Witam!
Jestem świeży na forum jak to się mówi ale zdążyłem się już przywitać ze wszystkimi.
Żeby nie powtórzyć tematu po raz któryś, szukałem na forum wątku o różnych dźwiękach wydobywających się z silnika SF ale nie mogłem znaleźć o takich dźwiękach jakie są u mnie- chyba:)
Jeżeli było to przepraszam:)
Mianowicie, u mnie na wolnych obrotach z okolic skrajnego prawego cylindra wydobywa się taki metaliczny dźwięk nierównomierny, jakby "cykanie" ale takie nierówne, raz jest raz nie ma. Jakby coś tam wpadło i sobie latało:) Co to może być i czy to szkodliwe?:) przebieg 31 000.
Z góry dzięki za odpowiedź i sorry jeżeli to już było tylko ktoś inaczej nazwał:)
Pozdrawiam
Radek
ODGŁOSY Z SILNIKA-RÓŻNE:)
- materna
- Beniamin
- Motocykl: HONDA CB SEVEN FIFTY
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Re: ODGŁOSY Z SILNIKA-RÓŻNE:)
Czesc,
bylo, bylo... poszperaj za haslami cykanie, samoregulatory, szklanki, zawory... a co do tego czy sie martwic czy nie, to trudno na 100% powiedziec zdalnie przez forum, ale jesli to jest cykanie samoregulatora od zaworow, to... polub ten dzwiek
, no chyba, ze masz nieco $$ na zbyciu to mozesz robic, ale nie wykluczone, ze znow zacznie cykac po kilku kkm.
Ja bym olal i jezdzil obserwujac czy cykanie nie postepuje jakos za szybko
bylo, bylo... poszperaj za haslami cykanie, samoregulatory, szklanki, zawory... a co do tego czy sie martwic czy nie, to trudno na 100% powiedziec zdalnie przez forum, ale jesli to jest cykanie samoregulatora od zaworow, to... polub ten dzwiek

Ja bym olal i jezdzil obserwujac czy cykanie nie postepuje jakos za szybko

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘

- materna
- Beniamin

nie mogę zlokalizować dokładnie skąd pochodzą, tylko tyle że z prawej strony tak jak pisałem ale brzmi to jak nie stukanie czy "cykanie" samoregulatora tylko jakby coś tam wpadło metalowego i sobie latało od czasu do czasu...:)nic, dzięki za informację. Trzeba śmigać, niedługo pojedzie do serwisu na wiosenne przygotowania to może coś mechanik powie,ponoć się zna:)
Pozdrawiam!
- Mariusz
- Dziadek Druid
- Motocykl: CBF 1000
Spróbuj starym sposobem. Weź patyk ok. 30 cm. (od biedy może być zmiotka - byle drewniana) przyłóż mocno do ucha i dotykaj drugim końcem silnik w różnych miejscach. Uprzedzam! Nie wystrasz się - będziesz słyszał przedziwne dźwięki. Przy odrobinie wprawy rozpoznasz poszczególne zespoły silnika.
Może znajdziesz swoje "cykanie".
Może znajdziesz swoje "cykanie".
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
Stetoskop sobie wez zamiast kija...
Teraz stetoskop mozna kupic w wielu aptekach za grosze, wiec nie ma co kija w to mieszac. Nawet sie pojawily w sklepach samochodowych stetoskopy warsztatowe 
A tak sobie mysle... przyjedz na jakies spotkanie forumowe to sobie porownasz z innymi silnikami a i koledzy chetnie sie poprzyczepiaja do tego co tam u Ciebie piszczy i opisza Ci co sadza o tym dzwieku

A tak sobie mysle... przyjedz na jakies spotkanie forumowe to sobie porownasz z innymi silnikami a i koledzy chetnie sie poprzyczepiaja do tego co tam u Ciebie piszczy i opisza Ci co sadza o tym dzwieku

Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- materna
- Beniamin
Spróbuję i kijem i stetoskopem
żeby pewność była użyję obydwu urządzeń
Ale ta opcja ze spotkaniem forumowym też jak najbardziej dobra.
Nie ma to jak doświadczenie jeźdźca, który słyszy odgłosy swojego silnika nawet podczas snu
Ja tak miałem ostatnio,haha jajca
ale ja w odróżnieniu od bardziej doświadczonych nie mogę ich rozpoznać i dlatego śnią mi się po nocach
Nie lubię czegoś nie wiedzieć dlatego mnie to prześladuje
Pewnie jak zwykle nic się nie dzieje tylko człowiek się tak doszukuje.Ehh..

Nie ma to jak doświadczenie jeźdźca, który słyszy odgłosy swojego silnika nawet podczas snu

- Mariusz
- Dziadek Druid
- Motocykl: CBF 1000
Jak w latach 70tych pobierałem nauki to w warsztacie mieliśmy statoskop. Nie chciałem za dużo mieszać. Patyka można znaleźć wszędzie - nawet w lesie
Na spotkanie forumowe oczywiście jedź, ale nie słuchaj co mówią koledzy

Do zobaczenia kiedyś!

Na spotkanie forumowe oczywiście jedź, ale nie słuchaj co mówią koledzy

Do zobaczenia kiedyś!
- Wrak
- Senior
- Motocykl: Honda CB 750 SF i VFR 800 VTEC
U mnie też występuje podobny dźwięk ale jest to raczej brzdękanie niż cykanie i występuje tylko na zimnym silniku. Ale metodą dedukcji doszedłem że jest to najprawdopodobniej wewnętrzna rura w jednym z kolanek wydechowych, która jak jest jeszcze zimna to gdzieś ma widocznie mały luz i sobie czasem rezonuje. Gdy silnik się zagrzeje wszystko cichnie i jest tak jak być powinno. Popukaj po kolankach czymś na zimnym silniku i sprawdź czy tam coś nie wydaje tych dźwięków.
Hito wa mikake ni yoranu mono.
- materna
- Beniamin
Właśnie Wrak:) To nie takie cykanie typowe tylko właśnie takie brzdękanie jak u Ciebie. Jakby coś metalowego wpadło gdzieś i sobie latało od czasu do czasu
Sprawdzę to jeszcze na zimnym i ciepłym bo nie zwróciłem uwagi wcześniej na to...zauważyłem tylko że to się odzywa na wolnych obrotach.
Dzięki za wskazówkę

Sprawdzę to jeszcze na zimnym i ciepłym bo nie zwróciłem uwagi wcześniej na to...zauważyłem tylko że to się odzywa na wolnych obrotach.
Dzięki za wskazówkę

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Kontakt:
A moze to jedna ze slynnych, luzujacych sie przegrod w tlumikach sevenkowych?
Zdrowko
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:
KLOSZ ☺
Cytaty na dziś i jutro:

- materna
- Beniamin
To są takie dźwięki, trzaski metaliczne jakie występują podczas gdy gorący silnik stygnie. Jakby silnik stygł podczas gdy pracuje