za kilka dni matki boskiej pieniężnej i zastanawiam się nad wyborem kasku nowego, bo stary już ma 2 odpryski i troszkę kolorystycznie odstaje od sevenki. aktualnie mam g-mac'a ważącego 1450 gramów no i bardzo głośnego. kasków jest w brud na allegro i w sklepach, ale rodzą mi się w związku z zakupem. czy może ktoś mi powiedzieć, jak sprawdzają się kaski ze specjalnymi okularami przeciwsłonecznymi w środku? a może podzielicie się swoimi doświadczeniami w kierunku znalezienia cichego kasku który ważyłby mniej niż 1400 gramów i nie był kosmicznie drogi?
tak już zupełnie abstrakcyjnie dodam, że szukam czarnego i jak najmniej upstrzonego kolorami kasku
kask
- porywacz_zwlok
- stary Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GSX750 Inazuma
- Kontakt:
kask
in nomine magnae veritatis
http://tygrysek.deviantart.com/gallery/
http://bikepics.com/members/porywacz_zwlok/

http://tygrysek.deviantart.com/gallery/
http://bikepics.com/members/porywacz_zwlok/

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Re: kask
Airoh SV 55 ma blende przeciwsloneczna, ale z ta cichoscia to nie za bardzo....
zreszta co ja sie bede wypowiadal skoro to moja zona w nim jezdzi....
acha LuTo, moze Ty cos Panu napiszesz o Airohu
zreszta co ja sie bede wypowiadal skoro to moja zona w nim jezdzi....
acha LuTo, moze Ty cos Panu napiszesz o Airohu

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
[quote="porywacz_zwlok"czy może ktoś mi powiedzieć, jak sprawdzają się kaski ze specjalnymi okularami przeciwsłonecznymi w środku?[/quote]
Innego niż z blendą już mieć nie będę. schuberth concept jest cichy jeśli się jedzie z sylwetką wyprostowaną. C2 jest o niebo lepszy a ponoć c3 jest jeszcze lepszy.
Ponoć schuberthy s1 i r1 sa ciche. Jeden forumowicz takiego ma.
Innego niż z blendą już mieć nie będę. schuberth concept jest cichy jeśli się jedzie z sylwetką wyprostowaną. C2 jest o niebo lepszy a ponoć c3 jest jeszcze lepszy.
Ponoć schuberthy s1 i r1 sa ciche. Jeden forumowicz takiego ma.
Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
- oster
- Nocny Jastrząb
- Motocykl: ex NH,XJR,CB1300,Hornet,XJR,HH
Nie bardzo rozumiem kolegów którzy za wszelką cenę chcą wyciszyc swój kask
przecieą można wsadzic w uszy tampon albo jezdzic wyciszonym trabantem
ja jeżdżę cholernie głosnym i bardzo mi to leży

"miłość wszystko zwycięży, szczególnie miłość do pieniędzy"
- Kazik
- Beniamin
- Motocykl: RC42 '99; ex RC17 '84
witam.
ja właśnie mam zamiar kupić airoha, i nie ukrywam że głównym kryterium w wyborze jest cena, gdyby nie ograniczenie finansowe to wziąłbym schubertha c3.
Co do sv55, było pare modeli, teraz chyba najlepszym jest sv55s (bez dodatku "sport").
Obecnie mam Nitro vx1200, fajny leciutki kask (z tego co pamiętam 1200g), ale nie mieszczą się w nim okulary, jest za głośny i strasznie paruje, na sporta sie nadaje
ja właśnie mam zamiar kupić airoha, i nie ukrywam że głównym kryterium w wyborze jest cena, gdyby nie ograniczenie finansowe to wziąłbym schubertha c3.
Co do sv55, było pare modeli, teraz chyba najlepszym jest sv55s (bez dodatku "sport").
Obecnie mam Nitro vx1200, fajny leciutki kask (z tego co pamiętam 1200g), ale nie mieszczą się w nim okulary, jest za głośny i strasznie paruje, na sporta sie nadaje
- jaqbik
- zbokus maximus
- Motocykl: GQO K1200R
No by się zgadzało - ma czarnego S1 od Schubertha, ale do lekkich nie należy. Ja też nie więc mi to nie przeszkadza.Jeden forumowicz takiego ma.
Blenda jest, cicho jest, wygodnie jest, a i serwis bardzo ok.
S1 już nie produkują ale jest S1 PRO - podobno jeszcze lepszy. A S1 może się jeszcze gdzieś uda kupić.
"Kiedy czuję pęd powietrza
i w kolejny zakręt składam się..."
i w kolejny zakręt składam się..."
- LuTo
- dmuchnij moją trąbkę
- Motocykl: R1200RT
SV-55 mój pierwszy kask
z racji bycia okularnikiem brałem pod uwagę przede wszystkim garnki z blendą. Airoh wygrał w konkursie. Podstawowym kryterium był stosunek cena/jakość. Kask ten do cichyc nie należy. Sytuację ratowały zatyczki 3M kupionme w aptece za 8,5.
Teraz mam shuberta J1
Jestem z niego mega zadowolony. przede wszystkim dla tego że jest biały
no i zatyczek już nie musze nosić. Tyle że cena od airoha różnie się 2 czy 3 razy............
z racji bycia okularnikiem brałem pod uwagę przede wszystkim garnki z blendą. Airoh wygrał w konkursie. Podstawowym kryterium był stosunek cena/jakość. Kask ten do cichyc nie należy. Sytuację ratowały zatyczki 3M kupionme w aptece za 8,5.
Teraz mam shuberta J1

- Robert
- Beniamin
- Motocykl: była SF'94, jest hornet '08
Z blendą to jeszcze CABERG V2R-podobno też głośny, HJC IS-16, FS-10 i szczękowiec FS-Max ale w nich podobno hałas generuje "wajcha" od blendy która umieszczona jest na górze kasku lub UVEX PS 480 nad którym się kiedyś zastanawiałem ale nic nie znalazłem na jego temat.
Ja osobiście zastanawiam się nad HJC FG-15 co prawda nie ma blendy ale podobno nieźle wypada z aerodynamiką i nie jest głośny (czytałem test amerykańskiej carbonowej wersji FS-15 który ma taki sam kształt tylko szyba jest przystosowana do pinlocka a europejska już pokryta warstwą antifog
tutaj link do anglojęzycznej strony o kaskach i nie tylko:http://www.webbikeworld.com/Reviewed-mo ... oducts.htm
Ja osobiście zastanawiam się nad HJC FG-15 co prawda nie ma blendy ale podobno nieźle wypada z aerodynamiką i nie jest głośny (czytałem test amerykańskiej carbonowej wersji FS-15 który ma taki sam kształt tylko szyba jest przystosowana do pinlocka a europejska już pokryta warstwą antifog
tutaj link do anglojęzycznej strony o kaskach i nie tylko:http://www.webbikeworld.com/Reviewed-mo ... oducts.htm
- lopuch
- stary Seveniarz
- Motocykl: black
SV 55 - w cholere głośny
-wydaje mi się że szyba jest z dosyć miekkiego tworzywa bo po 11kkm torche kiepsko wyglada ale to pewnie celowy zabieg żeby nowe kupować :/
Słyszałem dobre słowa o Shubertach Arai,Shoei, i AGV (co mnie zdziwiło bo cenowo odbiega dość mocno od reszty) ale co parafia to inne preferencje księdza
Genrelanie oprócz w/w wad nie mam sie do czego doczepić ale na razie mało w nim przejechałem
Luto - dla okluarnikow najelpsze soczewki zamiast pingli - nic nie paruje
-wydaje mi się że szyba jest z dosyć miekkiego tworzywa bo po 11kkm torche kiepsko wyglada ale to pewnie celowy zabieg żeby nowe kupować :/
Słyszałem dobre słowa o Shubertach Arai,Shoei, i AGV (co mnie zdziwiło bo cenowo odbiega dość mocno od reszty) ale co parafia to inne preferencje księdza

Genrelanie oprócz w/w wad nie mam sie do czego doczepić ale na razie mało w nim przejechałem
Luto - dla okluarnikow najelpsze soczewki zamiast pingli - nic nie paruje

Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
Łopuch
Amici fures témporum

Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
-
- Seveniarz
- Motocykl: CeBeTa 750'92
Schuberth C3 jest bardzo bardzo wyciszony. Gdy mierzyłem go w sklepie i zamknąłem 'przyłbicę' to całkowicie nie słyszałem sprzedającego. Fajny, cholernie fajny kask ale cena jest powalająca jak na mój skromy budżet.
Słońce świeci, droga równa, Marian toczy kulki z gówna
- LuTo
- dmuchnij moją trąbkę
- Motocykl: R1200RT
prawie......Luto - dla okluarnikow najelpsze soczewki zamiast pingli - nic nie paruje
Ja jednak ze względu na kiepskie tolerowanie soczewek postanowiłem,ze zaryzykuję i poddam się laserowej korekcji rogówek.
Miałem to zrobic teraz, zimą, jednak ze względów braku dopływu świeżej gotówki ostatnimi czasy musze tę przyjemność odłożyć. Mam nadzieję, żę nie na długo

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Ja nie LuTo, ale sie dopisze.... nie do kazdej wady wzroku mozna dorobic latwo soczewki. Ja tak mam na przyklad, ze powiedzieli mi, ze ni chu chu.... soczewek na moje kaprawe oczy nie bedzie i koniec...Luto - dla okluarnikow najelpsze soczewki zamiast pingli - nic nie paruje
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Ahaaa, to dlatego mi soczewek nie chcieli zrobic. Nareszcie ktos mi to wyjasnil...Klosz, bo to wszystko dlatego, że Ty przeca jeździć nie umisz

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro: