Montaż przedniego błotnika (bardzo twardego)

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Boleś
Motocykl: CB 750 SF '92

Montaż przedniego błotnika (bardzo twardego)

Postautor: Boleś » 11 maja 2009, 13:03

Witam, chciałbym się Was poradzić w następującej sprawie: zakupiłem moją hondę z ułamanym przednim błotnikiem. Dzisiaj odbieram od lakiernika nowy błotnik kupiony z firmy "plastbike". Problem polega na tym, że nowo kupiony błotnik jest dużo sztywniejszy od oryginału. Przed lakierowaniem nawierciłem w nim otwory a następnie próbowałem go na próbę zamontować, ale bardzo podejrzanie trzeszczał i odpuściłem :? Kolega znający się na tworzywach sztucznych powiedział, że błotnik jest wykonany z poliestru zbrojonego tkaniną i przed montażem należy go podgrzać. Czy Wy macie jakieś doświadczenia z montowaniem nieoryginalnych błotników? Jakieś pomysły jak się do tego odpowiednio zabrać? Trochę szkoda byloby połamać świeżo polakierowany element :( Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Piotrek82
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: FZS 600

Re: Montaż przedniego błotnika (bardzo twardego)

Postautor: Piotrek82 » 11 maja 2009, 16:38

Ja zaraz po zakupie mojej sevenki straciłem błotnik, ale kupiłem używany w orginalnym kolorze. Na pewno podgrzanie może tylko pomóc. Jednak na Twoim miejscu nie ryzykowałbym-lepiej zdejmij koło-ja pamiętam, że nawet orginał musiałem dla większego spokoju/bezpieczeństwa lekko podgrzać i bez zdejmowania koła gimnastyka była z tym niezła.

Pozdrawiam!

Wróć do „Mechanika”