Ciesze sie Lesorze, ze to Ty mi odpowiedziales, bo to chyba z Toba wymienialismy opinie o tym jakie sa roznice w pracy licznika mph i kph, a zastanawia mnie jeszcze jedno. Czy przy okreslonej predkosci, dajmy na to 40, 60, 100, 120 km/h wskazowka predkosciomierza w milach i w kilometrach wychyla sie o ten sam kat a roznica jest jedynie w wyskalowaniu tarczy predkosciomierza?
Plan jest pokretny, zeby na mechanizm milowy calego predkosciomierza zalozyc tarcze kilometrowa, tylko nie wiem czy to zabangla, a jakos nie mam motocykla pod reka, zeby porownac to co mam w garsci (kilometry) z tym co jest na tarczy predkosciomierza w milach.
Co do zdjecia wskazowki - zrobione. Zastosowalem patent pod tytulem mala pensetka z mocniej zagietymi koncami
^
/ \
I_ _I
i takim wlasnie mini-sciagaczem bez problemu wskazowke zdjalem (zaznaczajac uprzednio polozenie wskazowki na tarczy przy polozeniu rownowagi oski - wyjecie koleczka ogranicznika bylo niezbedne, ale doszedlem do wniosku, ze taka metoda pozwoli mi uniknac cwiczen z GPSem i kilkukrotnego montazu i demontazu zegarow)
!!! Jeszcze jedna genialna mysl!W ktorym miejscu wystepuje roznica przelozenia? Tzn. na ktorym elemencie jest inne przelozenie dla wersji kph i mph? Czy odbywa sie to w reduktorze, tym do ktorego przykrecana jest linka predkosciomierza czy gdzies dalej, na ktoryms z kolek zebatych/slimakow? Wariant z reduktorem bylby idealny, ale cos mi mowi, ze chyba tak nie jest, bo wskazowki predkosciomierza sie wychylaja tak samo (tak przynajmniej sugerowales Lesorze w watku ogloszeniowym z czesciami zegarow).
Wykombinowalem sobie, ze jesli oprocz tarczy licznika przerzucilbym jeszcze ten reduktor z wersji kph to moglbym z tego co dostalem od Hahacza i dziala to w mph zrobic wersje kph. Tylko czy ta roznica w przelozeniu tkwi wlasnie w tym reduktorze, w ktory wkrecana jest linka?
Jutro z rana ide do garazu i wykrecam to wszystko. Mysle, ze ogladajac jedno i drugie wypatrze roznice. A jak nie wypatrze to bede podmienial reduktory i zobacze co z tego wyjdzie.
No chiba, ze ktos sie wypowie i wie jak to jest, to oszczedze sobie roboty.
Zdrowko
KLOSZ