębatkę ma założona
:P albo nitro tuning
:D:D

-
- stary Seveniarz
- Motocykl: Było SF 750
Jeszcze jedna historyjka z cyklu - miałem luz pod pedałem tylko sie prosta skończyła

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
Moją jechałem licznikowe ponad 200 tak z 205 max i nie wiem czy jeszcze by pojechała bo ja już miałem dosyć, a wydaje mi się że SF też. 
Ja bym skóry na siedzenie nie dał po deszczu może nieciekawie wyglądać.

Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

-
- Beniamin
No ok tylko ze skóra jest bardzięj tępa jak siedzisz to się tak nie zsuwasz......
http://allegro.pl/kanapa-siedzenie-hond ... 84363.html
chce taką tylko właśnie........materiał wybiorę jak pojadę do gościa i próbki mi da może mi się pozmienia,chodzi o to żeby było stabilniej(żebym nie latał jak na lodowisku),oczywiście czarną i bez reklam.......
http://allegro.pl/kanapa-siedzenie-hond ... 84363.html
chce taką tylko właśnie........materiał wybiorę jak pojadę do gościa i próbki mi da może mi się pozmienia,chodzi o to żeby było stabilniej(żebym nie latał jak na lodowisku),oczywiście czarną i bez reklam.......
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: CB 750 SevenFifty
240 km/h na SF
Woooooooowww- to jest coś! Tak jak chłopaki pisali, sevenka ma 200 katalogową prędkość i możliwe są prawdziwe odchylenia rzędu +/- 5 %. Reszta -to jakiś cud , poważny tuning lub zwariowany budzik
A skóra (prawdziwa ) na kanapie - to nie najlepszy pomysł- warunki atmosferyczne szybko ją zniszczą i będzie nieciekawie wyglądać.

Stary młody motonita
- Tomek_B
- stary Seveniarz
- Motocykl: Seveny już nie ma, jest boGSer
Rozumiem, że obaj mieliście skórzane siedzenia i testowalście je przez kilka lat.A skóra (prawdziwa ) na kanapie - to nie najlepszy pomysł- warunki atmosferyczne szybko ją zniszczą i będzie nieciekawie wyglądać.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Ja swoja druga sevenka jechalem 200 licznikowe, GPS mowil wtedy, ze to jakies 185-190 bylo...
Ale, ale... czy rzeczywiscie w motocyklu typu sevenki istotna jest roznica czy poleci 190 czy 205? Przeciez jazda z takimi predkosciami to zadna przyjemnosc... od tego sa scigi i turystyki (jakas Hayabusa albo FJR czy inna Pan Europlan to sie nadaja do takiego latania w trasie, ale zeby sevenka... Zreszta nawet na FuJaRce jak zadarzylo sie kiedys gdzies tam poleciec 240 km/h wyliczone przez GPSa, to tez nie byla zadna przyjemnosc z jazdy, tylko sposob na szybka zmiane lokalizacji. Na dluzsza mete bym z taka predkoscia nie chcial leciec, bo napiecie zbyt meczy.)
Ale, ale... czy rzeczywiscie w motocyklu typu sevenki istotna jest roznica czy poleci 190 czy 205? Przeciez jazda z takimi predkosciami to zadna przyjemnosc... od tego sa scigi i turystyki (jakas Hayabusa albo FJR czy inna Pan Europlan to sie nadaja do takiego latania w trasie, ale zeby sevenka... Zreszta nawet na FuJaRce jak zadarzylo sie kiedys gdzies tam poleciec 240 km/h wyliczone przez GPSa, to tez nie byla zadna przyjemnosc z jazdy, tylko sposob na szybka zmiane lokalizacji. Na dluzsza mete bym z taka predkoscia nie chcial leciec, bo napiecie zbyt meczy.)
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
Rozumiem że ty przetestowałeś i dla tego się wypowiedziałeś.Ja bym skóry na siedzenie nie dał po deszczu może nieciekawie wyglądać.Rozumiem, że obaj mieliście skórzane siedzenia i testowalście je przez kilka lat.A skóra (prawdziwa ) na kanapie - to nie najlepszy pomysł- warunki atmosferyczne szybko ją zniszczą i będzie nieciekawie wyglądać.
Ja swoja druga sevenka jechalem 200 licznikowe, GPS mowil wtedy, ze to jakies 185-190 bylo...![]()
W moim przypadku wystąpiło to tylko raz i tylko dla testu, pojedzie czy nie pojedzie.

- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
a te 1,5 centymetra to ile ? 

Mówię i piszę po polsku (staram się).
-
- stary Seveniarz
- Motocykl: Było SF 750
Noooo, to już pewnie ze 260 było i bulwarowa pozycja kierowcy
Wydaje mi się że taki efekt do osiegnięcia jest tylko wtedy, gdy przednie koło jest od skutera.

Wydaje mi się że taki efekt do osiegnięcia jest tylko wtedy, gdy przednie koło jest od skutera.
-
- Beniamin
nie wiem ile to 1,5 cm,ale nie pisał bym postu gdyby nie było istotnej różnicy,jak już napisałem dysza była ustawiona 2,7 obrotu a powinna na 1,5.Wydaje mi się ,że dostawała więcej paliwa i może dlatego była szybsza,natomiast miała znacznie gorsze przyspieszenie(jeszcze się zobaczy jak spalanie,chociaż nigdy mnie to nie obchodziło). Jeśli chodzi o jeżdżenie z takimi prędkościami to mam koło siebie(łódź a raczej w okolicy)parę fajnych odcinków trasy gdzie można bez problemu sobie od czasu do czasu tak myknąć(zazwyczaj tak nie jeżdżę bo to nie r1-ka) i w zasadzie dlatego ostatnio tak pojeździłem bo odczułem po strojeniu wyraźną różnicę.nie piszę tego żeby sie pochwalić ze tyle jedzie czy nie .......reszta już była.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Spoko, spoko. Pewnie mulila przy zwyklej jezdzie, bo silnik byl lekko zalewany a dopiero przy w pelni otwartych przepustnicach przy V-max dawal rade przepalic nadmiary mieszanki. Mysle, ze spalanie powinienes miec teraz mniejsze skoro zubozyles mieszanke do ksiazkowej wartosci
A przy okazji regulacji ogladales moze swiece? Bo jesli mieszanka byla za bogata to koncowki wydechow i swiece powinny byc czarno osmolone...
Przy prawidlowym skladzie swieczki powinny byc piaskowe albo i siwe jak broda Osterka

A przy okazji regulacji ogladales moze swiece? Bo jesli mieszanka byla za bogata to koncowki wydechow i swiece powinny byc czarno osmolone...
Przy prawidlowym skladzie swieczki powinny byc piaskowe albo i siwe jak broda Osterka

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
Raczej powinny być koloru kawy z mlekiem ,jak siwe to za uboga mieszanka.
Prawdę mówiąc to śrubę mieszanki książkowo powinno się ustawić tylko do montażu, a później ona też podlega regulacji.
Cały problem w tym że mało który warsztat ma sprzęt żeby to ustawić, potrzebny jest obrotomierz z podziałką max. 50 obr/min.
Prawdę mówiąc to śrubę mieszanki książkowo powinno się ustawić tylko do montażu, a później ona też podlega regulacji.
Cały problem w tym że mało który warsztat ma sprzęt żeby to ustawić, potrzebny jest obrotomierz z podziałką max. 50 obr/min.

-
- Beniamin
Świec nie oglądałem,ale końcówki wydechów były smolone ......
POZDÓWKO
POZDÓWKO