Łożysko tylnego koła (Wymiana)

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
pawelek_e30
Motocykl: CB 750

Łożysko tylnego koła (Wymiana)

Postautor: pawelek_e30 » 07 wrz 2010, 13:43

Witam

Przeszukałem forum, ale nic nie znalazłem. chodzi mi o wymianę łożysk w tylnym kole, a dokładnie jak je wyciągnąć.
Z tego co widzę w instrukcji serwisowej to są tam dwa łożysko 6303 , uszczelniacz i w środku tuleja.
Pytanie, czy należy wyciągnąć osobno prawą i lewą stronę na zewnątrz koła, czy wybijać jakąś rurą i młotkiem przelotowo.
No i jaki jest najłatwiejszy sposób aby to zrobić w miarę delikatnie.

Pozdrawiam

pawelek_e30
Motocykl: CB 750

Re: Łożysko tylnego koła (Wymiana)

Postautor: pawelek_e30 » 07 wrz 2010, 18:52

Już sobie poradziłem, ale może innym się przyda, łożyska w kole wybija się na zewnątrz.
Ja to zrobiłem tak, że włożyłem od środka pręt jakieś fi10, tak aby oprzeć go o łożysko, tuleja w środku daje się przesunąć. zacząłem od strony hamulca, gdyż tam tuleja dystansowa jest luźna , a drugiej strony siedzi w gnieździe. Trzeba zahaczyć o wewnętrzny pierścień łożyska, gdyż do zewnętrznego nie ma dojścia. Delikatnie uderzać młotkiem, łożysko powinno się ruszyć.
Dobrze jest święcić lampą w otwór, wtedy coś tam widać, gdzie należy przyłożyć pręt.
Po wyciągnięciu łożyska z drugą stroną już łatwiej, bo widzimy co jest w środku, tu już zastosowałem pasującą rurkę, kilka delikatnych uderzeń i łożysko wyciągnięte.
Nowe wbiłem delikatnie za pomocą starych, uprzednio czyszcząc gniazda w kole. Trzeba uważać, aby wbijać prosto za zewnętrzny pierścień, najlepiej oczywiście wcisnąć je na prasie czy jakoś inaczej.
Pozdrawiam :jupi:

Wróć do „Mechanika”