Prędkości na każdym z biegów
-
- stary Seveniarz
Prędkości na każdym z biegów
Witam, możecie mi powiedzieć, jakie macie prędkości na każdym z biegów, gdy kręcicie silnik pod czerwone pole? Mi się zdawało, że wcześniej na pierwszym biegu miałem coś ponad 95 km/h a teraz ta prędkość spadła o jakieś 10 km/h. Jak pisałem, tak byłem przekonany, że jest to ponad 90 km/h, lecz nie jestem pewien i stąd takie pytanie, bo jeśli ta prędkość się zmniejszyła, to muszę odstawić motocykl do doktora, żeby sprawdził sprzęgło.
Pozdro
Pozdro
- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
Re: Prędkości na każdym z biegów
nie katowałem jej na pierwszym biegu do 95 km/h 

Mówię i piszę po polsku (staram się).
- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Na trojce, przy 7 krpm 120 km/h. Na wiecej szkoda mi silnika...
Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS

-
- stary Seveniarz
Wiecie, to nie jest katowanie, skoro obroty nie wchodzą na czerwone pole i jedzie się tak tylko przez chwilę. Śmiem twierdzić, że takie potraktowanie odpowiednio zagrzanego silnika robi mu dobrze, bo wypalają się wszelakie syfi i czuć, że maszyna lepiej idzie 
Katowanie to by było na zimnym silniku kręcić pod czerwone pole i tak latać przez kilkanaście kilometrów.

Katowanie to by było na zimnym silniku kręcić pod czerwone pole i tak latać przez kilkanaście kilometrów.
- porywacz_zwlok
- stary Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GSX750 Inazuma
- Kontakt:
faktem jest, że regularne wpierdzielanie w manetkę ciepłego silnika wychodzi mu jedynie na zdrowie
co środę śmigam z szaleńcami i muszę nieźle się napocić, by ich nie tracić z oczu i po pierwszej takiej jeździe zauważyłem kilka rzeczy:
- zmniejszyło i unormowało się spalanie paliwa
- zniknęło uczucie ciągnięcia koła a wiązało się to z syfem w łańcuchu który został wyrzucony przy szybkiej jeździe (czyszczenie jest oczywiście lepsze, ale kto ma na to czas:))
- na niskich obrotach silnik pracował bardziej regularnie
no i mogę się chwalić zamkniętymi gumami
co środę śmigam z szaleńcami i muszę nieźle się napocić, by ich nie tracić z oczu i po pierwszej takiej jeździe zauważyłem kilka rzeczy:
- zmniejszyło i unormowało się spalanie paliwa
- zniknęło uczucie ciągnięcia koła a wiązało się to z syfem w łańcuchu który został wyrzucony przy szybkiej jeździe (czyszczenie jest oczywiście lepsze, ale kto ma na to czas:))
- na niskich obrotach silnik pracował bardziej regularnie
no i mogę się chwalić zamkniętymi gumami

in nomine magnae veritatis
http://tygrysek.deviantart.com/gallery/
http://bikepics.com/members/porywacz_zwlok/

http://tygrysek.deviantart.com/gallery/
http://bikepics.com/members/porywacz_zwlok/

- Cycu
- Senior
- Motocykl: Seven Fifty
Gdyby wysokie obroty silnikowi szkodzily to odciecie zaplonu by bylo przy 7krpm.
-
- Motocykl: NH 750 '91
hmmm, u mnie, w nighthawku '91 na trójce przy 7krpm mam 80-90,jest to spowodowane roznicami w wersjach, latach czy tez coś u mnie nie tak?Na trojce, przy 7 krpm 120 km/h. Na wiecej szkoda mi silnika...
-
- stary Seveniarz
Nighthawk ma inne przełożenia, więc porównanie z seven fifty nie ma sensu w tej kwestii.
-
- Motocykl: NH 750 '91
dzięki, nie miałem o tym pojęcia.
- Darrell
- Junior
- Motocykl: honda cb sevenfifty 96
Mi się zaraz po zakupie zdarzyło sprawdzić możliwości mojej kochanej i odcięcie było powyżej 90km/h, a z tego co jeszcze pamiętam to na piątym biegu przy 4 krpm jest 100km/h 

"Czy świat bardzo się zmieni gdy z młodych gniewnych staną się starzy wqrwieni??"
-
- stary Seveniarz
Dokładnie mam tak samo, na 1 pociągnie ponad 90, 5 bieg przy 100 km/h, to 4 tyś obrotów, przy 120 km/h to 5 tyś.
Na 4 biegu wskazówki prędkościomierza i obrotomierza ustawiają się pod bardzo podobnym kontem.
Na 4 biegu wskazówki prędkościomierza i obrotomierza ustawiają się pod bardzo podobnym kontem.
- Darrell
- Junior
Jestem ciekawy czy próbował ktoś z was cisnąć swoją SF na maxa???? w sensie jaką najwyższą prędkość uzyskaliście??? Ja raz, chyba z mocnym wiatrem w plecy rozbujałem swoją do 205km/h 

"Czy świat bardzo się zmieni gdy z młodych gniewnych staną się starzy wqrwieni??"
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Równo 200 (oczywiście licznikowo) i było to powtarzalne, żadne tam z górki - autostrada do tylu sie rozpędza od 185 bardzo powoli. To dla mnie wyzwanie nie mam grama owiewki.
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
- Darrell
- Junior
Ja od momentu zainstalowania akcesoryjnej szyby zauważyłem lekką poprawę w przyśpieszaniu właśnie przy tych już prawie maksymalnych prędkościach 

- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
... jeszcze nie dorosłem do szyby - zostanę przy niższych prędkościach.
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
- Kazik
- Beniamin
- Motocykl: RC42 '99; ex RC17 '84
hehe, licznikowe 200 (jakieś 182-185 realne) bez szyby- może poszedłby i więcej, ale gacie pełne
. Btw. szyby - założyłem i jednak lepiej jeździ mi się bez - strumień powietrza zamiast na klatę leci teraz na kask - głośno i szyja szybciej się męczy. No chyba że bym zaaplikował szybę jak w goldasie 

- Thomas
- stary Seveniarz
- Motocykl: litrowa CBFa
Warto przeczytać ile sevenka pojedzie. Mnie kończyła się ochota do dalszego odkręcania (czyt. odwaga) przy 160. Instrukcja mówi 208 i widzę ze jest to zbieżne z opiniami użytkowników. Tak do prawie odcięcia jeżdziłem na 2ce oraz 3ce i jesli dobrze pamietam to bylo ok 110 oraz 150.
Dodam tylko jeszcze ze bardzo podobne rezultaty osiagnalem w puszce (dwulitrowy aven, na 17stkach) dwójka - 110, trójka 160, decha to 210 a licznik ZANIŻA (17stki zamiast 16tek) o jakieś 7%
Dodam tylko jeszcze ze bardzo podobne rezultaty osiagnalem w puszce (dwulitrowy aven, na 17stkach) dwójka - 110, trójka 160, decha to 210 a licznik ZANIŻA (17stki zamiast 16tek) o jakieś 7%