Gdzie zamonotować alarm w łodzi?
-
- Beniamin
- Motocykl: cb 750 seve fifty 96'
Cześć.
Mam pytanko jak w temacie,potrzebuje do mojej cb seven 96,zamontować alarm,dostałem w prezencie wiec montuje(jest od stiga z opisów wydaje się być przyzwoity),chciałem to zrobić szybko tanio super solidnie,może ktoś wie czy to wykonalne i gdzie?ahhh i za ile?
POZDRAWIAM
ps.oczywiście jak stopnieje biełe co przez to jeździć sie nieda:)
Mam pytanko jak w temacie,potrzebuje do mojej cb seven 96,zamontować alarm,dostałem w prezencie wiec montuje(jest od stiga z opisów wydaje się być przyzwoity),chciałem to zrobić szybko tanio super solidnie,może ktoś wie czy to wykonalne i gdzie?ahhh i za ile?
POZDRAWIAM
ps.oczywiście jak stopnieje biełe co przez to jeździć sie nieda:)
SZCZEROŚĆ I KREATYWNOŚĆ,CO RAZ MNIEJ JEST TAKICH LUDZI!:(
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Re: Gdzie zamonotować alarm w łodzi?
Może samemu zamontuj - to nie takie straszne. Natomiast możesz to zrobić wszędzie tam gdzie montuje się alarmy samochodowe. W sevence naprawde jest niewiele miejsc gdzie można wrzucić centralkę, a wszystkie te miejsca polegają na odkręceniu kilku imbusów więc każdy alarmiarz sobie z tym poradzi.
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
-
- stary Seveniarz
Najlepiej samemu jeśli ogarniasz trochę temat, jeśli nie, to daj sobie siana.
Ja montowałem u siebie alarm, to centralkę dałem pod bak, jest tam idealne miejsce na nią, mieści się na wcisk i niczemu nie przeszkadza.Zapodaj bezpieczniki na kable do kierunków i na zasilanie alarmu.
Ja montowałem u siebie alarm, to centralkę dałem pod bak, jest tam idealne miejsce na nią, mieści się na wcisk i niczemu nie przeszkadza.Zapodaj bezpieczniki na kable do kierunków i na zasilanie alarmu.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Nooo, dzien dobry...
http://www.seven-fifty.net/forum/viewto ... ?f=1&t=153
w łodzi to pewnie gdzies pod pokladem, zeby nie zamokl
a tak bardziej serio, to jak masz opisy i umiesz sie poslugiwac w zakresie podstawowym lutownica, miernikiem i takimi pierdolami to proponuje samodzielny montaz - zawsze przyjemniej, bo dokladnie wiesz co i jak jest polaczone i w razie awarii czy innego podejrzenia, ze alarm Ci robi kuku, wiesz jak sie do niego dobrac i "unieszkodliwic/zdemontowac".
A jak nie, to masz jeszcze dwie drogi. Poszukac kogos kto sie troche lepiej posluguje lutownica wsrod znajomych (na ten przyklad ktos z forum) i wespol-zespol zgodnie z instrukcja zamontowac alarm. Albo... Wlokniarzy/Teresy - serwis u Stolla..., zedra pewnie, ale zrobia jak trzeba. Alarmiarzom samochodowym bym nie ufal, bo to troche inna specyfika pojazdu. Nie wiem czy kazdy samochodowy alarmiarz wie jak zdjac zbiornik itp.
http://www.seven-fifty.net/forum/viewto ... ?f=1&t=153
w łodzi to pewnie gdzies pod pokladem, zeby nie zamokl

a tak bardziej serio, to jak masz opisy i umiesz sie poslugiwac w zakresie podstawowym lutownica, miernikiem i takimi pierdolami to proponuje samodzielny montaz - zawsze przyjemniej, bo dokladnie wiesz co i jak jest polaczone i w razie awarii czy innego podejrzenia, ze alarm Ci robi kuku, wiesz jak sie do niego dobrac i "unieszkodliwic/zdemontowac".
A jak nie, to masz jeszcze dwie drogi. Poszukac kogos kto sie troche lepiej posluguje lutownica wsrod znajomych (na ten przyklad ktos z forum) i wespol-zespol zgodnie z instrukcja zamontowac alarm. Albo... Wlokniarzy/Teresy - serwis u Stolla..., zedra pewnie, ale zrobia jak trzeba. Alarmiarzom samochodowym bym nie ufal, bo to troche inna specyfika pojazdu. Nie wiem czy kazdy samochodowy alarmiarz wie jak zdjac zbiornik itp.
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
hymmm ...
ja proponuję powyżej zęzy i jak najdalej od kilwateru

hymmm ...
ja proponuję powyżej zęzy i jak najdalej od kilwateru
Mówię i piszę po polsku (staram się).
-
- Beniamin
ok.może rzeczywiście samemu to zrobię w wilgile zakładałem manetki podgrzewane to chyba nie będzie wiele trudniejsze......
DZIĘKI BARDZO
POZDRAWIAM
DZIĘKI BARDZO
POZDRAWIAM
- brakus
- Jeździec wierzchem
- Motocykl: Honda VFR 800 FI
Miałem alarm stiga w swojej sevence i powiem że to najlepszy sprzęt za takie pieniądze.
Jeśli szukasz kogoś kto Ci to założy to na stronce Stig.pl masz wykaz warsztatów.
Ja montowałem sam i powiem że to bardzo proste a nie jestem elektronikiem. Do dzieła nie bój się
Aby ułatwić Ci sprawę oto schemacik:

Jeszcze jedno. Dobra rada. Nie podłączaj odcięcia zapłonu. Jest to bardzo niebezpieczne. Dlaczego? Wyobraź sobie że jedziesz na motorku 160-170km/h i nagle pada centrala (to tylko elektronika wszystko się może zdarzyć). Motor gaśnie a Ty jesteś w niezłych opałach. Sam zastanawiałem sie czy ten patent podłączyć ale po lekturze postów na różnych forach postanowiłem nie ryzykować. Mamy tylko jedno życie a nie jak kot mojej znajomej siedem.
Jeśli będziesz miał jakieś pytania służę pomocą.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Jeśli szukasz kogoś kto Ci to założy to na stronce Stig.pl masz wykaz warsztatów.
Ja montowałem sam i powiem że to bardzo proste a nie jestem elektronikiem. Do dzieła nie bój się

Aby ułatwić Ci sprawę oto schemacik:

Jeszcze jedno. Dobra rada. Nie podłączaj odcięcia zapłonu. Jest to bardzo niebezpieczne. Dlaczego? Wyobraź sobie że jedziesz na motorku 160-170km/h i nagle pada centrala (to tylko elektronika wszystko się może zdarzyć). Motor gaśnie a Ty jesteś w niezłych opałach. Sam zastanawiałem sie czy ten patent podłączyć ale po lekturze postów na różnych forach postanowiłem nie ryzykować. Mamy tylko jedno życie a nie jak kot mojej znajomej siedem.
Jeśli będziesz miał jakieś pytania służę pomocą.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Zapodaj Brakus jakis wiekszy schemat, bo na tym za wiele nie widac, a zamiast powiekszenia, podlinkowany jest do strony glownej fotosika... 

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- brakus
- Jeździec wierzchem
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
Jeszcze jedno. Dobra rada. Nie podłączaj odcięcia zapłonu. Jest to bardzo niebezpieczne. Dlaczego? Wyobraź sobie że jedziesz na motorku 160-170km/h i nagle pada centrala (to tylko elektronika wszystko się może zdarzyć). Motor gaśnie a Ty jesteś w niezłych opałach.

Wyobraź sobie, że jedziesz 20, 80 czy stopińdziesiont i kończy się benzyna, silnik gaśnie i jesteś w niezłych opałach...
...toczysz się coraz wolniej.
Mogę też sobie wyobrazić, że jadąc 150 nagle wyłączam zapłon, bo akurat mi się palce "omsknął" i co? Ojej! Zgasł silnik! Co tera będzie? Chyba muszę go uruchomić albo będę coraz wolniej jechał.

Poza powyższą historyjką - awaria przekaźnika odcięcia w prawidłowo zamontowanym alarmie (czyli podłączonym jak trza) polegająca na jego zwarciu (przejściu w stan aktywny) jest mało prawdopodobna. Wręcz nieprawdopodobna.
Wszystkie awarie tego typu jakie widziałem były spowodowane podpinaniem alarmu na szybkozłączki lub skrętkę i izolację. Ale dziś są inne czasy, koszulki termokurczliwe, lutownice i spoiwo dostępne są niemal w każdym spożywczym.
Pozbawianie się funkcji zabezpieczającej przed uruchomieniem silnika... każdy sam wycenia swój motocykl.
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
A nasze - nie
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:

Lesor, zapomniales dopisac co sie dzieje, kiedy jedziesz w zakrecie i silnik Ci nagle gasnie.
Jak to bylo w "Motocykliscie doskonalym"? Po ulamku sekundy slyszysz chrupot swojego chromu zdzieranego asfaltem.

I tak sie rodza urban legends...
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- lopuch
- stary Seveniarz
- Motocykl: black
Lesor nie wiem czym się ubawiłeś
??
- miałem zwarcie wyprzedzając ciąg tirów - wskazówki zegarów synchornicznie poszły w dół i miałem wrażenie że pojawi się napis game over.
Z naprzeciwka jechał mister krawat octavia najszybsze tdi na świecie - i gdyby nie kumaty tirowiec (a niestety takich coraz mniej) który zwolnił - kolegów też i dał mi zjechać to nie wiem co było. Mam liczyć na innych uczestników drogi czy kupić AT i ratować się zjazdem do rowu i liczyć ze się uda ??

- miałem zwarcie wyprzedzając ciąg tirów - wskazówki zegarów synchornicznie poszły w dół i miałem wrażenie że pojawi się napis game over.
Z naprzeciwka jechał mister krawat octavia najszybsze tdi na świecie - i gdyby nie kumaty tirowiec (a niestety takich coraz mniej) który zwolnił - kolegów też i dał mi zjechać to nie wiem co było. Mam liczyć na innych uczestników drogi czy kupić AT i ratować się zjazdem do rowu i liczyć ze się uda ??

Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
Łopuch
Amici fures témporum

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Ale jakie zwarcie miales?
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- lopuch
- stary Seveniarz
Pisałem kiedyś o tym w dziale mechanika
- kabel który jest w zadupku (leci równolegle do miejsca na narzędzia) przesunał się i przetarła się izolacja - zwarcie i bezpiecznik.
Elektryk samochodowy nie mający pojęcia o motocyklach zastosował ciekawą dla mnie - laika metodę - odpalił sprzęta i ruszał kablami aż zobaczył gdzie się pali.
- kabel który jest w zadupku (leci równolegle do miejsca na narzędzia) przesunał się i przetarła się izolacja - zwarcie i bezpiecznik.
Elektryk samochodowy nie mający pojęcia o motocyklach zastosował ciekawą dla mnie - laika metodę - odpalił sprzęta i ruszał kablami aż zobaczył gdzie się pali.
Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Łopuch
Amici fures témporum

- brakus
- Jeździec wierzchem
Lesor poczytaj trochę inne fora to sam zobaczysz ilu ludzi jest przeciwnym podłączania odcięcia zapłonu w dwuśladach. Kolega METAL pyta wiec odpowiadam i uczulam go na ten temat bo może o tym nie słyszał. Chyba po to tu jesteśmy-poruszamy każdy problem. Jest dorosły to sam zdecyduje czy ryzykować życie czy kradzież motocykla. Tak na marginesie to na dobrego złodzieja i tak nie ma idealnego zabezpieczenia a taki stig odstraszy ciekawskich, dzieciarnię i pseudo złodzieja. Koledze zapakowali yamahę na busa i odjechali. Motor miał zapiętą kierownicę i blokadę na tarczy. Może jakby był piszczący alarm? Ciekawe czy w tej sytuacji pomoże odcięcie zapłonu? Więc.....?
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
Jakoś mnie te odradzanie nie podpinania odcięcia także nie przekonują. Zgadzam się raczej z lesorem (wyjątkowo
) i najprawdopodobniej podepnę to odcięcie... alarm w pudełeczku czeka na podłączenie. A co do wielu ludzi wypowiadających się na forum... hmm jak to się mówi ludzie jedzcie gówno miliony much nie może się mylić....
najrozsądniej byłoby zrobić odcięcie nie zapłonu, a paliwa elektrozawór z wysyłką to 50 zł raczej łatwa sprawa z podłączeniem... zobaczymy, na razie mam za zimno w garażu.

-
- stary Seveniarz
Motocykl to jednoślad, no chyba, że po dzwonie.
Ja nie podłączałem tego gaszenia, bo doszedłem do wniosku, że to jednak trochę niebezpieczne, nie chodzi o sam przekaźnik, ale o elektronikę która tym przekaźnikiem steruje.
Ja nie podłączałem tego gaszenia, bo doszedłem do wniosku, że to jednak trochę niebezpieczne, nie chodzi o sam przekaźnik, ale o elektronikę która tym przekaźnikiem steruje.
-
- Beniamin
THNX za rady.odcięcia chyba nie podłącze bo rzeczywiście jest tak,że jak ktoś poważnie do kradzieży motoru podchodzi to jedzie busem i odcięcie go nie interesuje:)jak trochę pusci zima to się biorę za kable,4 lata temu dałem rade z alarmem do duzego fiata(ale byłem głupi,że go sprzedałem.....znaczy fiata bo alarm z niego jeszcze mam)wiec może jakoś z Hanną pójdzie.....
POZDRO
POZDRO
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
Trudno się dyskutuje z uporem podpartym... brakiem wiedzy... stąd moja odpowiedź w... moim stylu.
Żadnym jest argumentem bardzo mocno teoretyczna awaria normalnie zwartego przekaźnika w trakcie jazdy (a pochylcie się nad konstrukcją alarmów, to sami zobaczycie), kiedy co dzień może się Wam w identycznych warunkach (czyli wyprzedzanie tira na II ciągłej) skończyć paliwo. I niech mi kto powie, jak szybko przełącza w tej sytuacji kranik.
Byłem w takiej sytuacji jak pisał Łopuch. Wyprzedzałem (sevenką) na kreskę i nagle się paliwo skończyło. Wyprzedzany autobus pojechał swoim torem, za nim inne auto a ja w końcu stoczyłem się na pobocze (zanim przekręciłem kranik i gaźniki się napełniły)... Czy to znaczy, że przestałem wyprzedzać? Tankować co 100km? Nie.
Wiemy jak to odcięcie działa, więc trudno o merytoryczny spór (to do Sztyla
a swoją drogą przeprowadź proszę dowód, że zawór na paliwie czyli jego odcięcie spowoduje inne niż przerwanie obwodu, objawy odczuwane przez kierowcę (złodzieja) motocykla
).
Mądrości, teorie i wiedza czerpana "z różnych forów"... Wiem, znam ją, np. motocykl z jedną tarczą skręca podczas hamowania...
Przekaźnikowi w centralce alarmu ufam bardziej niż czujnikowi na wale, czy pompie paliwa (ja mam takową). No ale ja jeżdżę motocyklami na łatanych oponach, prostowanych ramach, nieoryginalnych klockach, z immobiliserem, na paliwie z tesco i z własnoręcznie podpiętym odcięciem zapłonu z alarmu. W ten sposób dochodzę do mojego eod.
A ufacie elektronice która jest pod siodłem? Włącznikowi zapłonu? Stykom stacyjki? Łańcuchowi - że nie pęknie? etc... /pytania retoryczne/.
/Pozdrawiam/
Żadnym jest argumentem bardzo mocno teoretyczna awaria normalnie zwartego przekaźnika w trakcie jazdy (a pochylcie się nad konstrukcją alarmów, to sami zobaczycie), kiedy co dzień może się Wam w identycznych warunkach (czyli wyprzedzanie tira na II ciągłej) skończyć paliwo. I niech mi kto powie, jak szybko przełącza w tej sytuacji kranik.
Byłem w takiej sytuacji jak pisał Łopuch. Wyprzedzałem (sevenką) na kreskę i nagle się paliwo skończyło. Wyprzedzany autobus pojechał swoim torem, za nim inne auto a ja w końcu stoczyłem się na pobocze (zanim przekręciłem kranik i gaźniki się napełniły)... Czy to znaczy, że przestałem wyprzedzać? Tankować co 100km? Nie.
Wiemy jak to odcięcie działa, więc trudno o merytoryczny spór (to do Sztyla

Mądrości, teorie i wiedza czerpana "z różnych forów"... Wiem, znam ją, np. motocykl z jedną tarczą skręca podczas hamowania...
Przekaźnikowi w centralce alarmu ufam bardziej niż czujnikowi na wale, czy pompie paliwa (ja mam takową). No ale ja jeżdżę motocyklami na łatanych oponach, prostowanych ramach, nieoryginalnych klockach, z immobiliserem, na paliwie z tesco i z własnoręcznie podpiętym odcięciem zapłonu z alarmu. W ten sposób dochodzę do mojego eod.
A ufacie elektronice która jest pod siodłem? Włącznikowi zapłonu? Stykom stacyjki? Łańcuchowi - że nie pęknie? etc... /pytania retoryczne/.
/Pozdrawiam/
Każde pokolenie ma własny czas
A nasze - nie
A nasze - nie
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
A ja czytalem na jednym forumie, ze motocykle z walem kardana to sie przechylaja przy hamowaniu silnikiem albo ostrym przyspieszaniu co moze prowadzic do wywrotki.... i tak sie zastanawiam... moze sprzedam FuJaRke, bo sie jeszcze przewroce i co bedzie...
METAL, jak nie chcesz podlaczac odciecia zaplonu i chcesz miec tylko cos co robi halas jak Ci ktos poruszy motocykl to sobie kup blokade na kolo z alarmem i bedziesz mial 2 w 1 bez grzebania w kablach.
Ja bym jednak podlaczyl..., ale to Twoj wybor

METAL, jak nie chcesz podlaczac odciecia zaplonu i chcesz miec tylko cos co robi halas jak Ci ktos poruszy motocykl to sobie kup blokade na kolo z alarmem i bedziesz mial 2 w 1 bez grzebania w kablach.
Ja bym jednak podlaczyl..., ale to Twoj wybor

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- lopuch
- stary Seveniarz
Czytacie fora i inne wiedząc że informacje w nich są pokroju niusów z Faktu, a potem się śmiejecie że głupoty wypisują. (Zakładam że czytając np scigacza nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzić kto na nim pisuje i co sobą reprezentuje)
No cóż każdy ma inne hobby - nie szkoda wam czasu ?
No cóż każdy ma inne hobby - nie szkoda wam czasu ?

Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Łopuch
Amici fures témporum

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Rozrywki w zyciu trzeba miec Lopuchu, szczegolnie zima jak sie nie da
.
Jak bysmy nie czytali to nie byloby sie z czego smiac

Jak bysmy nie czytali to nie byloby sie z czego smiac
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
... nie podejmę rękawicy mam teraz sporo roboty i mało czasu na forumowe dyskusje(to do Sztylaa swoją drogą przeprowadź proszę dowód, że zawór na paliwie czyli jego odcięcie spowoduje inne niż przerwanie obwodu, objawy odczuwane przez kierowcę (złodzieja) motocykla
).

Ja podepne se wszystko łącznie z tym pedalskim odpalaniem z kluczyka

-
- Beniamin
- Motocykl: honda cb seven fifty 2001
A tak w ogóle to kradną sevenki??? Jeśli nie to po co ta cała czcza dyskusja?
Blacktomato
Żyj chwilą-nie chwilę..............
Żyj chwilą-nie chwilę..............
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Bo to forum jest do dyskutowania, i po to ta dyskusja. i tak kazdy zrobi jak bedzie chcial 
A co do wypowiedzi Sztyla, to mnie sie zdarzylo raz czy dwa przypadkiem pstryknac czerwonego pstryczka w czasie jazdy... no hamuje silnikiem i.... co z tego? Pstryk w druga strone, jakas korekta toru i jazda dlaej. A jesli to nie kwestia pstryka to sprzeglo, pobocze i pora relaksu

A co do wypowiedzi Sztyla, to mnie sie zdarzylo raz czy dwa przypadkiem pstryknac czerwonego pstryczka w czasie jazdy... no hamuje silnikiem i.... co z tego? Pstryk w druga strone, jakas korekta toru i jazda dlaej. A jesli to nie kwestia pstryka to sprzeglo, pobocze i pora relaksu

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro: