Witajcie
Postanowiłem ostatnio kupić nowy akumulator do mojej seveny. Sprawdziłem, że do CB750 pasuje akumulator YB14-A2. Akumulator został kupiony przez internet i po otrzymaniu paczuszki okazuje się, że wewnątrz znajduje się akus o symbolu YB14L-A2. Sprzedawca twierdzi ze to to samo, ale jako, że kilka razy już się naciąłem to chciałbym zaciągnąć Waszej opinii na ten temat, czy mogę używać YB14L-A2 w CB 750 z 98r.
Akumulatory ciąg dalszy
-
- Motocykl: Honda CB 750 SevenFifty
-
- stary Seveniarz
Re: Akumulatory ciąg dalszy
Ja mam w cb akumulator YTX14-BS i wchodzi bez większych problemów, wiem, że tam powinien być chyba jakiś koszyczek, czy coś, ale ja tego nie posiadam. Jeśli wymiary pasują i parametry są podobne lub identyczne to zakładaj. Parametry sprawdzisz na stronie producenta aqu zapewne. Głownie chodzi o pojemność i prąd rozruchowy.
-
- Motocykl: Honda CB 750 SevenFifty
Już się dowiedziałem, że te akumulatory różnią się polaryzacją. Co do koszyczka to faktycznie powinien być - przynajmniej ja coś takiego mam.
-
- stary Seveniarz
W cb plus jest po lewej, jeśli w aqu masz po prawej, to wymień je, można co prawda pozamieniać kable, ale to wiąże się z dosztukowaniem ich, a w to przy kablach z aqu bym się nie bawił.
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
Akumulator różni się polaryzacją (zamieniony + z - lub - z + jak kto woli).
Ma tą samą pojemność, te same wymiary, tą samą wagę.
Ma tą samą pojemność, te same wymiary, tą samą wagę.
- Stefan
- Seveniarz
- Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty
Aku można z konieczności także odwrócić, a co do koszyczka ( chyba chodzi Ci o pojemnik, w którym stoi aku)- to mam na zbyciu jak i plastikowy pojemnik na dokumenty. Jeśli zainteresowany - to na priva.Hej
-
- stary Seveniarz
Koszyczek na dokumenty posiadam, leży w garażu:P a na aqu jest mi zbędny, bo idealnie pasuje mi tam YTX14-BS bez koszyczka.
Pozdro
Pozdro