Problem z tłumikiem

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
woj36
Motocykl: honda cb750

Problem z tłumikiem

Postautor: woj36 » 31 sty 2009, 18:53

Koledzy mam coś lużnego w lewym tłumiku roznitowałem te cztery nity z tyłu i wyjąłem tą część nadal coś chrobocze oglądałem ale reszta jest chyba nie rozbieralna co z tym zrobić? Proszę o rade Pozdrawiam

Awatar użytkownika
vova
stary Seveniarz
Motocykl: Ex-CB750SF/Ex-FZ6-SAFazer
Kontakt:

Re: Problem z tłumikiem

Postautor: vova » 31 sty 2009, 22:27

Kolega! :piwo: Moze to ma być tak! :hahaha: Ale tak na serio to opisz jakoś tak dokładniej jaki masz tam luz? :sex_anal: :diabelek: :spoko: A koledzy którzy na tym się znają i nie znają się (jak ja), na pewno coś tam wymyśla, jak rozwiązać ten problem lub przynajmniej podtrzymaj Cie na duchu jak ja! :fuck: :piwo: :3msie:
Zbieram na pampersy dla córeczek, przyjmuje we wszystkich walutach i każdą ilość pieniężną!

woj36
Motocykl: honda cb750

Postautor: woj36 » 01 lut 2009, 08:51

Dzwoni jakby w środku coś się urwało chodzi mi czy ten tłumik jest jakoś rozbieralny czy trzeba go ciąć.

Ynciol
Motocykl: "Ruda" SF

Postautor: Ynciol » 01 lut 2009, 18:06

Mam, podobnie w jednym z wydechów na wyższych obrotach mam drżenie czegoś w środku, wziąłem się za rozbieranie końcowego tłumika, najpierw nity potem magnesem wybieraliśmy wszystkie opiłki wydmuchiwaliśmy go i nic, następnie postanowilismy zdjąć wydech i co i dupa jest w całości od kolektorów po końcowy wydech (2na lewo i 2 na prawo) wytrzepaliśmy wszystko co się dało, bo myśleliśmy ze może ktos coś tam wrzucił ale nic ;( męczarnia straszna z rozebraniem i założeniem żeby się wydechy poprawnie zeszły na środku) i efektów brak więc również czekam na porady, jak to naprawić, czy ktoś rozcinał ten wydech?
PZDR

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 01 lut 2009, 18:47

Ech chlopaki popaki wygodnictwo z Was wychodzi. Nie poczytaja, nie poszukaja tylko od razu pytaja...
Poszperajcie troche w archiwum, bo temat byl juz omawiany kilkukrotnie.
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
Kazik
Beniamin
Beniamin
Motocykl: RC42 '99; ex RC17 '84

Postautor: Kazik » 02 lut 2009, 00:12

a blaszki-osłony chromowane sprawdziliście?
ewentualnie mocowania do ramy?

Awatar użytkownika
dofo
powsinoga
Motocykl: SevenFifty '92
Kontakt:

Postautor: dofo » 02 lut 2009, 22:33

A ja bym jeszcze poprosil o stosowanie czasem kropek na koncu zadania, bo to niesamowicie ulatwia czytanie i zrozumienie autora ;)

kuba
Junior
Junior

Postautor: kuba » 16 lut 2009, 11:12

Kurcze!!! W tamtym roku na wiosnę rozbebeszyłem wydechy. Przejechałem przez cały sezon ok 3500km i pod koniec sezonu pojawiły się takie odgłosy w lewym tłumiku. Z dnia na dzień co raz głośniejsze. ( aż wstyd było na zlocie kończącym sezon. :oops: tak głośno) Odgłosy są tylko przy zimnym silniku. Potem ustają i od czasu do czasu pojawi się ciche świergotanie. Mam wrażenie że coś porostu tam się naderwało i przy gorącej rurze się rozszerza i przestaje hałasować. Mam też zamiar rozebrać tłumiki. Ale jak piszecie, że nie ma efektu to mam obawy :/ A Sevenka z jednym wydechem wygląda fatalnie(te wahacze).

Awatar użytkownika
Kazik
Beniamin
Beniamin

Postautor: Kazik » 18 lut 2009, 00:37

A Sevenka z jednym wydechem wygląda fatalnie(te wahacze).
eee tam, zależy co się komu podoba
ja na dniach będę dopasowywać 4w1, wstępnie przymierzane - nie ma tragedii- a mnie się nawet podoba (ale ja mam w planach różne :sex_anal: przeróbki i dodatki)

kuba
Junior
Junior

Postautor: kuba » 18 lut 2009, 12:00

To podeślij kilka fotek wskazówek i może pomysłów na zmianę cebulki. Ja szukałem w sieci i za wiele nie znalazłem.
Link do forum. Jest tam trochę inspiracji.
http://www.forum-auto.com/moto/section2 ... 66-630.htm
Ja nawet myślałem o zmianie wahacza na aluminiowy żeby wstawić szerszą oponkę, ale i wydeszki na tle takiego wahacza wyglądałyby inaczej. :)

Ciekawie wygląda ta czarniutka : alu wahacz, wysoko wyprowadzona rurka. :)):)

Awatar użytkownika
Kazik
Beniamin
Beniamin

Postautor: Kazik » 28 lut 2009, 02:26

hm.
na dzień dzisiejszy z modów wizualnych mam zaplanowane tłumik 4w1, owiewka FS (trafiła się od CB500 więc trochę trzeba ją będzie poprzerabiać), tylna lampa (niewystająca z obrysu) diodowa własnej konstrukcji i przednia bixenonowa (soczewka pod gładką szybą w reflektorze) również własnej konstrukcji.
Planuję jeszcze dorzucić błotnik tylny na wahacz (kupny, jeżeli nie będzie środków to coś się wykombinuje z gumy).
Poza tym mam jeszcze pewne dalsze pomysły, ale na razie nie ma co o tym gadać.

Technicznie również mam pewne plany z czego największym (jak i niestety najodleglejszym i najmniej realnym) byłoby wsadzenie jednostki napędowej od cbx 750f :). Jednak znalezienie takiego silnika w dobrym stanie jest niemal niemożliwością graniczącą z cudem - ja się jeszcze nie spotkałem.

Na razie garaż sobie czeka - koniec studiów, chroniczny brak czasu, 2 samochody czekające na (liczne ;) ) naprawy i wymiany.

Aha, co do tych zdjęć w linku - średnio mi się to podoba - wysoko poprowadzone wydechy nie współgrają z linią motocykla, co akurat mi by przeszkadzało. No i wydechy mocno odstające na boki - koszmarek :).

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 28 lut 2009, 09:33

na dzień dzisiejszy z modów wizualnych mam zaplanowane tłumik 4w1,
Rosso-nero szuka oryginalnego wydechu 2w2 do sevenki, a obecnie ma wlasnie 4w1, zagadaj z nim bo moze sie dogadacie i zamienicie ku radosci obu stron?
Zdrowko
KLOSZ
Cytaty na dziś i jutro:
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™

rosso-nero
stary Seveniarz
Motocykl: CB 750

Postautor: rosso-nero » 28 lut 2009, 10:26

na dzień dzisiejszy z modów wizualnych mam zaplanowane tłumik 4w1,
Rosso-nero szuka oryginalnego wydechu 2w2 do sevenki, a obecnie ma wlasnie 4w1, zagadaj z nim bo moze sie dogadacie i zamienicie ku radosci obu stron?
Radość będzie na pewno obopólna. Kaziu jeśli jesteś zainteresowany napisz na priva. Obecnie w swojej sevence mam tłumik 4 w 1 Yoshimury.
Z tym, że nie gra tak cichutko jak oryginalne. ;)

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 28 lut 2009, 11:23

Heh, jeszcze sie skonczy na tym, ze wydechy ex-mojej czarnulki wroca do Lodzi :)
Dealujcie, dealujcie chopaki... :) :piwo: :spotkanie:
Zdrowko
KLOSZ
Cytaty na dziś i jutro:

Awatar użytkownika
Kazik
Beniamin
Beniamin

Postautor: Kazik » 28 lut 2009, 12:36

ja raczej zostawiam swoje oryginalne (przynajmniej narazie). W razie jak będę sprzedawał motocykl założę oryginalne bo mało komu podobają się przerabiane.
mam 4w1 lasera kompletny od cb750f który jeździł w conajmniej 2 cbx750f no i teraz trafi do mojej cb, tylko muszę go przerobić żeby mi pasował (skrócić żeby kończył się tak jak oryginalny (a nie przy końcu koła) i przybliżyć go do motocykla żeby nie odstawał. A później proszkowo w czarny mat bądź półmat

A jak to u Ciebie wygląda bo może jednak się skuszę :>

rosso-nero
stary Seveniarz
Motocykl: CB 750

Postautor: rosso-nero » 28 lut 2009, 16:18

Zrobię jakieś foty i prześlę.

kuba
Junior
Junior

Postautor: kuba » 01 kwie 2009, 22:20

Panowie, ja już ręce rozkładam. Nie ma na całym necie żadnej wzmianki na temat tych dolegliwości wydechów. Nowe rury do Cebulki kosztują ok 2000zł, inne nie wiele taniej :(.Nie wyobrażam sobie 4 w 1 :/ Co robić? Może są jacyś magicy co potrafiliby to naprawić?

Wróć do „Mechanika”