ODGŁOSY Z SILNIKA-RÓŻNE:)

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
materna
Beniamin
Beniamin
Motocykl: HONDA CB SEVEN FIFTY

ODGŁOSY Z SILNIKA-RÓŻNE:)

Postautor: materna » 09 mar 2012, 14:24

Witam!
Jestem świeży na forum jak to się mówi ale zdążyłem się już przywitać ze wszystkimi.
Żeby nie powtórzyć tematu po raz któryś, szukałem na forum wątku o różnych dźwiękach wydobywających się z silnika SF ale nie mogłem znaleźć o takich dźwiękach jakie są u mnie- chyba:)
Jeżeli było to przepraszam:)
Mianowicie, u mnie na wolnych obrotach z okolic skrajnego prawego cylindra wydobywa się taki metaliczny dźwięk nierównomierny, jakby "cykanie" ale takie nierówne, raz jest raz nie ma. Jakby coś tam wpadło i sobie latało:) Co to może być i czy to szkodliwe?:) przebieg 31 000.
Z góry dzięki za odpowiedź i sorry jeżeli to już było tylko ktoś inaczej nazwał:)
Pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
Kontakt:

Re: ODGŁOSY Z SILNIKA-RÓŻNE:)

Postautor: KLOSZ » 09 mar 2012, 19:25

Czesc,
bylo, bylo... poszperaj za haslami cykanie, samoregulatory, szklanki, zawory... a co do tego czy sie martwic czy nie, to trudno na 100% powiedziec zdalnie przez forum, ale jesli to jest cykanie samoregulatora od zaworow, to... polub ten dzwiek :), no chyba, ze masz nieco $$ na zbyciu to mozesz robic, ale nie wykluczone, ze znow zacznie cykac po kilku kkm.

Ja bym olal i jezdzil obserwujac czy cykanie nie postepuje jakos za szybko ;)
Zdrowko
KLOSZ
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS :)

Awatar użytkownika
materna
Beniamin
Beniamin

Postautor: materna » 09 mar 2012, 20:34

:) lubię wszystkie dźwięki z tego silnika i wiem ze większość tak ma więc się nie przejmuję, ale te są jakieś dziwne naprawdę:)
nie mogę zlokalizować dokładnie skąd pochodzą, tylko tyle że z prawej strony tak jak pisałem ale brzmi to jak nie stukanie czy "cykanie" samoregulatora tylko jakby coś tam wpadło metalowego i sobie latało od czasu do czasu...:)nic, dzięki za informację. Trzeba śmigać, niedługo pojedzie do serwisu na wiosenne przygotowania to może coś mechanik powie,ponoć się zna:)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Mariusz
Dziadek Druid
Motocykl: CBF 1000

Postautor: Mariusz » 09 mar 2012, 20:48

Spróbuj starym sposobem. Weź patyk ok. 30 cm. (od biedy może być zmiotka - byle drewniana) przyłóż mocno do ucha i dotykaj drugim końcem silnik w różnych miejscach. Uprzedzam! Nie wystrasz się - będziesz słyszał przedziwne dźwięki. Przy odrobinie wprawy rozpoznasz poszczególne zespoły silnika.
Może znajdziesz swoje "cykanie".

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 09 mar 2012, 22:26

Stetoskop sobie wez zamiast kija... ;) Teraz stetoskop mozna kupic w wielu aptekach za grosze, wiec nie ma co kija w to mieszac. Nawet sie pojawily w sklepach samochodowych stetoskopy warsztatowe :)

A tak sobie mysle... przyjedz na jakies spotkanie forumowe to sobie porownasz z innymi silnikami a i koledzy chetnie sie poprzyczepiaja do tego co tam u Ciebie piszczy i opisza Ci co sadza o tym dzwieku :)
Zdrowko
KLOSZ
Cytaty na dziś i jutro:
"To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™

Awatar użytkownika
materna
Beniamin
Beniamin

Postautor: materna » 09 mar 2012, 23:13

Spróbuję i kijem i stetoskopem ;) żeby pewność była użyję obydwu urządzeń :) Ale ta opcja ze spotkaniem forumowym też jak najbardziej dobra.
Nie ma to jak doświadczenie jeźdźca, który słyszy odgłosy swojego silnika nawet podczas snu :) Ja tak miałem ostatnio,haha jajca :) ale ja w odróżnieniu od bardziej doświadczonych nie mogę ich rozpoznać i dlatego śnią mi się po nocach :) Nie lubię czegoś nie wiedzieć dlatego mnie to prześladuje :) Pewnie jak zwykle nic się nie dzieje tylko człowiek się tak doszukuje.Ehh..

Awatar użytkownika
Mariusz
Dziadek Druid
Motocykl: CBF 1000

Postautor: Mariusz » 09 mar 2012, 23:19

Jak w latach 70tych pobierałem nauki to w warsztacie mieliśmy statoskop. Nie chciałem za dużo mieszać. Patyka można znaleźć wszędzie - nawet w lesie :)
Na spotkanie forumowe oczywiście jedź, ale nie słuchaj co mówią koledzy :krzyk: ;)
Do zobaczenia kiedyś!

Awatar użytkownika
Wrak
Senior
Senior
Motocykl: Honda CB 750 SF i VFR 800 VTEC

Postautor: Wrak » 10 mar 2012, 14:05

U mnie też występuje podobny dźwięk ale jest to raczej brzdękanie niż cykanie i występuje tylko na zimnym silniku. Ale metodą dedukcji doszedłem że jest to najprawdopodobniej wewnętrzna rura w jednym z kolanek wydechowych, która jak jest jeszcze zimna to gdzieś ma widocznie mały luz i sobie czasem rezonuje. Gdy silnik się zagrzeje wszystko cichnie i jest tak jak być powinno. Popukaj po kolankach czymś na zimnym silniku i sprawdź czy tam coś nie wydaje tych dźwięków.
Hito wa mikake ni yoranu mono.

Awatar użytkownika
materna
Beniamin
Beniamin

Postautor: materna » 10 mar 2012, 14:53

Właśnie Wrak:) To nie takie cykanie typowe tylko właśnie takie brzdękanie jak u Ciebie. Jakby coś metalowego wpadło gdzieś i sobie latało od czasu do czasu ;)
Sprawdzę to jeszcze na zimnym i ciepłym bo nie zwróciłem uwagi wcześniej na to...zauważyłem tylko że to się odzywa na wolnych obrotach.
Dzięki za wskazówkę ;)

Awatar użytkownika
KLOSZ
Mr. Kamizelka
Kontakt:

Postautor: KLOSZ » 10 mar 2012, 18:05

A moze to jedna ze slynnych, luzujacych sie przegrod w tlumikach sevenkowych?
Zdrowko
KLOSZ
Cytaty na dziś i jutro:

Awatar użytkownika
materna
Beniamin
Beniamin

Postautor: materna » 11 mar 2012, 15:08

To są takie dźwięki, trzaski metaliczne jakie występują podczas gdy gorący silnik stygnie. Jakby silnik stygł podczas gdy pracuje :)

Wróć do „Mechanika”