Stukanie w silniku

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Cezar
Motocykl: Honda CB 750

Stukanie w silniku

Postautor: Cezar » 20 lut 2010, 14:52

Witam dziś odpaliłem Hondę rok 98 po 2 mies. i zaniepokoiło mnie stukanie w silniku. Odgłos dochodził od strony kranika w miejscu zakreślonym czerwoną linią na zdjęciu, a wydaje mi się że najbardziej w miejscu zakreślonym zielonym kołem. Po rozgrzaniu ucichło lecz przy lekkim dodaniu gazu znów było słychać. Olej i filtr wymieniałem ok 3 miesiące temu. Czy to jest norma czy do regulacji a może czas sprzedać? Przebieg na liczniku ok 35tys ale czy rzeczywisty nie jestem tego pewny. Prosze o pomoc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor
Motocykl: pierwsza była Sevenka ...

Re: Stukanie w silniku

Postautor: Wojtek_K » 20 lut 2010, 15:19

35000 to nie jest dużo, a tam są zawory
Mówię i piszę po polsku (staram się).

piotreek
stary Seveniarz

Postautor: piotreek » 20 lut 2010, 16:27

Zawory zaczynają klepać, norma przy tym przebiegu. Jak na ciepłym nie klepie to olej to.

zimny
Junior
Junior
Motocykl: CB 750 Cafe racer

Postautor: zimny » 21 lut 2010, 19:51

Po moich perypetiach z silnikiem w SF moge Ci tylko podpowiedzieć,ze takie stuki to nie tylko zawory,olej,łańcuszek ......Najlepiej eliminować to po osłuchaniu stetoskopem (lekarskim).Napewno znajdziesz mechanika który ma.Stuki w moim moto też słychać było w głowicy i reż na tym forum pisali olej zawór,sworzeń tłoka itp.A u mnie panewka się obruciła i koniec.Można to bardzo łatwo sprawdzić.Odkręcasz dekiel po lewej ,odkręcasz świece i na każdym tłoku w górnym polożeniu naciskasz przez otwór świecowy jeśli masz mały skok na bank panewka albo sworzeń tłoka.Ale módl się aby to było tylko to co koledzy Ci piszą.A nadmienie że u mnie po rozgrzaniu na wolnych nic nie było słychać.Tylko czasmi sie odzywało.A mam do sprzedania częsci silnikowe z czarnego silnika .

Wróć do „Mechanika”