Witam,
Dzisiaj tak z ciekawości sprawdziłem sobie jak wyglądają świece i lekko się przeraziłem.
Wykręciłem dwie skrajne świece i obie są białe zamiast brązowe czy kawa z mlekiem, są tylko lekkie paciaki w kolorze jaki powinien być. Doczytałem się, że oznacza to zbyt ubogą mieszankę.
Pytanie do Was, jak to naprawić?
Rozumiem, że muszę wzbogacić mieszankę, ale która śruba jest od tego w gaźniku i o ile i w którą stronę ją przekręcić? Szukałem w serwisówce, ale nie wiem nawet jak po angielsku nazywa się ta śruba od składu mieszanki i w końcu nie wiem, która to jest.
Moto chodzi bez problemowo, ładnie odpala, wkręca się na obroty itp. nie ma najmniejszych problemów z jazdą.
Brać się za to samemu, czy oddać w ręce mechanika?
Świece i mieszanka
-
- stary Seveniarz
-
- Senior
- Motocykl: vfr 750 rc36II
Re: Świece i mieszanka
Jasna świeca to mieszanka uboga, a nie za uboga. Sevenki były fabrycznie ustawiane raczej na ubogo. Jeśli nie strzela ci w tłumik, nie prycha, kręci do czerwonego a świece nie są potopione, popękane itp to IMHO jest ok i nie musisz nic robić.
Śruby odpowiadają za ustawienie mieszanki na wolnych obrotach i raczej nie potrzebujesz nic z nimi robić. Teoretycznie jeśli chcesz wzbogacić mieszankę na średnich obrotach to musisz podnieść iglice w gaźnikach, za wysokie obroty odpowiadają dysze główne - wzbogacanie polega na wymianie dysz na większe.
BTW. Ja u siebie podnosiłem iglice, do odcięcia nie kręcę więc dysz nie ruszałem. Poprawa była znaczna w całym zakresie, zniknęła zadyszka po 6k RPM, która pojawiła się po wypruciu wydechów.
Śruby odpowiadają za ustawienie mieszanki na wolnych obrotach i raczej nie potrzebujesz nic z nimi robić. Teoretycznie jeśli chcesz wzbogacić mieszankę na średnich obrotach to musisz podnieść iglice w gaźnikach, za wysokie obroty odpowiadają dysze główne - wzbogacanie polega na wymianie dysz na większe.
BTW. Ja u siebie podnosiłem iglice, do odcięcia nie kręcę więc dysz nie ruszałem. Poprawa była znaczna w całym zakresie, zniknęła zadyszka po 6k RPM, która pojawiła się po wypruciu wydechów.
- 152mm
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Honda CB1300,K750,SHL
nic nie ruszaj jest okej to nie dwusuw
http://www.wild-sovietboxer.yoyo.pl/ind ... ge3638.htm

-
- stary Seveniarz
Silnik chodzi jak igła, wkręca się do czerwonego równomiernie.Nic nie strzela w wydech, pali bez problemów czy zimny czy ciepły. Ostatnio leciałem 190 i jeszcze szedł, więc chyba jest ok?
Moja świeca wygląda jak kompilacja obrazka 1 i 2 z linka 152mm. Uspokoiliście mnie panowie
Dzięki.
A nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Moja świeca wygląda jak kompilacja obrazka 1 i 2 z linka 152mm. Uspokoiliście mnie panowie

Dzięki.
A nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
Jak dla mnie raz na jakiś czas należy "zajrzeć" do gaźników, nawet tego że niby się nic nie dzieje.
Do takiej zabawy przydałaby się świeca colortune.
Zwróć uwagę na kolor 4 świec, możliwe że gaźniki wymagają synchronizacji.
Przed serwisem gaźników zwróciłbym uwagę na dolot powietrza, szczelność króćców, stan filtra powietrza (zmiana filtra powietrza może w skrajnym przypadku zmienić skład mieszanki).
Do takiej zabawy przydałaby się świeca colortune.
Zwróć uwagę na kolor 4 świec, możliwe że gaźniki wymagają synchronizacji.
Przed serwisem gaźników zwróciłbym uwagę na dolot powietrza, szczelność króćców, stan filtra powietrza (zmiana filtra powietrza może w skrajnym przypadku zmienić skład mieszanki).
-
- stary Seveniarz
Właśnie mi minęło 6 tyś od ostatniego synchro, więc na dniach moto idzie do mechanika.
- szataniszcze
- Zimne to i owo ;)
- Motocykl: cebula 230 kilo radości
Mam takie pytanejro...
Tak jak u mnie:
-świece - elegancka kawka
-pali zajebiście , nawet jak postoi miesiąc to odpala od dotknięcia
- nie strzela, nie prycha, nic mu sie nie dzieje
zmieniłem świece i obroty zaczęły lekko pływać...
z tego co tu wyczytałem to jeśli wszystko działa to nie powinno sie grzebać więc stwierdzam że synchronizejszyn wystarczy, ale kolo który ma mi w tym pomóc mówi że powinno sie wyjąć gaźniki, przeczyścić, sprawdzić o-ringi, uszczeleczki itd..
No teraz mam dylemat
ale planuje generalnie samo synchro zrobić - dobrze czaszkuje?
Tak jak u mnie:
-świece - elegancka kawka

-pali zajebiście , nawet jak postoi miesiąc to odpala od dotknięcia

- nie strzela, nie prycha, nic mu sie nie dzieje

zmieniłem świece i obroty zaczęły lekko pływać...

No teraz mam dylemat

SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Dobrze... gazniki w sevence maja to do siebie, ze jesli dobrze dzialaja (a na poprzednich swiecach tak bylo, wiec zakladam, ze od wymiany swiec gaziorom sie nic nie stalo
) to lepiej ich nie ruszac. Widac Twoj kolo jest z tych co to dla sportu lubia sobie wszystko rozebrac i zlozyc. Najfajniej rozbiera sie nie swoje 
Zrob synchro, posmigaj troche, niech sie swieczki okopca jak trzeba i obserwuj rozwoj sytuacji, a gaziory zostaw poki co w spokoju.
Na taki tok postepowania wskazuje historia tego foruma
Tak i ja bym zrobil, ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie, bo ze mnie dupa nie autorytet w tej kwestii

Zrob synchro, posmigaj troche, niech sie swieczki okopca jak trzeba i obserwuj rozwoj sytuacji, a gaziory zostaw poki co w spokoju.
Na taki tok postepowania wskazuje historia tego foruma

Tak i ja bym zrobil, ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie, bo ze mnie dupa nie autorytet w tej kwestii

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
A na mój temat w którym pisałem nikt mi nie pomoże ?
Cześć, mam pytanie czy na ori wydechach jak SF chodzi na wolnych mogą wypadać zapłony? tak z rzadka ale wypadają.
Robiłem synchro gaźników w zeszłym sezonie ale było ok i pomimo aptekarskiej regulacji taki sam efekt.
Świece i filtr nówki.
Cześć, mam pytanie czy na ori wydechach jak SF chodzi na wolnych mogą wypadać zapłony? tak z rzadka ale wypadają.
Robiłem synchro gaźników w zeszłym sezonie ale było ok i pomimo aptekarskiej regulacji taki sam efekt.
Świece i filtr nówki.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A 

- szataniszcze
- Zimne to i owo ;)
- Motocykl: cebula 230 kilo radości
dzięki klosz
no tak zrobie, kolo dłubie i rzeczywiście chyba tak ma że rozkręca wszystko 5 razy w roku, ale ma garaże, podnośnik motocyklowy , więc może sie bawić
a ja chce pojeździć, bo po 10 latach marzeń nareszcie mam motora
który jeździ ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
no tak zrobie, kolo dłubie i rzeczywiście chyba tak ma że rozkręca wszystko 5 razy w roku, ale ma garaże, podnośnik motocyklowy , więc może sie bawić
a ja chce pojeździć, bo po 10 latach marzeń nareszcie mam motora

![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Wiesiek, widzialem kilka sevenek, ktorym sie to zdarzalo i jakos jezdzily bez problemow. Zapytaj Rosso-nero, czy jemu przypadkiem tez nie gubila czasem zaplonow, bo cos mi sie tak tlucze po glowie, ze on mial taka przypadlosc (chociaz glowy nie dam). Wiem, ze teraz ma wstawiony zestaw dynojetów w gazniku, wiec obecnie to juz zupelnie inna mowa.
A tak ogolnie rzecz rozpatrujac - jezeli nie masz problemow z odpalaniem, silnik ma normalna moc i ciagnie jak powinien, a do tego spalanie jest na akceptowalnym poziomie, to nie szukalbym dziury w calym.
Szataniszcze - to, ze kolo ma garaz i podnosnik to imho o niczym nie swiadczy. W dzisiejszych czasach kazdy, kto zechce moze sie spiac i sobie kupic/wynajac garaz i kupic podnosnik do motura, pytanie czy ma nutke fachowca w sobie i wystarczajaca doze cierpliwosci, skrupulatnosci/dokładności i zdolnosci manualnych do tego by taki gaznik rozlozyc (wlasciwie to z tym problemu nie ma, bo ja tez bym umial) i go zlozyc prawidlowo i precyzyjnie do kupy (ja bym nie umial, bo mam drewniane lapy do prac precyzyjnych, wiec sie nie zabieram). Na moj poziom opanowania granicznym byl Weberowski gaznik z produktow FSO rodem, a co dopiero cztery gazniki z sevenki..., to ja wole isc na piwo.
A tak ogolnie rzecz rozpatrujac - jezeli nie masz problemow z odpalaniem, silnik ma normalna moc i ciagnie jak powinien, a do tego spalanie jest na akceptowalnym poziomie, to nie szukalbym dziury w calym.
Szataniszcze - to, ze kolo ma garaz i podnosnik to imho o niczym nie swiadczy. W dzisiejszych czasach kazdy, kto zechce moze sie spiac i sobie kupic/wynajac garaz i kupic podnosnik do motura, pytanie czy ma nutke fachowca w sobie i wystarczajaca doze cierpliwosci, skrupulatnosci/dokładności i zdolnosci manualnych do tego by taki gaznik rozlozyc (wlasciwie to z tym problemu nie ma, bo ja tez bym umial) i go zlozyc prawidlowo i precyzyjnie do kupy (ja bym nie umial, bo mam drewniane lapy do prac precyzyjnych, wiec sie nie zabieram). Na moj poziom opanowania granicznym byl Weberowski gaznik z produktow FSO rodem, a co dopiero cztery gazniki z sevenki..., to ja wole isc na piwo.
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- wiesiek3d
- stary Seveniarz
- Motocykl: CBF 1000 A
Wiesiek, widzialem kilka sevenek, ktorym sie to zdarzalo i jakos jezdzily bez problemow. Zapytaj Rosso-nero, czy jemu przypadkiem tez nie gubila czasem zaplonow, bo cos mi sie tak tlucze po glowie, ze on mial taka przypadlosc (chociaz glowy nie dam). Wiem, ze teraz ma wstawiony zestaw dynojetów w gazniku, wiec obecnie to juz zupelnie inna mowa.
Dzięki ,tak jak pisałem to zdarza się tylko na wolnych obrotach, motor jeździ jak należy i nic mu nie dolega.
Nic nie będę grzebał, kupię środek z STP do czyszczenia gaźników, zapodam do paliwa i będzie cacy.

Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A