Hej
Zamierzam w niedalekiej przyszłości wymienić łańcuch rozrządu. Czy ktoś może podać mi model DID i długość (ilość ogniwek) jaki należy kupić? Czy lepiej zakuwany czy zapinany? Nie wiem czy DID są w ogóle zapinane.
Łańcuch rozrządu
-
- Seveniarz
- Motocykl: CeBeTa 750'92
Łańcuch rozrządu
Słońce świeci, droga równa, Marian toczy kulki z gówna
-
- Seveniarz
Re: Łańcuch rozrządu
No i znów do wszystkiego doszedłem sam
Łańcuszek rozrządu wymieniłem. Wybrałem najlepszy (ponoć) łańcuszek firmy D.I.D (najtańsze są w MOTORLANDZIE w Warszawie - to wyłączny importer na Polskę). Łańcuszek kupiłem rozkuty, zakuwaliśmy go z kumplem na moto za pomocą młotka i pucka aluminiowego. Wyszło wielce profesjonalnie
Przy okazji wyjąłem regulatory luzu zaworowego z głowicy i przemyłem je naftą, rozruszałem w środku a następnie nasączyłem nowym olejem silnikowym. Moto po zamianie łańcuszka śmiga jak nowe - znacznie poprawiła się dynamika maszyny. W sumie nic dziwnego - poprzedni łańcuszek był tak rozciągnięty, że znaki na kołach wałków rozrządu nie pokrywały się. Regulatory luzu zaworowego działają znacznie lepiej. Wyjątkiem jest jeden z nich - dopiero po dłuższej jeździe zaczyna działać poprawnie. Zobaczymy co będzie po zamianie na olej 15W50. Acha - nie polecam stosowanie nowej uszczelki pod pokrywę głowicy - ciężko ją zamontować a i tak trzeba użyć silikonu. U mnie początkowo zwyczajnie lało się spod niej. Potem zastosowałem patent z miedzianymi podkładkami pod śruby - tak żeby można było odrobinę mocniej ścisnąć uszczelkę - pomogło. Oryginalne śruby opierają się dosyć szybko swoimi kołnierzami o pokrywy wałków rozrządu i cieknie.
No i nie wymieniam silnika

No i nie wymieniam silnika

- KLOSZ
- Mr. Kamizelka
- Motocykl: BuBu Er 1150 GiejeS
- Kontakt:
Napisz jeszcze jaki miales +- przebieg j jaki byl calkowity koszt tej operacji?
gratuluje sukcesu
gratuluje sukcesu

Zdrowko
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS
KLOSZ ☺
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Cytaty na dziś i jutro:
⌘ "Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™ ⌘
⌘ "To co widzisz to też jest patologia, tylko trochę inna niż Twoja..." - tez ® KLOSZ ™ ⌘
Było: Pony 50, 2 x CBSF, FJR, Trampek, a jest GiejeS

-
- Seveniarz
Łańcuszek wymieniłem przy przebiegu 82600km. Całkowity koszt jest trudny do oszacowania, ponieważ pracując w serwisie mechanicznym mam duże upusty na części. Ale sądzę że 400zł (łańcuszek, uszczelka pod dekiel, silikon, nafta, olej silnikowy) dla przeciętnego śmiertelnika (z samodzielnym montażem).
- mol
- Senior
- Motocykl: RC42
- Kontakt:
A halasowal na wolnych stary lancuszk tez ? 
pzdr

pzdr
-
- Seveniarz
W ostatnim "ujęciu" - tak. Zaczęło się od tego że przy ok 3 tys pojawiało się rzężenie który trwał chwilkę tak do 3,1 tys , no jakoś bardzo krótko. Potem nawet na wolnych obrotach (do silnego rozgrzania) było słychać taki chrzęst, czy może rodzaj rezonansu - jakby jakaś cienka blaszka w silniku wpadała w wibrację i był taki nieczysty dźwięk.
-
- Junior
- Motocykl: Honda seven fifty
hej
napisz moze czy ciezko jest wymeiniac taki lancuch? na co nalezy zwracac uwage? Duzo z tym zabawy?
napisz moze czy ciezko jest wymeiniac taki lancuch? na co nalezy zwracac uwage? Duzo z tym zabawy?
- sztylu
- stary Seveniarz
- Motocykl: HONDA CB 750 1992 r.
- Kontakt:
Wymienia się sam łańcuszek? Nie trzeba wymieniać jakiś rolek i napinaczy jak to bywa w autach? Pytam bo też mnie to czeka przebieg jak twój ok 82 kkm i też przy 3 k obrotów zaczyna dzwonić i przestaje powyżej i poniżej
Jeszcze nie jedną paranoję przyjdzie nam przeżyć i robić swoje!
- mol
- Senior
- Motocykl: RC42
- Kontakt:
Temat stary - ale u mnie jednak halasowal lancuszek alternatora (wysrany byl napinacz) - tek wiec lepiej upewnic sie co halasuje - ale napinacz alternatora czesciej zdycha niz rozrzad
pozdro

pozdro
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
OK upewnie sie co trzeba wymienic, ale i tak wolalbym wiedziec czy wymienia sie tylko lancuszek czy jeszcze jakies slizgi, zebatki itp
- sztylu
- stary Seveniarz
- Kontakt:
Dzwonilo cos innego - dwie glupie, niedokręcone śrubki wpadały w rezonans
Po dokręceniu silnik chodzi jak zegarek. Myślę więc (przy takim przebiegu), że ktoś przede mną wymienił rozrząd. Dalej jednak ponawiam pytanie, bo pytałem 2 mechaników i każdy mówił coś innego. Wymienialiście jedynie sam łańcuch rozrządu, czy jeszcze ślizgi, napinacz może zębatki?