Stukanie w silniku
-
- Motocykl: Honda CB 750
Stukanie w silniku
Witam dziś odpaliłem Hondę rok 98 po 2 mies. i zaniepokoiło mnie stukanie w silniku. Odgłos dochodził od strony kranika w miejscu zakreślonym czerwoną linią na zdjęciu, a wydaje mi się że najbardziej w miejscu zakreślonym zielonym kołem. Po rozgrzaniu ucichło lecz przy lekkim dodaniu gazu znów było słychać. Olej i filtr wymieniałem ok 3 miesiące temu. Czy to jest norma czy do regulacji a może czas sprzedać? Przebieg na liczniku ok 35tys ale czy rzeczywisty nie jestem tego pewny. Prosze o pomoc.

- Wojtek_K
- komandor
- Motocykl: pierwsza była Sevenka ...
Re: Stukanie w silniku
35000 to nie jest dużo, a tam są zawory
Mówię i piszę po polsku (staram się).
-
- stary Seveniarz
Zawory zaczynają klepać, norma przy tym przebiegu. Jak na ciepłym nie klepie to olej to.
-
- Junior
- Motocykl: CB 750 Cafe racer
Po moich perypetiach z silnikiem w SF moge Ci tylko podpowiedzieć,ze takie stuki to nie tylko zawory,olej,łańcuszek ......Najlepiej eliminować to po osłuchaniu stetoskopem (lekarskim).Napewno znajdziesz mechanika który ma.Stuki w moim moto też słychać było w głowicy i reż na tym forum pisali olej zawór,sworzeń tłoka itp.A u mnie panewka się obruciła i koniec.Można to bardzo łatwo sprawdzić.Odkręcasz dekiel po lewej ,odkręcasz świece i na każdym tłoku w górnym polożeniu naciskasz przez otwór świecowy jeśli masz mały skok na bank panewka albo sworzeń tłoka.Ale módl się aby to było tylko to co koledzy Ci piszą.A nadmienie że u mnie po rozgrzaniu na wolnych nic nie było słychać.Tylko czasmi sie odzywało.A mam do sprzedania częsci silnikowe z czarnego silnika .