Kiedy wymienic olej w silniku?
-
- Junior
- Motocykl: Honda cb 750 Nighthawk 1992
Kiedy wymienic olej w silniku?
Witam.
Doradźcie kiedy wymienić olej w silniku przed zimą?? Czy po zimie przed samym sezonem???
I czy olej wlewać otworem kontrolnym (miarka) czy tym po lewej stronie (nie pamiętam co na nim pisze) ( w sumie to nie wiem po co on jest)
Doradźcie kiedy wymienić olej w silniku przed zimą?? Czy po zimie przed samym sezonem???
I czy olej wlewać otworem kontrolnym (miarka) czy tym po lewej stronie (nie pamiętam co na nim pisze) ( w sumie to nie wiem po co on jest)
Ostatnio zmieniony 02 paź 2009, 12:50 przez Wojtip, łącznie zmieniany 1 raz.
- ZibiFire
- stary Seveniarz
- Motocykl: ex RC 42 '94
Re: Kiedy wymienic olej w silniku?
Hej
Olej sie zlewa odkręcając śrubeczkę ponizej - "Ci co szukają znajdą"
, nie otworem kontrolnym ani z drugiej strony
Ja olej zmieniam raczej po sezonie przed zimą lub jak mi sie nie chce to po zimie przed sezonem
ZF
Olej sie zlewa odkręcając śrubeczkę ponizej - "Ci co szukają znajdą"

Ja olej zmieniam raczej po sezonie przed zimą lub jak mi sie nie chce to po zimie przed sezonem
ZF
....Always Look On The Bright Side Of Live.........
-
- Beniamin
- Motocykl: BMW1150rt SEVEN FIFTY-zony 848
Prawde mowiac , nigdy nie przywiazywalem do tego wagi ( zima czy lato ) i olej zmieniam zawsze , kiedy nadchodzi pora . A co do wlewania oleju - to tak tym otworem , w ktory wkrecony jest bagnet do kontroli poziomu .
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
Szukałem odpowiedzi na pytanie kiedy zmienić olej i doszedłem do wniosku że raz do roku lub co max. 5-6 tys. km w przypadku Sevenki. Dużo zależy od tego gdzie jeździmy, 6 tys. km w trasie nie równa się 6 tys. km w mieście. Wolałbym licznik motogodzin pracy motocykl i zmianę oleju np. co 100 motogodzin lub raz do roku.
Więc jak dla mnie ktoś jeździ tylko w mieście to lepiej byłoby wymienić olej wcześniej, nie jest to duży koszt.
Więc jak dla mnie ktoś jeździ tylko w mieście to lepiej byłoby wymienić olej wcześniej, nie jest to duży koszt.
-
- Junior
HA ha ha ale mi chodziło którędy wlewamy nowy olej a nie którędy go spuszczamy.Hej
Olej sie zlewa odkręcając śrubeczkę ponizej - "Ci co szukają znajdą", nie otworem kontrolnym ani z drugiej strony
Ja olej zmieniam raczej po sezonie przed zimą lub jak mi sie nie chce to po zimie przed sezonem![]()
ZF
Wiec tak jak myślałem nowy wlewamy tym samym otworem gdzie jest miarka.
A w takim razie ten po drugiej stronie do czego jest??
A tak jak wcześniej czytałem to poziom sprawdzamy po odkręceniu bagnetu i ponownym przyłożeniu go do gwintu???????? (w innych możliwych silnikach poziom się sprawdza po ponownym wkręceniu bagnetu no może nie w motocyklach)
- ZibiFire
- stary Seveniarz
- Motocykl: ex RC 42 '94
aaa to źle przeczytałem...szacun czy jak mu tam
))))
ZF

ZF
....Always Look On The Bright Side Of Live.........
- PiotrekWariat
- Junior
- Motocykl: CB 750 SF
ja sobie postawiłem za punkt honoru wymieniać co 5 tyś (przeważająca jazda miejska) oraz przepłukać przed każdą wymianą 

"Nie jeździj szybciej niż Twój anioł stróż potrafi latać..."
-
- mlody Seveniarz
- Motocykl: Suzuki GS500E i Honda CB750 SF
Rozmawiałem z dwoma wielkimi specami od mechaniki, mówię że kupiłem Sevenkę i na co zwracać szczególną uwagę, co myślą o tym motocyklu itd.
Pierwsze zdanie każdego z mechaników: dbaj o olej, wymieniaj regularnie, nawet częściej niż w instrukcji napisane bo hydraulika luzów zaworowych lubi mieć świeży olej.
Pierwsze zdanie każdego z mechaników: dbaj o olej, wymieniaj regularnie, nawet częściej niż w instrukcji napisane bo hydraulika luzów zaworowych lubi mieć świeży olej.
-
- Junior
- Motocykl: cb750
Witam,
fachowa prawda jest taka że albo co 6 tys lub co rok, ale jak czytając orginalną instrukcje Hondy napisaną przez inż. którzy tworzyli naszą zabawke to powinno się również wymieniać zawsze po dłuższym postoju a takim postojem właśnie jest zima. Ktoś może powiedzieć dlaczego? A ja odpowiem ponieważ olej ma pewną właściwości fizyczno-chemiczną która skłania go do osadzenia się sadzy, a jak każdy wie sadza ma bardzo dobre właściwości korozyjne. A co do płukania silników to wam się koledzy dziwie kto wam to doradza?? Silniki które mają sterowanie hydrauliczne zaworów tego nie lubią ponieważ olej jest wypłukiwany z regulatorów które przez chwile pracują na sucho a wiadomo że na sucho to boli
Pozdrawiam
fachowa prawda jest taka że albo co 6 tys lub co rok, ale jak czytając orginalną instrukcje Hondy napisaną przez inż. którzy tworzyli naszą zabawke to powinno się również wymieniać zawsze po dłuższym postoju a takim postojem właśnie jest zima. Ktoś może powiedzieć dlaczego? A ja odpowiem ponieważ olej ma pewną właściwości fizyczno-chemiczną która skłania go do osadzenia się sadzy, a jak każdy wie sadza ma bardzo dobre właściwości korozyjne. A co do płukania silników to wam się koledzy dziwie kto wam to doradza?? Silniki które mają sterowanie hydrauliczne zaworów tego nie lubią ponieważ olej jest wypłukiwany z regulatorów które przez chwile pracują na sucho a wiadomo że na sucho to boli

Pozdrawiam
-
- Junior
A ponowie pytanie. Do czego ten koreczek po prawej stronie???????
A jeśli chodzi o płukanie to napiszę wam że Moda na płukanie to była dawno temu jak w silnikach (nie motocyklowych) stosowało się oleje typu "Selektol" Oleje klasy SD SG CD CB CD, tam silnik nie był płukany dodatkami w oleju wiec był brudny.
A teraz porozbierajcie sobie silniczki czy to od motocykla czy auta to zobaczycie ze jest tam ład i porządek zero nagaru. Zero śluzu.
I najlepsze. Dlatego nie poleca się stosowania olejów syntetycznych gdy ktoś jeździł na mineralnym. Bo wypłukuje silnik i można go rozszczelnić i wywalić
Czym lepszy olej tym ma więcej dodatków myjących. Wiec jak wszyscy tu stosują oleje markowe nowe semi lub ful syntetic to po co płukać można tylko kłopotu narobić sobie.;
Pozdrawiam
A jeśli chodzi o płukanie to napiszę wam że Moda na płukanie to była dawno temu jak w silnikach (nie motocyklowych) stosowało się oleje typu "Selektol" Oleje klasy SD SG CD CB CD, tam silnik nie był płukany dodatkami w oleju wiec był brudny.
A teraz porozbierajcie sobie silniczki czy to od motocykla czy auta to zobaczycie ze jest tam ład i porządek zero nagaru. Zero śluzu.
I najlepsze. Dlatego nie poleca się stosowania olejów syntetycznych gdy ktoś jeździł na mineralnym. Bo wypłukuje silnik i można go rozszczelnić i wywalić

Czym lepszy olej tym ma więcej dodatków myjących. Wiec jak wszyscy tu stosują oleje markowe nowe semi lub ful syntetic to po co płukać można tylko kłopotu narobić sobie.;

Pozdrawiam
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Stosuje ktoś magnetyczną śrubkę spustową? Naprawde kleją się do niej jakieś tam opiłki metalu, czy to przereklamowany bajerek za 12 zł? 

Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
Po prawej? po prawej do bagnet i wlew oleju, tobie pewnie chodzi o ten po lewej "do not open" - odpowiedź jest prosta "do nie otwierania" niektórzy twierdzą, że idealnie nadaje się na wskaźnik temperatury inni mówią, że to wspomnienie po CBX 750, wg mnie służy on "do nie otwierania"A ponowie pytanie. Do czego ten koreczek po prawej stronie???????

-
- Junior
Fakt po lewej.
no to wszystko jasne Nie otwierać to nie otwierać i koniec. A owa śrubka z magnesem to powiem że bardzo szeroko stosowana w wszelkiego rodzaju korkach spustowy przekładni (skrzyniach biegów) oraz w mostach napędowych. Inaczej tam gdzie następuje naturalne zużywanie się części metalowych (zębatek). Więc myślę że stosowanie tego w motocyklu z układem gdzie olej jest ten sam w silniku, sprzęgle, i skrzyni biegów ma całkowity sens. Magnesik wiele (części
) potrafi wychwycić. Powiem że są magicy co po niektórych kawałkach potrafią stwierdzić że np. ząb się ukruszył albo jakieś łożysko nie halo. (oczywiście w samochodach) ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)

![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- pektosol
- Beniamin
- Motocykl: CB SevenFifty '95
- Kontakt:
Myślę ze to przereklamowany bajer a może nawet szkodliwy.Stosuje ktoś magnetyczną śrubkę spustową? Naprawde kleją się do niej jakieś tam opiłki metalu, czy to przereklamowany bajerek za 12 zł?
Teoretycznie gdyby opiłki zbierały sie na srubce, utworzy się tam większy "skrzep", który z czasem może się urwać i popłynąć w "krwioobieg" silnika.
Może wtedy np dostać się na gorący cylinder, tam zapiec się i pięknie go rysować...
Może również zapiec się w jakimś kanaliku skutecznie zmiejszając jego przepływ.
Mniejsze namagnesowane opiłki mogą pięknie przywrzeć do zebatek w skrzyni biegów i tam skutecznie ścierać ich powierzchnię.
Aaaaa zapomniał bym o łożyskach, tam też małe namagnesowane opiłki mogą znaleźć sobie nowy dom.
Morał:
wszystkie opiłki powinny zostać w filtrze i tylko tam.
A teraz dopiero przeczytałem wypowiedź przedpiśccy.
Taka śrubka może i ma sens w miejscach gdzie nie ma wymuszonego przepływu oleju.
Pozatym w mostach i skrzyniach biegów (np w samochodzie )nie wymienia się tak często oleju bo pracują w bardziej optymalnych warunkach. W motocyklach wygląda to trochę inaczej, dlatego oleje są inne i są droższe.
Myślę zresztą że skośnoocy projektanci nie przegapili by takiego szczegółu.
Jeśli już gdzieś miałby byc magnes to chyba najlepiej na korpusie filtra oleju.
Mądrość przychodzi z wiekiem,
czasem jest to wieko od trumny.
czasem jest to wieko od trumny.
-
- Junior
Myślę że o magnesik nie ma co się kłócić. Wspomnę tylko że są auta w których owy magnes występuje także w misach olejowych i zdaje rezultat. Dostanie się kawałków do obiegu jest chyba nie możliwe (filtr przed pompą oleju inaczej smok)
W każdym razie ten co to wymyślił miał na celu pewnie pozbycie się jakiś tam metali podczas zwykłej wymiany oleju i w tym magnesik miał pomagać.
Fakt jest taki że konstruktor Hondy nie stwierdził takiej potrzeby wiec czy należy go poprawiać?? Każdy musi stwierdzić sam
A co do pracy w optymalnych warunkach w skrzyniach mostach to uwierzcie mi że w autach ciężarowych są ciężkie warunki wymiany nie takie rzadkie a magnesy są we wszystkich.
Pozdrawiam
W każdym razie ten co to wymyślił miał na celu pewnie pozbycie się jakiś tam metali podczas zwykłej wymiany oleju i w tym magnesik miał pomagać.
Fakt jest taki że konstruktor Hondy nie stwierdził takiej potrzeby wiec czy należy go poprawiać?? Każdy musi stwierdzić sam
A co do pracy w optymalnych warunkach w skrzyniach mostach to uwierzcie mi że w autach ciężarowych są ciężkie warunki wymiany nie takie rzadkie a magnesy są we wszystkich.
Pozdrawiam
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
... a ktoś może ma już taką śrubkę założoną?
- mol
- Senior
- Motocykl: RC42
- Kontakt:
Ja zalozylem ostatnio - ale nie wymienialem jeszcze oleju wiec nie wiem czy cos tam sie zebralo... a ktoś może ma już taką śrubkę założoną?

pzdr