Lakier/oznaczenie koloru

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
merh
Motocykl: cb 750 94'

Lakier/oznaczenie koloru

Postautor: merh » 17 mar 2012, 14:10

witam.
Orientuje sie ktoś jakie oznaczenie,zrozumiałe dla przecietnej mieszalni lakierów,jest dla lakieru typowego dla sevenki?

Obrazek

Mam mały odprysk lakieru na przednim błotniku po myciu i chce to "załatać".

Awatar użytkownika
marcin_z
stary Seveniarz
Motocykl: XJR1300 ; TT 1200

Re: Lakier/oznaczenie koloru

Postautor: marcin_z » 17 mar 2012, 18:59

Kod lakieru powinienes miec na ramie pod kanapa. przynajmniej umnie sie zachowal.... sprawdz ...
Motorynka --> Honda CB750SF --> Yamaha XJR1300 --> Honda Varadero 1000XL --> Triumph tiger 1200

Awatar użytkownika
KoGuT
Junior
Junior
Motocykl: HONDA CB 1100 SF X11

Postautor: KoGuT » 17 mar 2012, 19:43

Z lewej strony na ramie pod siodłem ,taka mała naklejka z oznaczeniem modelu moto na samej górze,a poniżej kod koloru.Lakiery do naszych sevenek nie sa jakieś tam skomplikowane,na tych samych jeżdziły puszki hondy.A jak nalepka uległa biodegradacji to i tak dobiora Ci z jakiegoś elementu moto.

Awatar użytkownika
szataniszcze
Zimne to i owo ;)
Motocykl: cebula 230 kilo radości

Postautor: szataniszcze » 18 mar 2012, 20:28

nie wiem czy nie lepiej dobrać farbe z aktualnego wyglądu? Bierz pod uwagę to że lakier ma już pare lat i wpływ warunków atmosferycznych też ma znaczenie. Jeśli jesteś takim pedantem jak Ja to pewnie dobierzesz kolor po zużyciu :mrgreen:
a jak będziesz dobierał z książki/nalepki itd. to masz fabryczną jakość lakieru. mają różne ciekawe narzędzia do wybadania takiego lakieru, ale motocykl jest tak zbudowany że elementy nie są idealnie obok siebie i pewnie nie zauważysz różnicy. Ja malowałem kufry pod kolor budy i wziąłem kolor katalogowy, później okazało sie że na sevence kolor nie jest zwykły tylko perła -czyli troszku droższy :roll: także potem rosną koszty, na końcu okazuje sie że wjebałem 3-4 stówy w pomalowanie dwóch pasków plastikowych na kufrach i gmoli, gdzie wszystko malowałem sam- czyli sam materiał bez robocizny.
SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!

Wróć do „Mechanika”