Moje zimowe boje

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior
Motocykl: K-750, DNIEPR, CB750

Moje zimowe boje

Postautor: marcysd » 27 paź 2012, 14:26

Jako, że pogoda już nas nie rozpieszcza i jako, że posiadam w garażu maszynę pościgową "całoroczną" postanowiłem moją starą-nową cebulę wziąć na warsztat. Tej zimy planuję (jak tylko finanse pozwolą) dokonać następujących czynności, chwaląc się przy tym w tym wątku :P :
- polerka kolektorów wydechowych,
- wymiana przewodów hamulcowych na "w stalowym oplocie",
- czyszczenie zacisków hamulcowych (jak na razie nazywam je orkiestrowe gdyż więcej grają niż hamują :) )
- wymiana (i tak uszkodzonego) reflektora na pełny chrom,
- wymiana (przerysowanych) kubełków zegarów na chromowane,
- poprawienie lakieru ramy w okolicach kolektorów,
- instalacja kufra Givi lub Kappa,
- instalacja owiewki (o ile znajdę taką, która nie przysłoni nowych chromów lampy i zegarów :) ).

Dzisiaj korzystając pięknej pogody (czyt. żaby z nieba) zamknąłem się w garażu i poczyniłem następujące przygotowania:
- wypolerowany uchwyt pasażera, który był mocno zanieczyszczony i podziabany chyba pierścionkami pasażerki. Użyłem do tego gąbeczek dostępnych w każdym markecie na stoisku budowlany do szlifowania drewna,
Obrazek

- zdjąłem wydechy. Zarzewia rdzy schodzą również w/w gąbką, jednak po takiej operacji potrzebna jest mała polerka pastą. Sprawdzałem to już na moich innych motorach.
Obrazek
Otwory kolektorów zatkałem szmatką, ot taki nawyk. Polecam to innym.
Obrazek
- zdjąłem przewody przedniego hamulca i przy okazji pomierzyłem długości pomiędzy osiami śrub mocujących (ktoś kiedyś szukał wymiarów na forum). Zamierzam udać się z nimi do firmy Tubes, która ma oddział w każdym większym mieście i zapytać (bez wcześniejszego chwalenia się do czego to jest) o ceny dorobienia odpowiedników w stalowym oplocie. Życie mnie już nauczyło, że czasami ten sam towar posiada różne ceny dla różnych odbiorców. Kto kupował wiązankę ślubną ten wie, że takowa kosztuje 3x więcej niż zwykły wiecheć. Zobaczymy, zapytanie nic nie kosztuje.
Przewody i śruby umyłem w zwykłej wodzie. Płyn DOT4 się ładnie w niej rozpuszcza. Szczęki hamulcowe i okolice przedniego zawieszenia też umyłem wodą na wypadek gdyby gdzieś kropla płynu kapnęła przy demontażu.
ObrazekObrazekObrazek
Mokrą szmatką zatkałem wyjście pompki hamulca.
Obrazek

Już wkrótce, jak czas i rodzina pozwoli, ciąg dalszy moich zmagań.
Jeśli ktoś z Was ma jakieś sugestie to chętnie poczytam.
marcysd

Awatar użytkownika
Wojtek_K
komandor
Motocykl: pierwsza była Sevenka ...

Re: Moje zimowe boje

Postautor: Wojtek_K » 27 paź 2012, 23:19

od nowego sezonu:
pasażerka jeździ w rękawiczkach

:mrgreen: :mrgreen:
Mówię i piszę po polsku (staram się).

Awatar użytkownika
soms
Junior
Junior
Motocykl: Sevena 98'

Postautor: soms » 28 paź 2012, 09:48

mam pytanie co do polerki kolektorów i wydechow. mam podobny problem, czy ta pasta (i jaka? tempo?) wystarczy by nadać błysk?? jeszcze jedno pytanko, jak uzdrowić "chromowaną" plastikową obudowe kierunków?? porobiły nie się brzydkie plamy i naloty po deszczu...
Oberschlesien uber alles!!!

Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior

Postautor: marcysd » 28 paź 2012, 11:48

mam pytanie co do polerki kolektorów i wydechow. mam podobny problem, czy ta pasta (i jaka? tempo?) wystarczy by nadać błysk?? jeszcze jedno pytanko, jak uzdrowić "chromowaną" plastikową obudowe kierunków?? porobiły nie się brzydkie plamy i naloty po deszczu...
Co do polerowania kolektorów to zwykła tempo obleci (są nawet specjalnie to alu i chromów firmy tempo). Natomiast na plastikach to raczej bym nie ruszał. No chyba, że spróbujesz gdzieś w niewidocznym miejscu.
marcysd

Awatar użytkownika
soms
Junior
Junior

Postautor: soms » 30 paź 2012, 12:30

dzieki, spróbuje od dołu kierunku - tego nie widać, ale chyba sprawie se takie coś do tej operacji: http://allegro.pl/autosol-pasta-polersk ... 92973.html powinno dać radę...???

Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior

Postautor: marcysd » 08 lis 2012, 07:56

Dostałem ofertę z firmy tubes na dorobienie przewodów hamulcowych w stalowym oplocie na przód z wykorzystaniem trójnika.
Obrazek
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Zapomniałem dodać, to są ceny netto. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
marcysd

slaryc
Beniamin
Beniamin
Motocykl: CB 750 Seven fifty

Postautor: slaryc » 09 lis 2012, 07:12

Witaj soms.Jeżeli chcesz być zadowolony ze swojej roboty to do chromów kup pastę HOCH GLANZ S100.Jest droga ale nie pożałujesz jest kozacka.Pozdro.

Awatar użytkownika
zoombie
Senior
Senior
Motocykl: Honda CB 750 seven fifty

Postautor: zoombie » 11 lis 2012, 11:06

Ja za to do polerowania goleni i felg polecam pastę Autosol. Podczas polerowania aluminium możemy uzyskać kilka efektów. Tak jak u mnie golenie i felgi wypolerowane na mat. Przy większym nakładzie pracy i pasy uzyskamy efekt nowego chromu ze będzie się aż można przeglądać. Polecam nie ma lepszej pasty do aluminium.

Awatar użytkownika
seklet
Motocykl: cb750,k1004V,xr400

Postautor: seklet » 13 lis 2012, 21:17

Witam,
po wypolerowaniu aluminium trzeba go natychmiast "polakierować" lub w inny sposób zabezpieczyć przed utlenianiem bo szybko zmatowieją zwłaszcza tam gdzie dotkniecie czymś tłustym.
PaS.

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 15 lis 2012, 21:12

Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
soms
Junior
Junior

Postautor: soms » 15 lis 2012, 23:51

dzięki za podpowiedzi, kupiłem sobie paste Autosol do chromu i Autosol do "chromowanych" plastików, mam nadzieje że pomogą 8) 8) tylko mam teraz problem z czasem.... od ponad miesiąca jestem tatusiem - mam córeczkę (patrz jestem dumny i blady), więc sami rozumiecie :lol: :D :D :D także mam co robić ;) :) jak tylko znajdę czas na moją "stalową dziewczynę" to napiszę 8) 8) pozdrawiam

Awatar użytkownika
wiesiek3d
stary Seveniarz
Motocykl: CBF 1000 A

Postautor: wiesiek3d » 16 lis 2012, 19:30

Witam,
po wypolerowaniu aluminium trzeba go natychmiast "polakierować" lub w inny sposób zabezpieczyć przed utlenianiem bo szybko zmatowieją zwłaszcza tam gdzie dotkniecie czymś tłustym.
PaS.

No to już widzę jak trzyma się lakier na wypolerowanym aluminium :hahaha: :rotfl: :diabelek: zejdzie i to w krótkim czasie ,wystarczy co jakiś czas przepolerować ręcznie i efekt wraca.
Ja w swojej przez cały rok nie polerowałem a wyglądają dekle w silniku całkiem całkiem.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A :)

Awatar użytkownika
alman156
Junior
Junior
Motocykl: CB 750SF,VFR 800FI

Postautor: alman156 » 19 lis 2012, 09:53

Do polerowania aluminium skorzystałem ze środków dostępnych tu: http://www.baza-firm.com.pl/materia%C5% ... 52070.html Efekt powalający.Polecam.

Awatar użytkownika
marcin_z
stary Seveniarz
Motocykl: XJR1300 ; TT 1200

Postautor: marcin_z » 19 lis 2012, 22:19

No to już widzę jak trzyma się lakier na wypolerowanym aluminium :hahaha: :rotfl: :diabelek: zejdzie i to w krótkim czasie ,wystarczy co jakiś czas przepolerować ręcznie i efekt wraca.
Ja w swojej przez cały rok nie polerowałem a wyglądają dekle w silniku całkiem całkiem.
Wiesiek święta racja :spoko: jak codziennie pomykam po mieście deszcze śnieg to ta polerka o kant :dupa: :wsciekly:
Motorynka --> Honda CB750SF --> Yamaha XJR1300 --> Honda Varadero 1000XL --> Triumph tiger 1200

Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior

Postautor: marcysd » 16 gru 2012, 08:29

Trochę czasu minęło zanim coś zajrzałem do cebuli ale sezon na leśne rajdy dnieprem w pełni więc czasu też mało.

Wydechy wraz rurami mam już wypolerowane. Poszło futerkiem mocowanym do szlifierki kątowej i pastą K2. Efekt jest zdumiewający.

Wczoraj znalazłem chwilę i zabrałem się za czyszczenie zacisków hamulcowych. Niestety tu znalazłem łyżkę dziegciu w beczce miodu. Prawy zacisk zapieczony w tulei prowadzącej.
Obrazek

Próbowałem wszystkiego, WD40 przez dwa dni, następnie delikatne opukiwanie młotkiem, podgrzewanie palnikiem i w akcie desperacji odciąłem drugi prowadnik (ten dobry) aby można było na boki poszarpać i też nic. Tuleja jest tak zapieczona w uchwycie, że obraca się razem z nim. Widać dużą ilość rdzy, więc sądzę, że nawet jak by to wyszło to gładź wewnątrz otworu nie będzie już sobą :(

W związku z powyższym mam pytanie czy zacisk od CBR600 F3 jest taki sam skoro klocki do nich są te same? Znalazłem komplet dwóch zacisków za 69zł stąd moje pytanie.

PS: Zakupiłem przewody w stalowym oplocie na przód (bez trójnika) i tył z Nieporętu za całe 300zł. Wyglądają obiecująco.
marcysd

Awatar użytkownika
oster
Nocny Jastrząb
Motocykl: ex NH,XJR,CB1300,Hornet,XJR,HH

Postautor: oster » 16 gru 2012, 11:54

Jako stary picer i ten który ma garb od branzlowania kolektorów powiem tak : utrzymanie aluminium w dobrym stanie nie wymaga wielkich poświęceń/ oczywiscie przedtem należy go wypolerować/.wystarczy przelecieć elementy od czasu do czasu np.autosolem.Z przepalonymi kolektorami tak łatwo już nie jest. Ale ponieważ Was lubię za friko dam radę.Nazywa się ten zajzajer " preparat do renowacji metali"
firmy "WURTH" .Kurewsko drogie / buteleczka 400g - 80 zł/ ale wg mnie nie ma nic bardziej skutecznego. Co do lakierowania aluminium popieram zdanie kolegi Wieśka :jupi:
"miłość wszystko zwycięży, szczególnie miłość do pieniędzy"

slaryc
Beniamin
Beniamin
Motocykl: CB 750 Seven fifty

Postautor: slaryc » 16 gru 2012, 23:37

Kolego oster tylko jeszcze powiedz gdzie ten zajzajer kupić ,znam ten specyfik tylko jest chyba nieosiągalny albo źle szukam będę wdzieczny :flacha:

Awatar użytkownika
oster
Nocny Jastrząb
Motocykl: ex NH,XJR,CB1300,Hornet,XJR,HH

Postautor: oster » 17 gru 2012, 00:33

Ta firma ma swoje sklepy. .. ale faktycznie robią trudnosci. Mają jakieś pier........... zasady tzn.sprzedają tylko dla firm :sciana: :fuck: :wsciekly: :mlotek: :kopy: :kopy: :kopy:
"miłość wszystko zwycięży, szczególnie miłość do pieniędzy"

rosso-nero
stary Seveniarz
Motocykl: CB 750

Postautor: rosso-nero » 20 gru 2012, 09:18

Spróbuj zamówić przez jakiś sklep metalowy u siebie. W mnie każdy większy sklep tego typu ma wystawkę Wurtha.

Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior

Postautor: marcysd » 22 gru 2012, 10:33

Dzisiaj w ramach prac przedświątecznych założyłem nowe przewody od hamulcowe w stalowym oplocie i wyczyszczone zaciski.

Jak by ktoś kiedyś szukał to zaciski od CB500, CB600 itp... są identyczne z tą małą różnicą, że malowanie mają czarne matowe,a nie jak w sevenkach na połysk. Jako, że potrzebowałem jedynie jarzemka i jednego cylinderka to zacisk oryginalny u mnie pozostał.

Po założeniu zacisków i przewodów pozostało mi odpowietrzenie układu. Jak sie naczytałem jakie to trudne to wytoczyłem przeciwko temu zadaniu ciężki kaliber - POMPĘ PRÓŻNIOWĄ (taką do odpowietrzania układów chłodniczych).
Po podłączeniu wężyka jak na fotce poniżej, wystarczyło mi jedynie dolewać płyn i zamykać klamkę. Oczywiście w ten sposób odpowietrzyły się oba zaciski tylko przez odpowietrznik zacisku prawego ale tak dla pewności odkręciłem lewy dla upewnienia się czy jest ok. Całe odpowietrzanie zajęło mi 10min (z podłączeniem pompki) :] :mrgreen: :] :mrgreen: :] :mrgreen: :] :mrgreen:
Obrazek

Tak wygląda przód na nowych przewodach koloru srebrnego ze zwykłymi przyłączkami ocynkowanymi w układzie bez trójnika.
ObrazekObrazekObrazek
marcysd

Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior

Postautor: marcysd » 22 gru 2012, 12:45

Jako, że z przodem poszło szybko to zrobiłem tył.
Z jednym zaciskiem wystarczyło pociągnąć ustami :mineta: i układ odpowietrzony.
ObrazekObrazekObrazek
marcysd

Awatar użytkownika
materna
Beniamin
Beniamin
Motocykl: HONDA CB SEVEN FIFTY

Postautor: materna » 22 gru 2012, 15:55

Witam!
Ile kosztowały CIę nowe przewody? Też chciałbym sobie wymienic na wiosne ;)

Awatar użytkownika
marcysd
Junior
Junior

Postautor: marcysd » 22 gru 2012, 16:24

Witam!
Ile kosztowały CIę nowe przewody? Też chciałbym sobie wymienic na wiosne ;)
300zł + koszt wysyłki za pobraniem
marcysd

Wróć do „Mechanika”