jak zdemontować przednie koło?
-
- Motocykl: Honda cb 750 seven fifty
jak zdemontować przednie koło?
Chce zdjąć przednie koło i wole najpierw zapytać czy potrzeba do tego jakiej większej filozofii? Jest taka możliwość ze mogę podczas tej czynności coś uszkodzić 

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Re: jak zdemontować przednie koło?
Uszkodzic mozesz zawsze
ale nie jest to jakas wielka filozofia. Najlepiej zerknij sobie w serwisowke, masz tam napisane krok po kroku jak sie kolo zdejmuje.

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS

- El Kriss
- stary Seveniarz
- Motocykl: cb 750 i jakis inny
Pozdro dla Sieradz. Ściaganie koła to luzik, a kto w ogóle miewa siakieś serwisówki? Podkładasz klocek pod kolektory pod silnikiem, odkręcasz cztery śruby blokujace ośkę na lagach (klucz oczkowy 12), odkręcasz zaciski hamulców ( nadal ten klucz), potem przeciwnakrętkę na osi( oczkowe 24 ), podważaśz stopą koło od dołu a przekładając cienki wkrętak przez otwory w drugim końcu osi ją wyciągasz. Łapiesz spadającą podkładkę dystansową z prawej strony ( naprzeciwnapędulicznika) i wyjmasz koło. Prościzm. Skoro masz zdejmięte koło przednie możesz od razu zdjąc tylne... jeśli pragniesz.
Kilometry szos, tony piachu, jadę więc żyję.
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Czy ściągając zaciski hamulcowe trzeba włożyć coś między klocki hamulcowe? Słyszałem że śruby zacisków przykręca się najczęściej na kleju - co to za klej? Czy stojąc na stopce centralnej po zdjęciu przedniego koła motocykl poleci mocno do przodu czy jest do utrzymania np. jedną ręką?
Muszę zdjąć przednie koło jedynie do zamontowania przedniego błotnika (więc na chwilę).
Muszę zdjąć przednie koło jedynie do zamontowania przedniego błotnika (więc na chwilę).
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
-
- Nekromanta
- Motocykl: YAMAHA XV 1700 ROAD STAR
Nie musisz nic wkładać, ale nie dotykaj przedniego hamulca. Śruby faktycznie są montowane na kleju, np: na takim http://moto.allegro.pl/item803143882_kl ... f_vat.html . Zdecydowanie musisz podeprzeć motocykl pod kolektorami wydechowymi...jedną ręką to się tylko d... wyciera
Przedni błotnik wcale tak łatwo się nie wyciągnie, pomimo zdemontowanego koła.

"Najgorszy jest zawsze koniec miesiąca, najbardziej ostatnie trzydzieści dni"
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
- Stefan
- Seveniarz
- Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty
Nie da się ukryć , że tak ze względów bezpieczeństwa (motocykl swoje waży) , wygody a także uniknięcia uszkodzeń kolektorów ( wgniotka już nikt nie usunie) warto stosować odpowiedni stojak-podnośnik. Ja za swój dałem niecałą stówkę, przód motocykla podnoszę jednym ruchem- (specjalna tuleja trafia pod otwór dolny sztycy-dolna półka). Maszyna stoi stabilnie, nic nie gniecie kolektorów, koło demontuje się swobodnie, błotnik także. Do kompletu mam przystawki pod wachacz (do podnoszenia tyłu). Wyrażam tym samym pogląd, że na prowizorkę człowiek jest zdany jedynie na trasie ale w swoim garażu - już nie. Do sprawy demontażu koła dorzucę jeszcze uwagę o momentach dokręcania śrub- tu niestety prosi się serwisówka oraz klucz dynamometryczny ( po primo i secundo- jak wyżej).
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
Stojak kosztuje stówkę z wysyłką, za zamontowanie błotnika zapłacę może ze 30-40 zł podsuńcie mi pomysł do czego jeszcze może mi się taki stojak przydać wtedy kupię
Mam centralną stopkę, więc większość zrobie z jej pomocą, sam opon nie zmieniam bo przecież trzeba je wyważyć. Do montażu napędu (gdyby mi przyszło do głowy zaoszczędzić 100 zł i robić to samemu) wystarczy centralna stopka... Albo pójdę na jakąś prowizorkę albo zapłacę za wymianę.

- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
Stefan, podaj linka dowiarkom, jeśli to sprzęt sprawdzony.
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
- Stefan
- Seveniarz
Gdzieś mi się zapodział namiar na producenta ale aktualnie na Allegro jest kilkanaście propozycji pod hasłem podnośnik- stojak, ten mój jest chyba identyczny do produkcji z tego miejsca http://moto.allegro.pl/item797415644_po ... _wys.html- ja kupiłem stojak do przodu podając średnicę otworu pod sztycą i poprosiłem jedynie o dorzucenie łap potrzebnych do podnoszenia tyłu ( tym samym podnośnikiem). W uzupełnieniu poprzedniej wypowiedzi- stojak przydaje się ponadto do postawienia moto na zimę, koło przednie wisi w powietrzu, tylne też.
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
no to jest jakiś atut - nie pomyślałem o tym
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
Kupiłem podnośnik i zamontowałem przedni błotnik, z wyjętym przednim kołem nie jest to trudne. Najtrudniejsze z całej operacji to odkęcenie zacisków hamulcowych (śruby na kleju). Podobno pomaga rozgrzanie (ale ja nie miałem czym).
- Stefan
- Seveniarz
Stary, nic nie trzeba rozgrzewać, ten klej (Lokhid) puszcza, jeżeli śrubę "popieścisz" z tzw. wyczuciem dobrym kluczem ( radze oczkowym lub nasadowym- nasadka od dynamometrycznego), reszta idzie jak po tafli, delikatnie jak z kobieta a będzie tzw. fertig.
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
Tych klei są dwa rodzaje jedne do "pieszczenia" drugie do "pieczenia" i pieszczoty ci wtedy nie pomogą.