Światło stop

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
Darrell
Junior
Junior
Motocykl: honda cb sevenfifty 96

Światło stop

Postautor: Darrell » 28 mar 2010, 12:00

Witam Panowie, mam problem i proszę o radę, nie działa mi światło stopu ale tylko z tylnego hamulca, z przodem jest ok. Nad pompą ten czujnik wygląda ok, jest od tego bezpiecznik???
"Czy świat bardzo się zmieni gdy z młodych gniewnych staną się starzy wqrwieni??"

Awatar użytkownika
sztylu
stary Seveniarz
Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
Kontakt:

Re: Światło stop

Postautor: sztylu » 28 mar 2010, 16:21

Zapewne nie ma od czujnika jeżeli jest to od samego stopu. Byle multimetrem sprawdzisz ten czujniczek... jest zwarty gdy naciskasz rozwarty gdy puszczasz. Możesz także wziąć żaróweczkę, baterię i 2 przewody
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!

piotreek
stary Seveniarz

Postautor: piotreek » 30 mar 2010, 09:24

Diagnostyka jest prosta, odepnij kable od tego czujnika, przekręć stacyjkę i je połącz ze sobą, jeśli się zaświeci, to czujnik masz zwalony, jeśli się nie oświeci, to masz coś z kablami. Czujnik łatwo sprawdzi posiadając multimetr.
Jeśli to czujnik, to nie szukaj od razu nowego, bo może wystarczy wyczyścić ten stary, a może sprężyna strzeliła, która ciągnie za czujnik?

Awatar użytkownika
Darrell
Junior
Junior
Motocykl: honda cb sevenfifty 96

Postautor: Darrell » 31 mar 2010, 23:06

Problem rozwiązany, czujnik był widocznie zabrudzony od środka i się zawieszał. Po wyczyszczeniu, nasmarowaniu i ustawieniu na odpowiednią wysokość wszystko śmiga, no i sorki za spam :]
"Czy świat bardzo się zmieni gdy z młodych gniewnych staną się starzy wqrwieni??"

piotreek
stary Seveniarz

Postautor: piotreek » 01 kwie 2010, 09:02

Miałem taki sam problem w vtx 1800, tyle, że tam non stop się świecił stop. Przesmarowałem cięgna od tego czujnika i do dzisiaj działa jak należy :)

Wróć do „Mechanika”