Olej na zimę
- Stefan
- Seveniarz
- Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty
Olej na zimę
Witam ! Mam pytanko do bardziej doświadczonych- mam na nowym oleju 2000 km. Czy radzicie wymienić go przed zimą czy raczej- przy tym przebiegu- pozostawić do nowego sezonu ??
-
- stary Seveniarz
-
- oko węża
Przy przebiegu 2000 kompletnie nie ma sensu wymieniać oleju. Jednak jak będziesz wymieniać olej w przyszłym sezonie i przebieg będzie większy, czyli bliżej 6000 na jednym oleju, to na pewno lepiej wymienić olej przed zimą. Nie ma sensu, żeby cały kwas zalegał w silniku przez całą zimę. Krótko mówiąc - przygotowanie motocykla na zimę polega między innymi na wymianie oleju.
Riding a bike offers the most fun you can have fully clothed
-
- oko węża
Nie. Olej w silniku zużywa się w czasie pracy silnika. Kiedy cierpliwie czeka sobie na wiosnę w misce olejowej, to zupełnie tak, jakbyś przelał z jednego naczynia w drugie. A zaleca się wymianę pod koniec sezonu właśnie po to, żeby w silniku było jak najmniej wszelkiego rodzaju kwasów, siarki itp. Zasada jest prosta - wymiana zimą = jazda wiosną. Inaczej jest w przypadku świec zapłonowych, które lepiej wymienić na wiosnę, niż zimą, ale to już nie ten wątek...Jak zaleję nowy olej na zimę to potem go przed sezonem znów wymienić?
Riding a bike offers the most fun you can have fully clothed
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: cb 1300
- Kontakt:
-
- stary Seveniarz
Nie jest prawdą, że w silniku olej zużywa się tak samo jak by stał w baniaku
Nie jestem chemikiem i nie wyjaśnię jakie tam reakcje zachodzą co łączy się z czym i co jakie właściwości podczas tego procesu traci, ale tak jest.
Olej powinno się wymieniać w SF co 6tyś km lub raz w roku.
Nie zmieniajcie oleju przed zimą tylko pod koniec zimy na wiosnę.

Nie jestem chemikiem i nie wyjaśnię jakie tam reakcje zachodzą co łączy się z czym i co jakie właściwości podczas tego procesu traci, ale tak jest.
Olej powinno się wymieniać w SF co 6tyś km lub raz w roku.
Nie zmieniajcie oleju przed zimą tylko pod koniec zimy na wiosnę.
- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
-
- Seveniarz
- Motocykl: CeBeTa 750'92
-
- mlody Seveniarz
Uważam, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Ja wymieniam olej wg licznika. Nie stukam nie wiadomo ile km ale dłużej niż 3 tygodnie nie daję odpocząć maszynie, więc nawet nie ma u mnie nawet czegoś takiego jak "zimowanie". Tak więc jeżeli będę robił przebiegi takie jak teraz to następna wymiana pewnie ok 2009 

H.A.Z.E.L.L.
Hydraulic Artificial Zealous Exploration and Learning Lifeform
Hydraulic Artificial Zealous Exploration and Learning Lifeform