Gumy zabieraka tylnej zębatki

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
alex62
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: CB 750 SevenFifty

Gumy zabieraka tylnej zębatki

Postautor: alex62 » 12 cze 2012, 09:58

Przeszukalem ten dział w miarę dokładnie ( jeśli nie , i jest coś o tym - proszę mnie nie zabijać ;) tylko nakierować) i nie znalazłem tematu o tytułowych gumach. Zauważyłem w tym sezonie spore luzy w napędzie - objawia się to szarpnięciem przy odejmowaniem i szybkim dodawaniem gazu, szczególnie przy przyspieszaniu lub redukcjach. Jest to nieprzyjemne i zapewne stopniowo niszczy napęd. Moze być też w określonych sytuacjach niebezpieczne. Sprawdziłem (z kolegą) ręką ruchy tylnej zębatki na wciśniętym hamulcu i poddaje się ona lekko "wteiwewte' a chyba nie powinna (ew. minimalnie).
I tu właściwe pytania:
- czy da się ten dopuszczalny luz obrotu jakoś zmierzyć -jest jakaś fabryczna norma?
- czy jedyną receptą jest wymiana tych 6-ciu gumek zabieraka czy można to taniej ale skutecznie poprawić? -pytam o to bo ten kolega zasugerował podłożenie pod gumki odpowiednio wyciętych pasków dętki co ma usztywnić cały układ- i twierdzi ,że to świetnie dziala :roll: On technicznie jest doświadczony- ja nie :?
-robił tak ktoś w jakimkolwiek moto?
Porady?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 14:15 przez alex62, łącznie zmieniany 1 raz.
Stary młody motonita

Awatar użytkownika
wiesiek3d
stary Seveniarz
Motocykl: CBF 1000 A

Re: Gumy zabieraka tylnej zębatki

Postautor: wiesiek3d » 12 cze 2012, 12:59

Luzu raczej nie powinno być wielkiego, chociaż zabierak wchodzi w gumy raczej bez oporu, możesz je podłożyć powinno się poprawić.
Romet Pegaz - CZ 350 - ETZ 250 - GS 500 - CB 750 SF - VFR 800 FI - GSXR 1000 - CBF 600 SA - VFR 800 FI - CB 600 HORNET S - ST 1100 - FZS 1000 -BMW K1200 GT - ZRX 1200 S -CBF 1000 A :)

Awatar użytkownika
sebi_x
stary Seveniarz
Motocykl: '92 SF+'12 CBF1000

Postautor: sebi_x » 12 cze 2012, 17:56

Zdefiniuj "wteiwewte". Jeśli buja ci się na boki to masz najprawdopodobniej do wymiany łożysko w zębatce. Jeśli tylko chodzi o możliwość obracania przód tył to faktyczniegumy zabieraka. Łożysko zębatki pada pierwsze ze wszystkich łożysk w kołach.
"...gdybym chciał się tam po prostu dostać, pojechałbym pociągiem..."

"Zawsze warto – żeby kiedyś nie mieć kaca
– zrobić coś, co się być może nie opłaca" (J.Kofta)

Sebi

Awatar użytkownika
szataniszcze
Zimne to i owo ;)
Motocykl: cebula 230 kilo radości

Postautor: szataniszcze » 13 cze 2012, 08:35

potwierdzam z tym łożyskiem, śfagroski miał wywalone w XJ w zeszłym roku, a w tą zime zmienialiśmy obydwaj w naszych motocyklach. U niego widać bardziej efekty, a u mnie troszkę się poprawiło. Sprawdź to :]
tu masz mój wątek z tym stresem :mrgreen:
http://www.konradki.net/seven-fifty/for ... f=3&t=2854
SAM SAM SAM IDZIESZ! SAM SAM!

alex62
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: CB 750 SevenFifty

Postautor: alex62 » 13 cze 2012, 09:36

Zdefiniuj "wteiwewte". Jeśli buja ci się na boki to masz najprawdopodobniej do wymiany łożysko w zębatce. Jeśli tylko chodzi o możliwość obracania przód tył to faktyczniegumy zabieraka. Łożysko zębatki pada pierwsze ze wszystkich łożysk w kołach.
zębatka nie ma "skoków w bok" (tak jak ja :mrgreen: ) ,przesuwa się tylko przód-tył i trudno mi to w stopniach określić (choć chodzilem w liceum do klasy matematycznej :) ) - luz w/g mnie i tego kumpla biegłego w mechanice jest zbyt duży.
Szataniszcze- Twój wątek dot. łożyska wcześniej przejrzałem- dzięki.
Ale wracam do pytania- czy ktoś mial ten problem z takimi luzami (przód-tył) na zabieraku i poprawiał go n.p za pomocą w/w dętki?
Stary młody motonita

Wróć do „Mechanika”