Kiedy wymienic olej w silniku?

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Wojtip
Junior
Junior
Motocykl: Honda cb 750 Nighthawk 1992

Kiedy wymienic olej w silniku?

Postautor: Wojtip » 02 paź 2009, 12:23

Witam.
Doradźcie kiedy wymienić olej w silniku przed zimą?? Czy po zimie przed samym sezonem???
I czy olej wlewać otworem kontrolnym (miarka) czy tym po lewej stronie (nie pamiętam co na nim pisze) ( w sumie to nie wiem po co on jest)
Ostatnio zmieniony 02 paź 2009, 12:50 przez Wojtip, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZibiFire
stary Seveniarz
Motocykl: ex RC 42 '94

Re: Kiedy wymienic olej w silniku?

Postautor: ZibiFire » 02 paź 2009, 12:29

Hej
Olej sie zlewa odkręcając śrubeczkę ponizej - "Ci co szukają znajdą" :co: , nie otworem kontrolnym ani z drugiej strony
Ja olej zmieniam raczej po sezonie przed zimą lub jak mi sie nie chce to po zimie przed sezonem :rotfl:
ZF
....Always Look On The Bright Side Of Live.........

goral
Beniamin
Beniamin
Motocykl: BMW1150rt SEVEN FIFTY-zony 848

Postautor: goral » 02 paź 2009, 12:40

Prawde mowiac , nigdy nie przywiazywalem do tego wagi ( zima czy lato ) i olej zmieniam zawsze , kiedy nadchodzi pora . A co do wlewania oleju - to tak tym otworem , w ktory wkrecony jest bagnet do kontroli poziomu .

Hubert
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF

Postautor: Hubert » 02 paź 2009, 12:49

Szukałem odpowiedzi na pytanie kiedy zmienić olej i doszedłem do wniosku że raz do roku lub co max. 5-6 tys. km w przypadku Sevenki. Dużo zależy od tego gdzie jeździmy, 6 tys. km w trasie nie równa się 6 tys. km w mieście. Wolałbym licznik motogodzin pracy motocykl i zmianę oleju np. co 100 motogodzin lub raz do roku.
Więc jak dla mnie ktoś jeździ tylko w mieście to lepiej byłoby wymienić olej wcześniej, nie jest to duży koszt.

Wojtip
Junior
Junior

Postautor: Wojtip » 02 paź 2009, 12:56

Hej
Olej sie zlewa odkręcając śrubeczkę ponizej - "Ci co szukają znajdą" :co: , nie otworem kontrolnym ani z drugiej strony
Ja olej zmieniam raczej po sezonie przed zimą lub jak mi sie nie chce to po zimie przed sezonem :rotfl:
ZF
HA ha ha ale mi chodziło którędy wlewamy nowy olej a nie którędy go spuszczamy.
Wiec tak jak myślałem nowy wlewamy tym samym otworem gdzie jest miarka.
A w takim razie ten po drugiej stronie do czego jest??
A tak jak wcześniej czytałem to poziom sprawdzamy po odkręceniu bagnetu i ponownym przyłożeniu go do gwintu???????? (w innych możliwych silnikach poziom się sprawdza po ponownym wkręceniu bagnetu no może nie w motocyklach)

Awatar użytkownika
ZibiFire
stary Seveniarz
Motocykl: ex RC 42 '94

Postautor: ZibiFire » 02 paź 2009, 13:54

aaa to źle przeczytałem...szacun czy jak mu tam :)))))
ZF
....Always Look On The Bright Side Of Live.........

Awatar użytkownika
PiotrekWariat
Junior
Junior
Motocykl: CB 750 SF

Postautor: PiotrekWariat » 02 paź 2009, 21:04

ja sobie postawiłem za punkt honoru wymieniać co 5 tyś (przeważająca jazda miejska) oraz przepłukać przed każdą wymianą :)
"Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać..."

Hubert
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF

Postautor: Hubert » 02 paź 2009, 21:50

Rozmawiałem z dwoma wielkimi specami od mechaniki, mówię że kupiłem Sevenkę i na co zwracać szczególną uwagę, co myślą o tym motocyklu itd.
Pierwsze zdanie każdego z mechaników: dbaj o olej, wymieniaj regularnie, nawet częściej niż w instrukcji napisane bo hydraulika luzów zaworowych lubi mieć świeży olej.

jojo1234
Junior
Junior
Motocykl: cb750

Postautor: jojo1234 » 02 paź 2009, 23:17

Witam,

fachowa prawda jest taka że albo co 6 tys lub co rok, ale jak czytając orginalną instrukcje Hondy napisaną przez inż. którzy tworzyli naszą zabawke to powinno się również wymieniać zawsze po dłuższym postoju a takim postojem właśnie jest zima. Ktoś może powiedzieć dlaczego? A ja odpowiem ponieważ olej ma pewną właściwości fizyczno-chemiczną która skłania go do osadzenia się sadzy, a jak każdy wie sadza ma bardzo dobre właściwości korozyjne. A co do płukania silników to wam się koledzy dziwie kto wam to doradza?? Silniki które mają sterowanie hydrauliczne zaworów tego nie lubią ponieważ olej jest wypłukiwany z regulatorów które przez chwile pracują na sucho a wiadomo że na sucho to boli :sex_anal:

Pozdrawiam

Wojtip
Junior
Junior

Postautor: Wojtip » 02 paź 2009, 23:56

A ponowie pytanie. Do czego ten koreczek po prawej stronie???????
A jeśli chodzi o płukanie to napiszę wam że Moda na płukanie to była dawno temu jak w silnikach (nie motocyklowych) stosowało się oleje typu "Selektol" Oleje klasy SD SG CD CB CD, tam silnik nie był płukany dodatkami w oleju wiec był brudny.
A teraz porozbierajcie sobie silniczki czy to od motocykla czy auta to zobaczycie ze jest tam ład i porządek zero nagaru. Zero śluzu.
I najlepsze. Dlatego nie poleca się stosowania olejów syntetycznych gdy ktoś jeździł na mineralnym. Bo wypłukuje silnik i można go rozszczelnić i wywalić :)
Czym lepszy olej tym ma więcej dodatków myjących. Wiec jak wszyscy tu stosują oleje markowe nowe semi lub ful syntetic to po co płukać można tylko kłopotu narobić sobie.; :P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sztylu
stary Seveniarz
Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
Kontakt:

Postautor: sztylu » 03 paź 2009, 09:05

Stosuje ktoś magnetyczną śrubkę spustową? Naprawde kleją się do niej jakieś tam opiłki metalu, czy to przereklamowany bajerek za 12 zł? :-)
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!

Awatar użytkownika
sztylu
stary Seveniarz
Kontakt:

Postautor: sztylu » 03 paź 2009, 09:08

A ponowie pytanie. Do czego ten koreczek po prawej stronie???????
Po prawej? po prawej do bagnet i wlew oleju, tobie pewnie chodzi o ten po lewej "do not open" - odpowiedź jest prosta "do nie otwierania" niektórzy twierdzą, że idealnie nadaje się na wskaźnik temperatury inni mówią, że to wspomnienie po CBX 750, wg mnie służy on "do nie otwierania" :-) jak sama nazwa wskazuje.

Wojtip
Junior
Junior

Postautor: Wojtip » 03 paź 2009, 12:56

Fakt po lewej. :oops: no to wszystko jasne Nie otwierać to nie otwierać i koniec. A owa śrubka z magnesem to powiem że bardzo szeroko stosowana w wszelkiego rodzaju korkach spustowy przekładni (skrzyniach biegów) oraz w mostach napędowych. Inaczej tam gdzie następuje naturalne zużywanie się części metalowych (zębatek). Więc myślę że stosowanie tego w motocyklu z układem gdzie olej jest ten sam w silniku, sprzęgle, i skrzyni biegów ma całkowity sens. Magnesik wiele (części ;) ) potrafi wychwycić. Powiem że są magicy co po niektórych kawałkach potrafią stwierdzić że np. ząb się ukruszył albo jakieś łożysko nie halo. (oczywiście w samochodach) :]

Awatar użytkownika
pektosol
Beniamin
Beniamin
Motocykl: CB SevenFifty '95
Kontakt:

Postautor: pektosol » 03 paź 2009, 19:43

Stosuje ktoś magnetyczną śrubkę spustową? Naprawde kleją się do niej jakieś tam opiłki metalu, czy to przereklamowany bajerek za 12 zł? :-)
Myślę ze to przereklamowany bajer a może nawet szkodliwy.
Teoretycznie gdyby opiłki zbierały sie na srubce, utworzy się tam większy "skrzep", który z czasem może się urwać i popłynąć w "krwioobieg" silnika.
Może wtedy np dostać się na gorący cylinder, tam zapiec się i pięknie go rysować...
Może również zapiec się w jakimś kanaliku skutecznie zmiejszając jego przepływ.
Mniejsze namagnesowane opiłki mogą pięknie przywrzeć do zebatek w skrzyni biegów i tam skutecznie ścierać ich powierzchnię.
Aaaaa zapomniał bym o łożyskach, tam też małe namagnesowane opiłki mogą znaleźć sobie nowy dom.

Morał:
wszystkie opiłki powinny zostać w filtrze i tylko tam.

A teraz dopiero przeczytałem wypowiedź przedpiśccy.
Taka śrubka może i ma sens w miejscach gdzie nie ma wymuszonego przepływu oleju.
Pozatym w mostach i skrzyniach biegów (np w samochodzie )nie wymienia się tak często oleju bo pracują w bardziej optymalnych warunkach. W motocyklach wygląda to trochę inaczej, dlatego oleje są inne i są droższe.
Myślę zresztą że skośnoocy projektanci nie przegapili by takiego szczegółu.

Jeśli już gdzieś miałby byc magnes to chyba najlepiej na korpusie filtra oleju.
Mądrość przychodzi z wiekiem,
czasem jest to wieko od trumny.

Wojtip
Junior
Junior

Postautor: Wojtip » 03 paź 2009, 22:37

Myślę że o magnesik nie ma co się kłócić. Wspomnę tylko że są auta w których owy magnes występuje także w misach olejowych i zdaje rezultat. Dostanie się kawałków do obiegu jest chyba nie możliwe (filtr przed pompą oleju inaczej smok)
W każdym razie ten co to wymyślił miał na celu pewnie pozbycie się jakiś tam metali podczas zwykłej wymiany oleju i w tym magnesik miał pomagać.
Fakt jest taki że konstruktor Hondy nie stwierdził takiej potrzeby wiec czy należy go poprawiać?? Każdy musi stwierdzić sam :D
A co do pracy w optymalnych warunkach w skrzyniach mostach to uwierzcie mi że w autach ciężarowych są ciężkie warunki wymiany nie takie rzadkie a magnesy są we wszystkich.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sztylu
stary Seveniarz
Kontakt:

Postautor: sztylu » 04 paź 2009, 10:14

... a ktoś może ma już taką śrubkę założoną?

Awatar użytkownika
mol
Senior
Senior
Motocykl: RC42
Kontakt:

Postautor: mol » 04 paź 2009, 10:43

... a ktoś może ma już taką śrubkę założoną?
Ja zalozylem ostatnio - ale nie wymienialem jeszcze oleju wiec nie wiem czy cos tam sie zebralo 8) A wymienial chyba bede go przed sezonem dopiero to wowczas zobacze :mrgreen:
pzdr

Wróć do „Mechanika”