Akumulator i problemy z nim zwiazane...

Serwisówki, mechanika, technika, akcesoria - czyli wszystko związane z sevenką w warsztacie
Awatar użytkownika
indor
Beniamin
Beniamin
Motocykl: HONDA CB 750 SEVEN FIFTY

Akumulator i problemy z nim zwiazane...

Postautor: indor » 10 paź 2009, 18:43

Wiec tak... Jako że mój stary akumulator posiadał w sobie więcej wody destylowanej niż elektrolitu postanowiłem kupić nowy. Poszedłem do InterCars i zamówiłem nowiutki akumulator 4Ride dobrany wedle modelu, rocznika i mocy motocykla. Przyszedłem do domu, zalałem elektrolit i podłączyłem do ładowania na jakieś 12h. Następnie zabrałem aku do garażu i zainstalowałem w motocyklu. Podłączyłem kabel + i gdy chciałem podłączyć - zaiskrzyło na tyle mocno że się śrubka przyspawała na chwilkę do tej blaszki tam. Przekręcam kluczyk. Cisza. Brak prądu. Drapię się po głowie i zastanawiam się co zrobiłem nie tak. Po dłuższym przyglądaniu się odkryłem że nowy akumulator ma odwrócone bieguny. Tam gdzie poprzedni miał + teraz jest - ... Nawet mi kabli nie starczy żeby pociągnąć je do odpowiednich biegunów. No i tu moje pytanie. Czy mogło się coś stać w motocyklu ? Bezpieczniki są całe. Później wpadłem na pomysł żeby tak na sztukę podłączyć jak należy. Również brak prądu. :(

Rozumiem że InterCars mi nie przyjmie akumulatora ponieważ zalany jest elektrolitem. Reklamacja też odpada. Zresztą niby jest moja wina bo nie spojrzałem na bieguny. Ale do kur... nędzy dlaczego są odwrócone bieguny na akumulatorze jeśli był brany pod konkretny model motocykla ? Co z tym powinienem dalej zrobić ?

PS. Takie pytanie jeszcze. A ma sens wlanie tego elektrolitu do starego akumulatora ? Oczywiście tymczasowo. Bo nie mam kasy teraz na następny nowy akumulator. Ma taka opcja w ogóle sens jakiś ?
Bo każdy inny motocykl jest tylko PRAWIE tak dobry jak HONDA
http://moto.allegro.pl/item858025411_ho ... zarna.html
Album mojej CB750

Piotrek82
mlody Seveniarz
mlody Seveniarz
Motocykl: FZS 600

Re: Akumulator i problemy z nim zwiazane...

Postautor: Piotrek82 » 10 paź 2009, 20:29

Ja po kupieniu moto miałem padnięty akumulator i już myślałem, że trzeba będzie nowy kupić, ale po wymianie elektrolitu jest ok przez już 1,5 roku. Oczyiście nie zawsze się to może udać, wiec gwarancji nie daje na ten patent. To raczej tymczasowe rozwiązanie.

Awatar użytkownika
indor
Beniamin
Beniamin

Postautor: indor » 10 paź 2009, 20:43

1,5 roku :) tymczasowe powiadasz :) dobre i to :) jeśli z motorem wszystko w porządku i nic tam się nie zjarało przez spięcie to git :) tez zrobie
Album mojej CB750

Awatar użytkownika
Stefan
Seveniarz
Seveniarz
Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty

Postautor: Stefan » 10 paź 2009, 22:59

Szczerze mówiąc Twój sposób ładowania akumulatora nowego czyli tzw. formowania był nieprawidłowy , konkretną instrukcję znajdziesz w wielu podręcznikach motoryzacyjnych ( nie chcę się sam wymądrzać, bo nie jestem mechanikiem). Mam też pytanie czy aby sprawdziłeś właściwy bezpiecznik ? Jeżeli patrzyłeś tylko na bezpieczniki (4) w plastikowej puszce, to jeszcze za mało, najważniejszy bo tzw. główny, na 30 A, jest w tzw. styczniku. Co do ustawienia biegunów akumulatora to właściwie nie ma większych problemów, bo można aku po prostu odwrócić i inna drogą wyprowadzić wężyk odpowietrzający.

Awatar użytkownika
indor
Beniamin
Beniamin

Postautor: indor » 10 paź 2009, 23:10

O to dobrze że mówisz o tym dodatkowym bezpieczniku w styczniku :) A możesz jeszcze laikowi powiedzieć gdzie ten stycznik się znajduje konkretnie ? :P A z odwróceniem aku jeszcze pomyśle ale na pierwszy rzut oka bardziej problem widzę w poprowadzeniu kabli do aku niż samego odpowietrzenia. Nie bardzo jest je gdzie tam upchać. Ale przyjże się na spokojnie w dzień a nie wieczorem ścigając się z zachodzącym słońcem. Mam tylko nadzieję że nic się nie uszkodziło w motocyklu. Żaden regulator napięcia czy rozrusznik albo jeszcze co innego o czym nie mam pojęcia że istnieje. :)
Album mojej CB750

Awatar użytkownika
Stefan
Seveniarz
Seveniarz
Motocykl: Honda cb 750 F 2 Seven Fifty

Postautor: Stefan » 11 paź 2009, 12:23

Do stycznika dojdziesz ( a droga krótka) po kablu idącym od dodatniego bieguna aku (przykryty czerwonym kapturkiem)- w sumie ok.10 cm i tam jest ten bezpiecznik 30 A.

Awatar użytkownika
indor
Beniamin
Beniamin

Postautor: indor » 11 paź 2009, 13:36

No to już wiem gdzie się znajduje ten bezpiecznik... Powinienem sobie poradzić...
Album mojej CB750

Awatar użytkownika
pektosol
Beniamin
Beniamin
Motocykl: CB SevenFifty '95
Kontakt:

Postautor: pektosol » 11 paź 2009, 19:52

Ja myślę że takie krótkie zwarcie nie powinno nic zrobic akusiowi.
Bardziej bałbym się o instalację w motocyklu.
A akumulator spróbuj normalnie naładować bez wymiany elektrolitu, bo sama wymiana też jest nie za zdrowa dla akumulatora. Elektrolit to nie olej w silniku.

Ja w samochodach mam też akumulatory które dostały nieźle w du..e
Teraz trzymają max 3dni, i nieraz były wyładowane do zera przez cały miesiąc...ale nie przeszkadza to w normalnej eksploatacji wystarczy że codziennie gdzieś jadę na dłuższą trasę (np do pracy).
Mądrość przychodzi z wiekiem,
czasem jest to wieko od trumny.

Awatar użytkownika
indor
Beniamin
Beniamin

Postautor: indor » 12 paź 2009, 13:19

Poszedl tylko bezpiecznik w kostce trzydziestka!!! :rock: ... musze kupic tylko kabel minusowy dluzszy o jakies 5cm i bedzie gitara... narazie poprowadzilem bokiem i wszystko cacy lata :) ... jade sie przejechac i do pracy. :D ... dzieki za pomoc :blaga:
Album mojej CB750

Awatar użytkownika
ZibiFire
stary Seveniarz
Motocykl: ex RC 42 '94

Postautor: ZibiFire » 12 paź 2009, 19:59

Kolego Indor,
Jest jeden szczegół, którego chyba nie wymieniłeś, a to ten ze nie przeczytałeś instrukcji obsługi . Ja tez wymieniałem akumulator, w mojej instrukcji obsługi było napisane - w skrócie i w sednie- ...nowy akumulator jest naładowany, po zalaniu elektrolitem odczekaj 30 minut i gotowe. Upewniałem się i w sklepie mnie zapewniono, że większość akumulatorów jest naładowanych od nowości. Sądzę, że Twój też był i tym ładowaniem mogłeś coś spieprzyć :P .
ZF
....Always Look On The Bright Side Of Live.........

goral
Beniamin
Beniamin
Motocykl: BMW1150rt SEVEN FIFTY-zony 848

Postautor: goral » 12 paź 2009, 20:32

Taaa ... Chyba juz nie ma baterii , ktore by sie ladowalo prostownikiem , po zalaniu elektrolitem (he he he troche sie zrymowalo ) . Na pewno w ten sposob nie " przedluzyles " jego zywotnosci , ale nie stala sie tez zadna " tragedia " . Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
sztylu
stary Seveniarz
Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
Kontakt:

Postautor: sztylu » 16 paź 2009, 17:21

... i w sklepie mnie zapewniono, że większość akumulatorów jest naładowanych od nowości.
Nie większość tylko wszystkie, ogniawa ołowiowe należy przechowywac naładowane inaczej skraca się ich żywotnośc. Producenci o tym wiedzą i dlatego sprzedaje się naładowane. Ogniwa ulegają samorozładowaniu nawet do 1% dziennie (bez elektrolitu mniej niz 1%), pamiętajcie o tym przed zimą. Trzymajcie w domu czy tam garażu nałądowane na maksa, a nawet co jakiś czas doładowujcie (powiedzmy co 50 dni).
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!

Awatar użytkownika
Cycu
Senior
Senior
Motocykl: Seven Fifty

Postautor: Cycu » 16 paź 2009, 22:00

Sztylu powinno sie doladowywac aku co jakies 2 tygodnie ;)

Awatar użytkownika
sztylu
stary Seveniarz
Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
Kontakt:

Postautor: sztylu » 17 paź 2009, 14:31

Podaje opcję teoretycznie (książkowo) minimalną. Sprawny Acu przy doładowywaniach co 50 dni teoretycznie powinien się nie uszkodzić.
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!

Wróć do „Mechanika”