Progresywne sprężyny do przednich lag - czy ktoś ma ??
-
- Junior
Progresywne sprężyny do przednich lag - czy ktoś ma ??
Witam serdecznie,
Mam pytanko czy ktoś założył do siebie progresyne sprężyny i jaki to dało efekt. Znalazłem w necie komplet za 320 zł.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Mam pytanko czy ktoś założył do siebie progresyne sprężyny i jaki to dało efekt. Znalazłem w necie komplet za 320 zł.
Z góry dzięki za odpowiedź.
-
- Nekromanta
- Motocykl: YAMAHA XV 1700 ROAD STAR
Ale o które sprężyny Ci chodzi?
do wersalki ?
, do przedniej, czy tylnej zawiechy?
. Już orginalne sprężyny, przednie, i tylne są progresywne 

"Najgorszy jest zawsze koniec miesiąca, najbardziej ostatnie trzydzieści dni"
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
Ex: Panonia->Junak 1->Junak 2->CZ350->Ural650->Yamaha XJ600N->Honda NH750->Yamaha XJ650->Honda XL600LM->Honda CB750SF->Honda VFR800FI->Yamaha FJ1200->Yamaha XV1700 Road Star-> GL 1500
- dofo
- powsinoga
- Motocykl: SevenFifty '92
- Kontakt:
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
intryguje mnie czmu nie pisze się w ofertach:
STALOWE progresywne sprężyny.
Ja na ten przykład to mam _stalowe_ sprężyny. Powiem Wam, że są dużo lepsze niż te co kiedyś miałem (co tego napisu nie było).

STALOWE progresywne sprężyny.
Ja na ten przykład to mam _stalowe_ sprężyny. Powiem Wam, że są dużo lepsze niż te co kiedyś miałem (co tego napisu nie było).

Każde pokolenie ma własny czas
Każde pokolenie chce zmienić świat
Każde pokolenie odejdzie w cień
A nasze - nie
A nasze - nie
- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
-
- Junior
Witam,
Faktycznie SF ma spręzyny progresyne ale z tyłu. http://www.scigacz.pl/Uzywana,Honda,CB7 ... ,2094.html dział podwozie. Znalazłem prężyny o których mówi Dofo czyli wirthhttp://www.motobot.pl/www/str/skl.php? i tu http://www.motobot.pl/pub/WIRTH.pdf strona nr 7,więc myśle że z przodu napewno nie ma takich seryjnie.
Wogóle mnie ciekawi czemu nie zakładają fabrycznie takich skoro są lepsze, może dlatego że są droższe tylko że nie orientuje się ile kosztują normalne.
Faktycznie SF ma spręzyny progresyne ale z tyłu. http://www.scigacz.pl/Uzywana,Honda,CB7 ... ,2094.html dział podwozie. Znalazłem prężyny o których mówi Dofo czyli wirthhttp://www.motobot.pl/www/str/skl.php? i tu http://www.motobot.pl/pub/WIRTH.pdf strona nr 7,więc myśle że z przodu napewno nie ma takich seryjnie.
Wogóle mnie ciekawi czemu nie zakładają fabrycznie takich skoro są lepsze, może dlatego że są droższe tylko że nie orientuje się ile kosztują normalne.
- lesor
- (ex SF)
- Motocykl: [ex] SF94 + SF93
Poczytaj w guglu jakie to są progresywne.
Sevenka, z tego co pamiętam nie ma sprężyn "beczułkowych" ale o zmiennym skoku co zdaje się wyczerpuje znamiona "zmiennej charakterystyki tłumienia"...
Sevenka, z tego co pamiętam nie ma sprężyn "beczułkowych" ale o zmiennym skoku co zdaje się wyczerpuje znamiona "zmiennej charakterystyki tłumienia"...
Każde pokolenie ma własny czas
A nasze - nie
A nasze - nie
-
- Junior
Re: Progresywne sprężyny do przednich lag - czy ktoś ma ??
Witam,
Mam pytanie do Dofo, czy przetestował już może sprężyny wirth'a i czy jest duża różnica w porównaniu z oryg. ??
pozdrawiam
Mam pytanie do Dofo, czy przetestował już może sprężyny wirth'a i czy jest duża różnica w porównaniu z oryg. ??
pozdrawiam
- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
Tak na super porzadnie to nie przetestowalem bo po wilgotnych i zimnych asfaltach poki co jezdzilem. Roznica z pewnoscia jest duza, bo olej byl minimum od 3 lat nie ruszany, a jedna laga sie pocila. Cieple dni sie rozpoczely, takze moze niebawem jakos ambitniej posmigam.
- dofo
- powsinoga
- Kontakt:
No to sobie pojezdzilem i stwierdzam, ze jestem b. zadowolony. Potwierdzam to co czytalem w opiniach innych osob - najwieksza roznice czuc na malutkich i DUZYCH dziurach oraz przy hamowaniu. Czuc, ze sprezyny na nierownosciach pracuja ochoczo acz nie plywaja, natomiast przy ostrym hamowaniu przodem nurkowanie jest mniejsze niz poprzenio. Komfort jazdy dla rak jezeli sie zmienil to nieodczuwalnie i nadgarstki mi jeszcze nie protestowaly.
- mol
- Senior
- Motocykl: RC42
- Kontakt:
Ktos jeszcze ma takie sprezynki ?
Warte sa tych 400 zeta ?
pozdr
Warte sa tych 400 zeta ?

pozdr
- mol
- Senior
- Kontakt:
ehh - pochwale sie
Wyrwalem nowki za 280 zeta - jak przyjdą i zdejmne gips
zobaczym co sa warte
pozdro

pozdro
- lopuch
- stary Seveniarz
- Motocykl: black
Może to i spóźnione info - ale w serwsie powiedzieli mi ze ładują tuleje nad czy tam pod spręzyny przez co są twardsze - taka tania wesja usprawnienia.
Pozdr
Łopuch
Amici fures témporum
Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
Łopuch
Amici fures témporum

Dotknięcie kolektora po 300km - bezcenne
- mol
- Senior
- Kontakt:
http://img207.imageshack.us/img207/9860/springh.jpg
Troche sie zdziwilem jak wyjąlem krotka sprazyne z lag - ale wszystko pasuje
Pytanko w ktora strone powinna bys sprezyna zamontowana bo instrukcja po niemiecku
a ludzie roznie piszą z przewaga tego ze raczej gęstym zwojem do gory ale stara byla jak na zdjeciu czyli do dołu
pozdro
Troche sie zdziwilem jak wyjąlem krotka sprazyne z lag - ale wszystko pasuje

Pytanko w ktora strone powinna bys sprezyna zamontowana bo instrukcja po niemiecku

pozdro
-
- Junior
Mol,
Napisz gdzie wyrwałeś te sprężyny tak tanio a przede wszystkim jakiej są firmy .
Za czasów jak jeszcze pracowałem w salonie motocyklowym w wawie kiedyś przyjechał "duży" gość cebulą i miał progresy chyba wirth'a to w porównaniu do mojej zakres pracy lag był o połowę mniejszy i tak jak u mnie w zasadzie mogę dobić ręcznie amory przy naciśnięciu hamulca to u niego nie było takiej opcji.
Z rzeczy które mogą być istotne to że jak jest luz w główce ramy to po zmianie sprężyn na twardsze może bardziej dawać w kość więc warto sprawdzić czy jest ok.
Napisz gdzie wyrwałeś te sprężyny tak tanio a przede wszystkim jakiej są firmy .
Za czasów jak jeszcze pracowałem w salonie motocyklowym w wawie kiedyś przyjechał "duży" gość cebulą i miał progresy chyba wirth'a to w porównaniu do mojej zakres pracy lag był o połowę mniejszy i tak jak u mnie w zasadzie mogę dobić ręcznie amory przy naciśnięciu hamulca to u niego nie było takiej opcji.
Z rzeczy które mogą być istotne to że jak jest luz w główce ramy to po zmianie sprężyn na twardsze może bardziej dawać w kość więc warto sprawdzić czy jest ok.
- mol
- Senior
- Kontakt:
Kupowalem w moto-akcesoriach i sa to wirthy dokladnie
I po paru setkach kilometrow musze powiedziec za to byl chyba najbardziej oplacalny zakup poczyniony do seveny. Naprawde cale przednie zawieszenie ucichlo, szczegolnie na kocich lbach i dziurach - zdecydowanie fajniej sie jezdzi
pozdro

pozdro
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
Założyłem progresywne sprężyny do Suzuki GS500, różnica w samym wyglądzie sprężyn...ogromna. Oryginalne wyglądają jak z długopisu Zenit.
A jak się jeździło...różnica również ogromna. Olej 10W, progresywne sprężyny i nie było że przód dobija, a przy tym zachował dobrą charakterystykę tłumienia nierówności.
Myślę że i w Hondzie będzie duża różnica przy założeniu sprężyn, tylko nie wlewać wtedy oleju 15, 20W tylko 10W.
A jak się jeździło...różnica również ogromna. Olej 10W, progresywne sprężyny i nie było że przód dobija, a przy tym zachował dobrą charakterystykę tłumienia nierówności.
Myślę że i w Hondzie będzie duża różnica przy założeniu sprężyn, tylko nie wlewać wtedy oleju 15, 20W tylko 10W.
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
436 zł jak to zrobiłeś za 280? Za 280 wziąłbym od razu ale 436 zł to już nieco więcej jest.ehh - pochwale sieWyrwalem nowki za 280 zeta - jak przyjdą i zdejmne gips
zobaczym co sa warte
![]()
pozdro
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
- mol
- Senior
- Kontakt:
Promocja jakas byla to sie nie zastanawialem - na drugi dzien po zakupie juz byly tylko w normalnej cenie436 zł jak to zrobiłeś za 280? Za 280 wziąłbym od razu ale 436 zł to już nieco więcej jest.

pzdr
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
myślałem że masz znajomości
szkoda

Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!